Pedesetak Srba u Vitini odsečeno od sveta, nema zaraženih korona virusom

vitina
FOTO: RTV Puls

Pedesetak Srba, koji su ostali da žive u Kosovskoj Vitini, bukvalno su odsečeni od sveta. Iz grada se ne može, u grad se ne može ući, jer je kosovska vlada stavila Vitinu pod karantin da bi se sprečilo širenje virusa.

Puls je stupio u kontakt sa Srbima koji žive u Vitini, koji su potvrdili da nema zaraženih niti obolelih sunarodnika u tom delu Kosovskog Pomoravlja i svi se za sada osećaju dobro.

„Put od Vitine prema Klokotu je blokiran za saobraćaj. Na ulicama gotovo da i nema ljudi. Policija patrolira kolima i pešice tokom čitavog dana. Stanje je u svakom smislu vanredno“, rekla je za Puls pedesetogodišnja Jasmina Mirković koja živi u centru Kosovske Vitine.

Kaže da Srbi iz svojih kuća izlaze samo na kratko kako bi se snabdeli osnovnim životnim namirnicima, ali robe je sve manje.

„Brašna nema već danima, a ponestaju zalihe i druge hrane“, kazala je u telefonskom razgovoru za Puls, Jasmina Mirković.

Kako saznaje Puls, rad Privremenog organa opštine Kosovska Vitina, sa sedištem u selu Vrbovac, redukovan je na sat vremena, a svi zaposleni, koji to mogu, rade, po preporuci nadležnih i stručnjaka, od svojih kuća.

Vlada Kosova je, nakon prvih registrovanih slučajeva zaraženih korona virusom, stavila opštinu Vitina pod mere karantina 13. marta.

Do danas je na Kosovu registrovano 16 slučajeva zaraženih, niti jedan u opštinama sa srpskom većinom. Nema informacija da su među obolelim i kritično ugrožene osobe.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.