Petković: Dobro je da je Osmani priznala da je ZSO u Briselu dogovorena sa svim izvršnim ovlašćenjima

„Ta izjava, pored toga što je potpuno besmislena, pokazuje pravo lice političara u Prištini, koji misle da je Briselski sporazum švedski sto sa koga mogu da uzmu ono što im odgovara i čije odredbe mogu u hodu menjati i proizvoljno tumačiti“, reagovao je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, na još jednu izjavu kosovske predsednice da kosovske institucije neće dozvoliti formiranje ZSO koja defunkcionalizuje državu.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, to je izjavila juče u intervjuu za RTK i podsetila da je to bio njen stav i 2013. godine, kada je u Briselu glasala protiv sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština.

Kako je kazala, Acocijacija je za nju „među štetnijim dokumentima i pogledu suvereniteta funkcionalnosti Kosova i dobro je što je Ustavni sud Kosova takvu i proglasio“.

Međutim, Osmani tvrdi da još uvek postoje zvaničnici u EU „koji zahtevaju da se primeni onako kako je potpisano u Briselu“, za razliku od SAD koja, sa druge strane, „ne želi nijednu Republiku Srpsku“.

Petković danas poručuje da je važno da je Osmani „konačno priznala da je Zajednica srpskih opština u Briselu dogovorena sa svim izvršnim ovlašćenjima i jasnom strukturom i da upravo u tome leži razlog zbog kog Priština odbija njeno formiranje skoro devet godina“.

Direktor ujedno navodi da su ostale izjave Osmani apsurdne.

„U moru apsurdnih izjava prištinskih političara, prvo mesto zauzima poruka Vjose Osmani, da je takozvano Kosovo ispunilo sve svoje obaveze i sporazume iz dijaloga, a potom izjava da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, onako kako je dogovoreno u Briselu“, istakao je Petković.

Naglašava da je upravo Beograd taj koji je ispunio sve obaveze iz dijaloga u Briselu, i koji je, kako je kazao, kredibilan i strpljiv partner u procesu, a da je Priština ta koja uporno odbija saradnju.

„Priština osim ZSO, odbija da sprovede i sporazume iz domena energetike, odbija saradnju po pitanju rešavanja sudbine nestalih i iznova postavlja nove uslove kako bi potpuno obesmislila dijalog kao proces za rešavanje svih otvorenih pitanja i put ka normalizaciji odnosa“, naveo je.

Dodaje i da se nada da je Osmani čula tokom prethodnih dana i posete visokih zvaničnika EU SAD i Velike Britanije regionu da „dogovori moraju da se poštuju i da će joj, kada procesuira te informacije, biti jasno da ne može večno bežati od ispunjavanja svojih obaveza“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.