Briselski dijalog: Čiji je spisak nesprovedenih sporazuma duži?

Brisel EU

Beograd je ispunio sve preuzete obaveze iz briselskog dijaloga, kazao je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Svega dva dana ranije, iz Prištine su izneli drugačije navode – da je Srbija ta koja ima „dužu listu nesporevedenih sporazuma“, a da su to rekli i iz Evropske unije.

Petković je danas o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, razgovarao sa odlazećim ambasadorom Italije u Srbiji, Karlom Lo Kašom.

Njemu se pre svega, kako navodi Kancelarija, zahvalio na dobroj saradnji, ali i na zalaganju i posvećenosti u razumevanju problema na KiM.

Shodno tome, odlazećeg ambasadora je upoznao sa dosadašnjim tokom dijaloga pod posredstvom EU i obavezama koje se strane preuzele u sklopu istog.

„Informisao ga je da je Beograd ispunio sve preuzete obaveze, dok Priština punih devet godina pronalazi izgovore da ne sprovede dogovore koji se odnose na Zajednicu srpskih opština“, navela je Kancelarija.

Međutim, svega dva dana ranije na Odboru za spoljne poslove u Prištini, kosovski pregovarač za dijalog u Briselu, Besnik Bisljimi, kazao je da je zapravo Srbija ta koja prednjači po pitanju nesprovedenih sporazuma, a da je tog mišljenja i EU.

„EU kaže da svi sporazumi moraju da se primenjuju i istovremeno kaže da dužu listu za nesprovođenje sporazuma ima Srbija“, rekao je tada Bisljimi.

Osim toga, ponovio da je za Prištinu ZSO „štetan sporazum“ i da onaj ko kaže da je on najvažniji u nizu od još 33 sporazuma „ima nešto na umu“.

Neslaganja i po pitanju energetike

Bisljimi je na ovom Odboru govorio i o razgovorima po pitanju energetike, odnosno plaćanju struje na Severu.

„Predstavili smo vodič koji opisuje korake od licenciranja Elektrosevera. Na dobrom smo putu da ostvarimo konkretne rezultate kako bi Sever mogao da uđe u kosovski sistem naplate i distribucije“, rekao je on u ponedeljak.

Međutim, Petković danas, na sastanku sa Italijanom, tvrdi da Priština nastoji da relativizuje neke od ranije postignutih dogovora, među kojima je i energetika.

„Petković je izrazio zabrinutost zbog nastojanja Prištine da relativiziju ranije postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom u oblastima energetike, slobode kretanja, pravosuđa, kao i da ne postoji sa prištinske strane dovoljno razumevanja ni po pitanju nestalih lica“, navode iz Kancelarije.

Da je dogovor da Sever počne sa plaćanjem struje jako blizu, osim Bisljimija, tvrdi danas i poslanik Samoopredeljenja, Armend Muja.

KDI: Beograd i Priština se još ne slažu šta bi trebalo da bude epilog dijaloga

U vezi sa dijalogom koji se vodi u Briselu danas je Demokratski institut Kosova (KDI) održao okrugli sto pod nazivom „Odnosi Kosova i Srbije: automobilske tablice i dijalog koji se ne kreće“, a na kojem je konstatovano da strane još uvek nisu započele razgovore o konačnom sporazumu i da se i dalje ne slažu šta bi trebalo da bude epilog dijaloga.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici civilnog društva, institucija, diplomatskih misija na Kosovu i medija.

Dok su jedni optuživali Beograd za odlaganje napretka u razgovorima, bilo je i onih koji su poručivali da Kosovo mora da se pokaže kao „ozbiljna država“ tako što će stajati iza preuzetih obaveza i jasno artikulisati ciljeve koje želi da postigne u spoljnoj politici i dijalogu.

Ukazano je i na potrebu pronalaska rešenja uz konstruktivan i kreativan pristup, te da upravo od dijaloga zavisi održiva integracija srpske zajednice kao i međuetnički suživot. Takođe je naglašena potreba razvoja unutrašnjeg dijaloga sa srpskom zajednicom.

Iz KDI-a su ujedno ocenili da nema napretka u postizanju dogovora o temama kao što su registarske tablice, energija i pitanje nestalih osoba.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.