Petković drugog dana posete KiM razgovarao sa povratnicima i vlasnicima poplavljenih domaćinstava

Petkovič
FOTO: RTV Kim

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, tokom drugog dana svoje posete KiM obišao je više sela u opštinama Klina, Gračanica i Gnjilane. Razgovarao je sa povratnicima, među kojima i sa Dragicom Gašić, porodicama u Donjoj Gušterici čije su kuće bile zahvaćene poplavama, te obišao novootvoreni vrtić u selu Gornje Kusce.

Prva destinacija bila mu je selo Berkovo u Klini, gde je razgovarao sa povratnicima o problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu.

Potom se u selu Vidanje sastao sa povratnicom iz Đakovice, Dragicom Gašić, kojoj je uručio finansijsku pomoć za opremanje stana u iznosu od 300.000 dinara i obećao dalju podršku Vlade Srbije.

„Ako želimo normalizaciju odnosa, moramo pre svega da poštujemo osnovna ljudska prava. A to da se Dragici zabranjuje da živi u Đakovici, da joj se brani da kupuje u lokalnom marketu, da joj se preti i postavljaju različite slike da bi se uplašila i oterala, to je nešto što je apsolutno nedopustivo“, rekao je Petković nakon razgovora, javili su mediji.

Iz ovog istog sela Petković je saopštio da je prethodnog dana R. B. raseljeno lice iz Kline navodno napadnut na putu ka svom imanju od strane Albanaca.

„Apelujemo na sve da se situacija na terenu smiri, da sednemo i razgovaramo, jer samo razgovorom možemo doći do pravog rešenja za suživot na Kosovu“, istakao je Petković, prenosi RTK2.

Nakon boravka u Berkovu i Vidanju, Petković je posetio selo koje je bilo teško pogođeno poplavama u januaru – Donju Guštericu, a gde je obišao dve porodice. Kako piše RTV Kim, „građani koji nisu bili deo agende“ Petkovića, dočekali su ga nezadovoljni.

Petković je tokom svoje posete najavio da će onim porodicama koje su pretrpele štetu tokom poplava biti uplaćen novac – po 1.000 evra za 150 porodica i po 50.000 dinara za 500 porodica.

Međutim, kako piše dalje RTV Kim, većina meštana nije ni bila upoznata sa dolaskom Petkovića, pa su oni koji su u međuvremenu saznali došli da direktoru Kancelarije za KiM izlože svoje probleme.

Mnogi su revoltirani raspodelom sredstava od institucija države Srbije, a posebno zameraju lokalnim predstavnicima. Oni su se požalili na način raspodele sredstava, da njima nije dat novac, iako su pretrpeli materijalnu štetu, i za to imaju dokaze. Takođe su se požalili da reka nije očišćena čak i nakon sedam meseci od poplava.

Petar Petković kazao je da razume nezadovoljstvo pojedinaca ali je i obećao pomoć.

„Naravno da uvek ima nezadovoljnih ljudi i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da svako ko je pretrpeo štetu, ja vam to danas kažem i garantujem, dobije novac Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Mislim da je to sasvim dovoljno i sasvim fer. E sad što bi vi želeli da se to dešava preko noći, to u civilizovanim državama ne ide, postoji određen postupak kako se radi i na koji način se troši državni novac“, kazao je.

Kako prenosi RTV Kim, Petković je ujedno ovom prilikom optužio Albance da bacaju smeće i ne čiste rečna korita i da to vidi kao jedan od razloga što meštani Donje Gušterice imaju problem sa poplavama.

Na pitanje novinarke, odakle zna ko baca smeće i da li su to Albanci ili Srbi, Petković je reagovao oštro optuživši novinarku da brani Albance i da prikriva tu činjenicu, prenosi dalje ovaj medij.

Direktor Kancelarije za KiM se nakon posete Gušterici uputio ka Straži gde je obišao šestočlanu porodicu Petković, a nakon toga je obišao selo Gornje Kusce, gde je posetio i novootvoreni vrtić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.