Hiseni: Svi borci ISIS-a sa Kosova identifikovani

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni, rekao je danas "da je svaki građanin Kosova" koji je ubijen, ili se vratio iz Sirije – "identifikovan" i dodao da je "situacija sada pod kontrolom". Hiseni je danas govorio na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o bezbednosti "Germia Hill" koja se od juče održava u Prištini. 

"Činjenica je da Kosovo po glavi stanovnika ima mnogo učesnika rata u stranim zemljama, ali sada imamo situaciju pod kontrolom. Identifikovali smo svakog građanina koji je ubijen ili se vratio iz Sirije. Učinićemo sve da se zaštitimo od ovog zla," istakao je Hiseni.

Britanski Daily Mail je pre dva dana objavio opširniji članak  “Izgubljena generacija: Očajni roditelji otkrivaju da su stotine mladića i devojaka napustili Kosovo kako bi se borili za ISIS u Siriji”  u kojem je iznet podatak Kosovske policije da se oko 300 muškaraca i 36 žena sa Kosova do sada pridružilo ISIS-u. To, po glavi stanovnika, Kosovo stavlja na vrh lestvice mesta u Evropi, čiji se građani bore na strani ISIS-a.


Arhivu vesti u vezi sa ISIS-om, a koje su povezane sa Kosovom, možete pratiti na našoj tematskoj stranici  "ISIS i Kosovo"

On je, istovremeno, dodao da je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova "usredsređeno da spreči radikalizaciju društva na Kosovu", a njihov primarni cilj je, kako je naveo, da "spreče terorizam i ekstremizam".

Hiseni je takođe ocenio da su kriza i sukob u Ukrajini i Siriji "doprineli destabilizaciji zapadnog Balkana" i poručio da je obaveza svih društvenih slojeva, kao i društvenih i političkih organizacija, da "učine sve kako bi  sprečili radikalizaciju društva". 

Međunarodna konferencija "Germia Hill" od juče se održava u Prištini. Konferenciju organizuje kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, zajedno sa nemačkim Aspen institutom. Tema je bezbednost u jugoistočnoj Evropi u kontekstu širih regionalnih izazova, a kako su organizatori prethodno saopštili, ima za cilj da "Kosovu pomogne u promovisanju agende integrisanja u NATO, uključujući i učešće Kosova u važnim raspravama o regionalnoj bezbednosti".

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.