Petković čestitao Vučiću: Bezrezervno poverenje Srba iz južne pokrajine u šefa države

FOTO: Posle polagaja zakletve Aleksandra Vučića/Instagram stranica Petar Petković

Nakon polaganja zakletve za drugi mandat, predsedniku Srbije stigla je i u pisanoj formi za javnost čestitka u ime Srba sa Kosova.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković, u ime ove institucije, svoje lično ime i u ime Srba, kako je naglasio, „iz naše južne pokrajine“, poželeo je da Vučić nastavi da se „uspešno bori za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta“ Srbije, ali i za očuvanja temeljnih principa međunarodnog prava, jer upravo na njima Srbija, kako navodi, zasniva pravednu borbu.

Jutros su sa Severa otišla četiri autobusa sa simpatizerima vladajuće stranke na čelu sa Srpskom listom za Beograd, o čemu su uz snimke polaska jutros izvestili pojedini mediji koji su prisustvovali ispraćaju.

Prizorom iz Beograda pohvalio se potom kroz više fotografija na društvenim mrežama i sam Petković.

U delegaciji sa Kosova vidljivi su čelnici Srpske liste, među kojima su ministar u kosovskoj vladi koji je ujedno i formalni šef stranke, poslanici kosovskog parlamenta, gradonačelnici u kosovskim opštinama i rukovodioci pojedinih institucija.

„Srbi sa Кosova i Metohije su i ličnim prisustvom svečanosti polaganja predsednikove zakletve još jednom potvrdili da imaju bezrezervno poverenje u šefa naše države i njegovu odlučnost da se racionalnom, realnom i nepokolebljivom politikom izbori za pravo, pravdu i dostojanstven život našeg naroda u južnoj pokrajini. Predsednik Vučić u svom narodu na Кosovu i Metohiji ima čvrstog saveznika u rešavanju i prevazilaženju brojnih izazova na terenu, ali i traganju za kompromisnim rešenjem i dijalogom, kao jedinim načinim da se sačuva mir i obezbedi budućnost za svu našu decu“, poručuje glavni pregovarač sa Prištinom.

U zaključku saopštenja, državna podrška Srbima sa Kosova još jednom je naglašena kroz zalaganje Aleksandra Vučića, a što Srbi znaju.

„Srbi na Кosovu i Metohiji su svesni koliko je Srbija, zahvaljujući pre svega ličnom angažovanju predsednika Vučića, učinila za naše ljude u pokrajini, i uvereni su da će njihova država i predsednik nastaviti da štite mir i stabilnost i da će se prisustvo Srbije i u vremenu pred nama osetiti u svakom srpskom domu i severno i južno od Ibra. Živela Srbija, živeo predsednik Aleksandar Vučić!“

Vučić se danas na Miroslavljevom Jevanđelju i Ustavu po drugi put zakleo da će Kosovo i Metohiju „čuvati kao sastavni deo Republike Srbije“.

U svom govoru više se puta osvrnuo na pitanje Kosova, rekavši da povezano sa ukrajinskom krizom „pitanje Kosova i Metohije biće još istaknutije i još teže za rešavanje“ i da je „ključno pitanje“.

Istovremeno, Evropska unija „ne sme da bude sintagma poštapalica, već mora da bude naše opredeljenje“, naglasio je u govoru.

Takođe, citirajući Konfučija i Aurelija, kazao je da se kompromis ne pravi sa idealima, a da će Srbija biti ono što sami Srbi od nje naprave.

Naglasio je potom i da je važno je da se nikad više ne pobrka ono što se u prošlosti dešavalo samim Srbima – istorija, geografija, puste želje – sa realnošću.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.