Sednica na kojoj će birati kosovski predsednik u petak?

Vjosa Osmani
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

I dalje se ne zna datum održavanja sednice namenjene odabiru novog kosovskog predsednika. Međutim, zna se da svoju podršku predsedničkom kandidatu, Vjosi Osmani, neće dati PDK i AAK. Svoje ranije stavove potvrdili su i danas, za njih je to „zatvoreno pitanje“.

U međuvremenu, kosovski mediji pozivajući se na svoje izvore, javili su da će sednica na kojoj će birati predsednik Kosova održati u petak. Ova vest još uvek nije zvanično potvrđena. Međunarodni predstavnici na Kosovu i Zapadu od prvog dana izbora nove vlade, uputili su više puta konkretne poruke da se kosovski predsednik izabere što pre.

Deset dana prošlo je od kada je formirana Skupština, a potom, u večernjim satima, i izglasana nova vlada predvođena Aljbinom Kurtijem.

Pred pobedničkom LVV sada je novi zadatak – prikupljanje podrške za izglasavanje Vjose Osmani za novu predsednicu Kosova.

Nakon više sastanaka sa Vjosom Osmani, ali i razgovora unutar Demokratske lige Kosova (LDK), ova stranka, koja broji 15 poslanika u novom sazivu skupštine, odlučila je da bi njeni poslanici trebalo da prisustvuju sednici na kojoj će se glasati za novog predsednika.

Predsednik LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), zatražio je od poslanika da uvaže ovaj zahtev.

Međutim, drugačijeg su mišljenja druge dve najveće opozicione stranke na Kosovu ispred albanske zajednice.

Za razliku od poslanika LDK, poslanici PDK neće prisustvovati sednici na kojoj će se birati novi predsednik Kosova.

Ove navode potvrdila je poslanica PDK, Ariana Musljiu-Šoši (Ariana Musliu-Shoshi).

Kako je navela u objavi na Fejsbuku, reč je o odluci Upravnog odbora stranke.

Iste navode potvrdio je i njen stranački kolega, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi).

Kaže da je pitanje odabira predsednika „zatvorena tema za PDK“, te da je odluka u vezi sa podrškom predsedničkom kandidatu Vjosi Osmani, konačna.

Osmani neće dobiti ni podršku AAK, Ramuša Haradinaja – čoveka koji je i sam pretendovao da bude novi kosovski predsednik, a potom i odustao, usled nedostatka podrške drugih partija – prvenstveno Samoopredeljenja.

Tvrdi da ova stranka nije promenila svoj stav, jer, kako je naveo, nisu uspeli da se dogovore sa Kurtijem i Osmani.

„Iskoristili smo priliku da razgovaramo sa pobednicima izbora, sa gospodinom Kurtijem i gospođom Osmani. Od njih nismo dobili predlog, zahtev, nismo postigli politički dogovor da se glasa za predsednika ili vladu, nisu tražili od nas da sarađujemo, mi nismo deo sporazuma o glasanju za predsedničkog kandidata. Upoznati smo sa stavom LDK, to je novi odnos između LDK-a i Pokreta Samoopredeljenje, ali što se Alijanse tiče, ništa se nije promenilo“, rekao je Haradinaj.

Za odabir predsednika Kosova, u prva dva kruga glasanja potrebne su dve trećine glasova poslanika, tj. 80. Međutim, u trećem krugu potreban je samo 61 glas, ali sednici mora da prisustvuje najmanje 80 poslanika.

U slučaju da se predsednik ne odabere ni u trećem pokušaju, raspisuju se novi vanredni izbori koji se moraju održati u roku od 45 dana.

Međutim, postoji mogućnost da poslanici odaberu predsednika još u prvom krugu, ukoliko LDK koja broji 15 poslanika u parlamentu podrži Osmani, a isto učine i poslanici iz manjinskih zajednica koji su glasali za Kurtijevu vladu.

Vlada Aljbina Kurtija formirana je sa ukupno 67 glasova, od kojih su 58 glasovi poslaničke grupe Samoopredeljenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.