Pet meseci zatvora Albancu koji je nožeo izbo Miloša Stevića

Izvor: RTK2 (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Kosovskom Albancu A.A. iz sela Balance, u opštini Klokot, koji je 5. septembra 2015. godine nožem izbo Miloša Stevića iz Klokota, izrečena je kazna zatvora od pet meseci. Nezadovoljni odlukom Osnovnog suda, Stevići su uložili žalbu.

Dvadesetrogodišnji Miloš Stević se oporavlja nakon povrede koja mu je pre šest meseci naneta nožem u predelu stomaka. Njegovo  zdravstveno stanje je stabilno, ali oporavak nije bio lak.

"Imam bolove, javljaju se često, pogotovo su jači na promene vremena. Bio sam jednom na kontroli, posle toga nisam, lekari su mi rekli da je sve u redu i da idem u banju," kaže Miloš.

Pretrpljeni strah ne može ništa da nadoknadi, ističe majka povređenog Miloša.

"Veliki stres kad sam čula da mi je sin uboden.Kad smo stigli u Gračanicu, nismo mogli da ga vidimo, bio je u šok sobi, to je teško. Doktor nam je zatim rekao da su oni uradili šta je bilo do njih i da ne znaju šta će dalje da bude," priča Miloševa majka Snežana.

Milošev slučaj je na početku okarakterisan kao "pokušaj ubistva", ali je odlukom sudije promenjen u "nanošenje teške telesne povrede", što je Steviće razljutilo.

"Presuda pet meseci za pokušaj ubistva, to nema nigde na svetu, pogotovo što je on priznao da je išao s namerom da ubije, maltene samo što nije rekao da ubije Srbina. To je i sudija čuo, svi su to čuli, a nakon toga je osuđen na pet meseci ili 1250 evra novčane kazne. Da je bilo više uboda ,onda bi to bio pokušaj ubistva, jedan ubod se tretira kao teška telesna povreda," navodi Milošev otac Srđan.

Porodica Stević, kao oštećena strana u ovom postupku, prošle nedelje je uložila žalbu Apelacionom sudu na presudu Osnovnog suda u Gnjilanu, sa ogrankom u Vitini. Milošev advokat je u telefonskoj izjavi za RTK2 naglasio da očekuju brzo razmatranje uložene žalbe.

"Moje mišljenje kao advokata u ovom slučaju je da je presuda osnovnog suda u Vitini, odnosno izrečena kazna za to delo blaga jer je etnički motivisana, s obzirom da je žrtva pripadnik srpske nacionalnosti," smatra advokat Vasilije Arsić.

Stevići kažu da su preživeli teške dane, bez ičije pomoći. Napominju da su Miloša u bolnici posetili politički predstavnici, ali se nakon toga niko nije oglašavao.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.