Osmani: Ne damo Asocijaciju koja defunkcionalizuje državu

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani je u ekskluzivnom intervjuu za RTK izrazila opredeljenje da institucije zemlje neće dozvoliti osnivanje Udruženja koje ugrožava funkcionisanje države.

Ona je rekla da kada je reč o Zajednici opština sa srpskom većinom ima isti stav koji je imala 2013. godine kada je u Briselu glasala protiv tog sporazuma.

„Asocijacija predviđena Briselskim sporazumom je među najštetnijim dokumentima u pogledu suvereniteta i unutrašnje funkcionalnosti Kosova. Ali, dobro je što ju je Ustavni sud zabranio kao takvu, ali šteta i dalje traje jer u nekim slučajevima još uvek ima ljudi u EU koji zahtevaju da se primeni onako kako je potpisano u Briselu. Međutim, imamo sreću da su SAD nakon brojnih sastanaka jasno stavile do znanja da neće podržati nijednu Republiku Srpsku, nijednu posredničku vlast ili izvršnu vlast. Ovo je jedan od najvažnijih događaja u pogledu zajednice. Ne može postojati model koji nas vodi ka bosnizaciji Kosova, model koji daje izvršna ovlašćenja i stvara asocijaciju kao treću silu i model koji Kosovo čini nefunkcionalnim jer nam na kraju ne treba stolica u UN ako smo mi ka država potpuno propala iznutra, država koja ne funkcioniše i država u kojoj će jedan rejon uvek želeti da se otcepi“, naglasila je predsednica Osmani u intervjuu za RTK.

Ona je dalje rekla da čak ni Ahtisarijev paket nigde ne kaže da opštine sa srpskom većinom mogu da se udruže kako bi stvorile treću silu, koja stvara disfunkcionalnost, koja oduzima suverenitet sa nacionalnog nivoa i koja sutra ili prekosutra može da se pretvori u Republiku Srpsku.

Prema njenim rečima, ako se pogleda istorija poslednjih decenija, ispada da je tako nastala Republika Srpska, koja BiH čini u potpunosti nefunkcionalnom.

Predsednica Osmani je rekla da se o belgijskom modelu nikada nije razgovaralo i kao takvom nije prihvaćen i da se nije razgovaralo, niti će se razgovarati o bilo kakvoj autonomiji za severne Srbe.

„Asocijacija je uvod u podelu i koristi se za defunkcionalizaciju Kosova“, dodala je Osmani.

Ona je priznala da postoji intenziviranje dijaloga Kosova i Srbije, pozivajući se na nedavne posete evropskih i američkih posrednika.

Govoreći o susretu sa Gabrijelom Eskobarom, ona je rekla da je reč o bilateralnom sastanku na kome se razgovaralo o dijalogu i odnosima Kosova i SAD. Predsednica je negirala da je na tom sastanku bilo reči o bilo kakvoj američkoj crnoj listi za sankcije političkim ličnostima na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.