Vladika Teodosije služio liturgiju u Gušterici uoči Vidovdana

Teodosije Gušetrica
FOTO: RTK2

Uoči Vidovdana, vladika raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u crkvi posvećenoj Svetom Knezu Lazaru u Donjoj Gušterici, prenosi RTK2.

Obraćajući se vernicima okupljenim u crkvi Svetog Kneza Lazara u Donjoj Gušterici, vladika Teodosije je u besedi kazao da u životu treba da činimo ono što je Bogu ugodno, da ne živimo samo za „prolazni život, već i za budući“. Vladika je istakao značaj okupljanja uoči Vidovdana.

“Ne smemo se odricati naše zemlje, najsvetije. Mi smo primili veliki udeo Božiji i veliki zalog i privilegija je danas živeti na ovom prostoru, ali je i velika odgovornost. Moramo odgovoriti na sve to što nam je Bog poverio i dao i da sačuvamo naše svetinje i što je najvažnije da mi opstanemo na ovim prostorima i da ova deca imaju svoju budućnost”, poručio je vladika Teodosije.

Za razliku od današnjice, saborovanje u Donjoj Gušterici nekada je bilo prava senzacija. Od starijih meštana ekipa RTK2 saznaje da su se saboru podjednako radovali oni kao domaćini i njihovi gosti.

“Sećam se da se tada orilo kolo ovde, bile su velike igranke. Narod se sada udaljio, nije kao ranije”, rekao je Ljubomir Kukureković.

“Manje imamo gostiju sada, ranije od rane zore su dolazili i ostajali po tri, četiri dana. Mnogo je bilo zanimljivije, sada ima slabo naroda”, kaže Milorad Milivojević.

“Posle 30 godina došla sam za Vidovdan. Presrećna sam, tužna, pomešana su osećanja. Dolazimo kada možemo, patimo za ovim krajem. Jeste lep Novi Sad, ali selo odakle si nosiš u duši”, ističe Branka Simić.

Crkva posvećena Svetom Knezu Lazaru je građena na temeljima stare crkve Svetog Jovana Preteče. Od 1905. godine počinje obeležavanje Vidovdana u ovom selu.

“Do 600 godišnjice Kosovske bitke ovde je bio glavni sabor posle Kruševca. Veče se slavilo u Babinom Mostu i Plemetini, ali najviše je bilo ovde u Donjoj Gušterici. Ovde je dolazilo preko 4.000 gostiju i možda oko 1000 automobila, kasnije je centralna proslava prebačena u Gračanici, tako da smo mi uskraćeni za to, ali u nedelju pre Vidovdana se sada slavi i kod nas”, rekao je Dragan Kukureković Predsednik crkvene opštine.

Centralna proslava za ovaj praznik biće održana po običaju u manastiru Gračanica, a meštani se u potaji nadaju da će jednog dana vidovdanski kolač ponovo biti vraćen Donjoj Gušterici.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.