Peterle sutra o preliminarnim nalazima za drugi krug kosovskih izbora za gradonačelnike

Posmatračka misija Evropske unije koja je nadgledala izborni proces tokom drugog kruga kosovskih izbora za gradonačelnike predstaviće sutra preliminarne nalaze o ovom izbornom procesu.

Nalaze će javnosti predstaviti glavni posmatrač ove misije, Alojz Peterle, na konferenciji za medije koja u 10 i 30 počinje u hotelu Swiss Diamond, u Prištini.

Šta je Alojz Peterle rekao u intervjuu za KoSSev tokom predizborne kampanje za prvi krug izbora: Pritisak na kandidate i birače na Kosovu ograničava kampanju onih koji se nadmeću sa Srpskom listom

EU misija nadgledala je predizborni i sam izborni proces tokom prvog kruga kosovskih lokalnih izbora. Peterle je tada, predstavljajući preliminarne nalaze misije, istakao da je kampanju pratilo zastrašivanje u većinskim srpskim opštinama, naročito na kandidate koji nisu iz Srpske liste.

"To su bili pritisci na pojedine kandidate da odustanu i da im se ograniči kompetitivnost," naveo je tada Peterle. 

Završni izveštaj, zajedno sa preporukama za buduće izborne procese – biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka čitavog izbornog procesa, saopšteno je ranije iz ove misije. 

EU misija nadgledala je i kosovske parlamentarne izbore održane u junu, ove godine. Šta su zaključci ove misije u vezi sa ovim izborima čitajte u vestima: 

Posmatračka misija EU: Izbori ogledalo demokratije

EU posmatrači: Izborni proces bio ometen zastrašivanjima, ipak izbori protekli mirnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.