LDK će prisustvovati sednici za izglasavanje Vjose Osmani za predsednicu

Ljumir Abdidžiku
FOTO: Preuzeto sa gazetanewborn.co

Nakon više sastanaka sa Vjosom Osmani, ali i razgovora unutar Demokratske lige Kosova, ova stranka je odlučila da će njeni poslanici prisustvovati sednici na kojoj će se glasati za novog predsednika Kosova.

Novi predsednik LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), sastao se danas sa parlamentarnom grupom ove stranke, kako bi raspravljali o tome da li će podržati Vjosu Osmani za novu kosovsku predsednicu.

Ubrzo nakon sastanka oglasio se Abdižiku, navodeći da će poslanici LDK prisustvovati sednici namenjenoj odabiru novog predsednika, prenosi prištinska Koha.

„Sa političkom snagom sa kojom trenutno raspolažemo, imao sam dve mogućnosti, jednu – da ne učestvujemo na sednici ili da budem deo događaja. Izabrali smo drugo“, kazao je Abdižiku.

On je podsetio da se prethodnim danima dva puta sastao sa Osmani, sa kojom je razgovarao o ovom pitanju.

„Ove razgovore sam predstavio partijskim organima. Posle diskusije, svi smo odlučili da LDK neće ometati. LDK će učestvovati u glasanju, ne dovodeći u pitanje odluku poslanika. Ovu odluku saopštio sam poslanicima“, dodao je Abdidžiku.

Za razliku od LDK, PDK se već oglasila – da neće dati svoju podršku Osmani za novu predsednicu, istog je stava i AAK, ali ne i nesrpske manjine koje su i podržale formiranje Kurtijeve vlade.

Za odabir predsednika, u prva dva kruga glasanja potrebne su dve trećine glasova poslanika, tj. 80.

Međutim, u trećem krugu potreban je samo 61 glas, ali sednici mora da prisustvuje najmanje 80 poslanika.

U slučaju da se predsednik ne odabere ni u trećem pokušaju, raspisuju se novi vanredni izbori koji se moraju održati u roku od 45 dana.

Međutim, postoji mogućnost da poslanici odaberu predsednika još u prvom krugu, ukoliko LDK koja broji 15 poslanika u parlamentu podrži Osmani, a isto učine i poslanici iz manjinskih zajednica koji su glasali za Kurtijevu vladu.

Vlada Aljbina Kurtija formirana je sa ukupno 67 glasova, od kojih su 58 glasovi poslaničke grupe Samoopredeljenje.

Za sada nije poznato kada će se održati sednica s ciljem odabira novog kosovskog predsednika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.