Petković: Dušan Obrenović pušten da se brani sa slobode

Dušan Obrenović
FOTO: Petar Petković/X

Dušan Obrenović iz Kosovske Mitrovice pušten je da se brani sa slobode nakon šest meseci provedenih u pritvoru, saopštio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Prema navodima Petkovića, Obrenović je pušten uz plaćenu kauciju.

„Upravo se pridružio svojoj sestri koja ga je željno iščekivala! Njihov zagrljaj za nas je najveća satisfakcija posle svega što je Dušan preživeo“, naveo je direktor Kancelarije za KiM u objavi na društvenoj mreži „X“.

Ujedno je Predrag Miljković koji zastupa Obrenovića objavio na društvenim mrežama fotografiju sa svojim klijentom uz poruku – „dobro nam došao“.

KoSSev portal do objavljivanja ove vesti nije uspeo da stupi u kontakt sa Miljkovićem, kako bismo dobili detalje o puštanju, odnosno informaciju – ko je obezbedio novac za kauciju.

Podsetimo, Dušan Obrenović jedan je od dvojice Srba koji je uhapšen 29. maja ispred opštinske zgrade u Zvečanu, kada je došlo do sukoba Srba sa KFOR-om. Građani su se tog dana okupili, protiveći se dolasku specijalnih jedinica Kosovske policije koje su uz upotrebu sile uvele novog gradonačelnika u opštinsku zgradu.

Prema ranijim informacijama pravnog zastupnika Obrenovića, kosovske vlasti ga terete za „pozivanje na otpor“ i „ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom“.

Obrenoviću je nakon hapšenja određena mera pritvora koja je u više navrata produžavana.

Za razliku od Obrenovića, drugi uhapšeni Srbin tog dana – Radoš Petrović, je proveo u pritvoru mesec dana. Pušten je krajem juna, takođe uz plaćenu kauciju.

Hapšenje, kao i boravak Obrenovića u pritvoru pratili su navodi o lošem ophođenju od strane bezbednosnih organa.

Miljković je prethodno za KoSSev izjavio da je njegov klijent u toku hapšenja, ali i samog privođenja u policijsku stanicu – bio brutalno pretučen od strane policajaca, da su mu nanešene različite povrede u predelu glave.

O lošem ophođenju prema Obrenoviću govorio je i oficir za vezu sa Prištinom, Dejan Pavićević, a nakon što je njega i Petrovića posetio u zatvorskoj jedinici u Gnjilanu.

„Dušan Obrenović još uvek ima vidljive tragove prebijanja. Ima ožiljke. Govorimo o stvarima koje su se konkretno u njegovom slučaju desile pre tri nedelje“, kazao je Pavićević juna meseca.

U medijima je neposredno nakon incidenta u Zvečanu objavljeno više video snimaka na kojima se vidi kako su zapravo pripadnici KFOR-a koji su postavili kordon povukli Obrenovića iza sebe uoči izbijanja sukoba, dok je on sedeo na asfaltu zajedno sa drugim građanima.

O svemu opširnije:

Srbinu D.O. produžen pritvor na još dva meseca, advokat uložio žalbu

Mediji: D.O. produžen pritvor na još dva meseca; Advokat još uvek nije dobio rešenje

Dvojica Srba privedeni pre početka nereda u Zvečanu

Uhapšenima D.O. i R.P. određen pritvor od 30 dana

Advokat Miljković: D. O. određeno 48-časovno zadržavanje, brutalno pretučen tokom hapšenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.