Petković: EULEX odbijen da učestvuje u istrazi o Banjskoj, kako bi Priština uspela da sakrije dokaze o brutalnom ubistvu dvojice Srba

„Poštovani građani, Republika Srbija je došla do pouzdanih informacija, dokaza, fotografija i ako hoćete, živih reči zaštićenih svedoka šta se zapravo dešavalo 24. septembra. Reč je o živim rečima, iskazima, koji su dodatno potvrđeni i na poligrafu, da je B. M, otac dvoje dece, od 6 godina, drugog mlađeg deteta od 9 meseci, suprug, sin, da je hladnokrvno i mučki bio ubijen nakon što je lakše bio ranjen, pao na zemlju i predao se i tako bespomoćan, bio ubijen, overen u glavu od strane Kosovske policije. To je ono što je Priština, Svećlja, to je ono što su želeli da sakriju“, ovako govori čovek vlade Srbije zadužen za Kosovo.

Pet dana kasnije, konferenciju je sazvao, kaže, kako bi javnost upoznao sa tragičnim sukobima u Banjskoj 24. septembra. „Kako bi sve obavestio zašto je EULEX bio odbijen od strane Kosovske policije da učestvuje u istrazi u Banjskoj“, tvrdi.

„I zašto sada svi ćute? Zašto niko sem predsednika Aleksandra Vučića ne govori o tome da je Kosovska policija bila ta koja je sama obezbeđivala mesto koje je i sama istraživala, a pri tom nije dozvolila EULEX-u da učestvuje u svim istražnim radnjama i skupljanju dokaza na licu mesta“.

Pita, zašto se EULEX nije oglasio da kaže da im je Kosovska policija zabranila da učestvuje u onome što je inače obaveza samog EULEX-a.

Ali će i javnosti, reći zašto – samo zato što je Kosovska policija „želela da sakrije dokaze i istinu“ da je izvršila „brutalno, hladnokrvno ubistvo“ dvojice Srba.

„A ta istina glasi da su Srbi hladnokrvno, mučki i brutalno ubijani i ubijeni od strane Kosovske policije i to svi treba da znaju“, jer navodi ovaj zvaničnik, „to je trebalo da se sakrije od EULEX-a i jedne objektivne nezavisne, pre svega profesionalne istrage“.

Tvrdi da imaju „sve dokaze“, „zaštićene svedoke“:

„Oni su spremni i da identifikuju sve one Albance, ubice, koji su učestvovali u brutalnom ubijanju Srba u mestu Banjska. U redovima kosovskih specijalaca bile su profesionalne ubice koje su doveli sa raznih strana iz terostičkih kampova koji su se pridružili policiji, sa namerom da očiste ceo prostor i pobiju sve Srbe“.

„Bio je poslat nalog da se ne vraćaju dok ne pobiju sve Srbe… Nikakva specijalna policija nije bila na severu Kosova i Metohije 24. septembra, već banda terorista i plaćenih ubica“, kaže on.

Zbog svega ovoga što je izgovorio, ističe da je od ključne važnosti zahtev Srbije za nezavisne međunarodne eksperte, uz srpske patologe, da „pogledaju tela“ i da izvrše obdukciju.

Saopštio je da su uputili zvaničan dopis o dodatnoj obdukciji, a zatražio je Petković danas dodatno i od Miroslava Lajčaka.

„Ovo je sada apsolutno neophodno jer vidite da već četiri dana pokušavaju da sakriju tela“.

Kosovske vlasti je optužio da navodno krije tela ubijenih Srba, a Srbiji je posebno stalo da „pogleda tela i B. i I.“, jer će na „tim telima da se vide rane koje jasno pokazuju kako su oni bili ubijeni“.

„A bili su ubijeni iz neposredne blizine nakon što su se predali. Reč je o građanima Srbije koji su stradali, i B. i I. i S.“.

Dok se obraćao, saznao je i da su porodice nastradalih Srba na Kosovu danas izvršile identifikaciju. Kaže i da je ono što je prvo od advokata čuo, bilo da je B.M. unakažen.

U rukama je Petković držao neblurovane fotografije tela B.M. Nije želeo da ih javnosti na konferenciji pokaže, ali ih je rečima opisao:

„Cela mu je desna strana glave otkinuta, to je ogromna rupa. Ovo je moglo da uradi samo iz blizine“.

Izgovarao je imena ubijenih, iako se do sada nije saopštila suštinski zvanična informacija o identitetu ubijenih Srba, za koje su sumnja da su stradali u napadu koji su izveli na Kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, kada je u zasedi, prethodno ubijen narednik Kosovske policije Afrim Bunjaku.

Delimično, kao i Petković sada je to učinio sinoć predsednik Srbije, a nakon što je u prethodnom obraćanju u nedelju izneo podatak da su svi u oružanoj uniformisanoj grupi Srbi sa Severa. I bez zvaničnih kompletiranih informacija, Vlada Srbije proglasila je Dan žalosti za sve postradale, dok je Srpska lista to učinila za, kako je Vučić primetio, tragično nastradale Srbe.

„Ali ako posmatrate stvari iz Kurtijeve vizure, ili pak, onih koji podržavaju Kurtija, onih zapadnih zemalja koje su priznale Kosovo, reč je o brutalnom ubijanju, čak i onih građana, za koje Kurti smatra da su njegovi građani. Toliko o tome i njegovoj demokratiji na Kosovu i Metohiji“.

U drugom delu je, usmerivši se na Kurtija ponovio da „želi da protera srpski narod na Severu KiM, a one koje uspe da protera – da pobije“.

„I to je pokazao u ovoj akciji brutalnoj, nasilnoj akciji Kosovske policije od 24. septembra. Jedno su sukobi, uzvraćena vatra a drugo je kada brutalno ubijate bespomoćnog čoveka koji krvari i koji je lakše ranjen“, naglasio je.

Tvrdi da će u narednim danima „biti još više informacija“ koje će:

„Razotkrivati sve laži, prevare i obmane i Svećlje i Kurtija i svih njih u Prištini, ali bogami i onih iz međunarodne zajednice koji saučestvuju u tome i koji puštaju Kurtija da ovako nešto govori i da Srbe naziva teroristima, a pre svega one koje su prave, plaćene ubice, naziva organima reda, zaštitnicima, ne znam kakve slobode i vladavine prava koja ne postoji na KiM“.

Srbi na Severu, kako kaže, Kosovsku policiju gledaju isključivo kao „okupacionu snagu, koja upucava Srbe“.

„Samo od početka godine, na Bistričkom mostu i na drugim mestima upucano je šestoro Srba i ni jedan Albanac, sve do ovog tragičnog događaja“, dodaje.

Nakon srpskog predsednika, sada i on kaže da je kosovski policajac stradao u Banjskoj od eksploziva na kamionima:

„Albanski policajac naišao je na barikade. Opšte je poznato, a to zna i KFOR i EULEX – da su barikade postavljane uz eksploziv i zbog toga im niko nije ni prilazio“.

Sve govori kako bi se videla „prava priroda“ onoga što se dogodilo u Banjskoj.

Osim za ovo, tvrdi Petković, Priština je lagala i da je Srbija podigla borbenu gotovost, da vozilo pripada Žandarmeriji, za ubijenog u Novom Pazaru, da je Radoičić povređen, za tehničko uputstvo za oružje:

„Sve lažu i lagaće, jer im je cilj da se pokaže veza između Srba i Srbije i srpske vojske“.

Upozoravao je Beograd, poručuje Petković, u više od 186 različitih izjava i to posebno međunarodnu zajednicu – „da obuzda Aljbina Kurtija i da prestane sa zastrašivanjima i napadima na Srbe“.

„Govorili smo ako se to ne bude desilo doći će do reagovanja Srba i neodmerenih reakcija. Koliko smo puta upotrebili te reči i molili Srbe da reaguju odmereno, jer će suprotno Kurti upotrebiti za napad“, naglasio je Petković.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.