Dvojica Srba privedeni pre početka nereda u Zvečanu

Video i foto materijal koji je ekipa Kim radija snimila u ponedeljak 29. maja u popodnevnim satima neposredno pre izbijanja nereda u Zvečanu, pokazuje da su pripadnici KFOR-a sa asfalta podigli sada uhapšenog biznismena Radoša Petrovića i D.E. koje sprovode iza kordona, dok drugi uhapšeni, D.O. nakon toga, više nije na poziciji na kojoj je bio u prvom redu u njihovoj blizini, te i on nestaje sa ovog snimka.

Naknadnim uvidom u snimljeni materijal, ovaj medij ustanovio je da se na snimku jasno vidi da Radoš Petrović, momak sa bradom i naočarima koji sedi pored Gorana Rakića, u prvom redu.

On poziva masu iza sebe da se smire i posedaju, a potom sa njima peva „Kosovo je Srce Srbije“. Tada se kordon KFOR-a na trenutak ‘otvara’.

Pripadnici KFOR-a podižu ga sa asfalta, odvajaju ga od mase štitovima i zajedno sa N.E. sprovode unutar grupe KFOR-a.

Što se tiče drugog uhapšenog D.O. on sedi u njihovoj neposrednoj blizini, što se vidi i na snimu, da bi pet asekundi kasnije, u vreme kada uvlače Petrovića, nakon toga se više D.O. ne vidi.

„Već danas ću snimak i fotografije proslediti Specijalnom tužilaštvu kako bi se otklonila svaka sumnja u odnosu na mog branjenika. Iz snimka se jasno vidi da je gospodin Petrović iz sedećeg položaja uvučen u kordon KFOR-a pre početka nereda“, rekao je za Kim radio branilac Radoša Petrovića, advokat Dejan A. Vasić.

Na fotografijama sukcesivno snimljenim u periodu od jednog minuta se takođe vidi kako Petrović i Obrenović (sa kapom, sedi neposredno do Petrovića) „nestaju“.

„To je ono o čemu smo sudu ukazivali tokom sednice, da je faktički momenat lišavanja slobode mog klijenta taj trenutak koji se vidi na slikama, a ne kako tužilaštvo tvrdi 23.30. Nadalje, vidi se da je moj branjenik mirno protestvovao i da je sa zemlje uvučen od strane vojnika КFOR-a. Sudu i tužilaštvu proslediću ove fotografije danas“, kazao je za Kim radio branilac Dušana Obrenovića, advokat Predrag Miljković.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.