Petković i Pinter: O dijalogu, „neodgovornosti“ Prištine, odluci UNESKO-a i „Otvorenom Balkanu“

Petković- Pinter
Foto: Kancelarija za KiM

O položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine razgovarali su danas u Beogradu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, saopštili su iz ove vladine kancelarije.

Petković je sagovornika upoznao sa tokom poslednja dva kruga razgovora Beograda i Prištine u Briselu i naglasio, kako navode u saopštenju, da je Priština pokazala zabrinjavajuću neodgovornost i da je odbila da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU koje se odnose na – intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica, kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu.

„To povećava našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda“, naglasio je Petković i ukazao na, kako navode, povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu na KiM, imovini i hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Petković je podsetio i na nedavni napad na dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje, kao i na, kako je naveo, nevolje sa kojima se svakodnevno suočava Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Đakovicu.

Osvrnuo se Petković na odluku UNESKO-a da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

„Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška, i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je međunarodna zaštita“, konstatovao je Petković.

Sagovornici su razgovarali i o značaju inicijative „Otvoreni Balkan“ i složili su se da se radi o „istorijskom koraku za ceo region“.

„Puna primena Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, trenutno su od našeg najvećeg interesa“, zaključio je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.