PDK poslala Ustavnom sudu na ocenu poslednju odluku o ograničavanju kretanja

Sud
FOTO: N1

Još jedna odluka o ograničenju kretanja građana na Kosovu naći će se pred Ustavnim Sudom. Nakon Hašima Tačija, Parlamentarna grupa njegove stranke – Demokratske stranke Kosova (PDK), kako je i najavila, podnela je Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti odluke kosovskog ministarstva zdravlja, o 90-minutnom ograničenju kretanja.

„Imali smo jasnu presudu Ustavnog suda koja je pokazala da vlada ne može donositi takve odluke o ograničavanju slobode, ali premijer Kurti je svesno odlučio da nastavi sa kršenjem Ustava preko svog ministra, Arbena Vitie“, izjavila je poslanica PDK, Besa Ismailji (Besa Ismaili), prenosi prištinska Koha.

Ona navodi da se takvim odlukama krši pravo na slobodu kretanja iz člana 35 kosovskog Ustava.

Ovo je pravo zagarantovano građanima Kosova, kao i članom 55 Ustava koji izričito predviđa da se određena ljudska prava mogu ograničiti samo zakonom“, rekla je ona.

Naša borba protiv pandemije COVID-19 je uobičajena, baš kao što i naša borba za očuvanje demokratskih principa naše države i poštovanja Ustava mora biti zajednička“, zaključila je, prenosi Koha.

Da postoji mogućnost da se i nova odluka o ograničenju kretanja građana nađe pred Ustavnim sudom nedavno je najavio šef poslaničke grupe PDK, Bedri Hamza.

On je saopštio da ova stranka analizira odluku a da će potom biti upućena Ustavnom sudu na procenu.

Podsetimo, kosovska vlada uvela je prošlog meseca meru zabrane kretanja u prepodnevnim i poslepodnevnim satima koju je potom izmenila te uvela da ona važi samo u periodu od 17:00 do 06:00.

Ova odluka potom je osporena od strane Ustavnog suda koji je u obrazloženju odluke saopštio da jedino skupština ima pravo da donosi takve odluke, te da postoji potreba za donošenjem posebnog zakona, zahtevajući da se odluka stavi van snage do 13. aprila.

U međuvremenu je predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, pokrenula zakonodavnu inicijativu za Nacrt zakona o sprečavanju i borbi protiv pandemije koronavirusa na Kosovu. Kako je saopšteno, inicijativu je pokrenula na osnovu zahteva iz presude Ustavnog suda od 6. aprila 2020. koja precizira da je neophodna uloga Skupštine u preduzimanju mera za donošenje ograničenja osnovnih prava i sloboda, radi očuvanja javnog zdravlja u skladu sa Ustavom.

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, koji je prethodno proglasio vanredno stanje na Kosovu u javnom zdravstvu, potom je saopštio da će sve buduće odluke o merama u vezi pandemije od sada donositi kosovsko ministarstvo zdravlja.

Već sledećeg dana, tačnije 13. aprila, kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, saopštio je da se uvodi nova mera o ograničavanju kretanja građana na 90 minuta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.