Patrijarh sa američkim ambasadorom o situaciji na Kosovu, miru i dijalogu

Patrijarh porfirije ambasador Hil
FOTO: SPC

Patrijarh srpski Porfirije sastao se danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristoferom Hilom.

U prijateljskom razgovoru, prvom po stupanju ambasadora Hila na dužnost u srpskoj prestonici, kako navode iz SPC, naglašeno je da su danas dijalog i mir najvažniji i najpotrebniji svugde i na svakom mestu, a posebno u Ukrajini.

Tokom sastanka je razmotrena i situacija na KiM-u, dok je patrijarh istakao značaj i ulogu Srpske Pravoslavne Crkve u srpskom narodu kako u Srbiji tako i u regionu.

Prijemu su prisustvovali i član Svetog Arhijerejskog Sinoda Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, šef Kabineta Patrijarha srpskog Episkop marčanski Sava i politički savetnik Ambasade SAD, Majkl Keleher.

Patrijarh SPC je sa delom sinoda ranije ove nedelje boravio na Kosovu. Prvo je u Pećkoj Patrijaršiji održao redovnu sednicu sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora, a potom je posetio Visoke Dečane.

„Naše svetinje pripadaju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi – Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i opet sve druge svetinje na Kosovu i Metohiji. To jeste baština Srpske Pravoslavne Crkve, ali sve što je duhovno nikada, ako je autentično duhovno, ne ograničava se samo na jednog čoveka i jedan narod“, poručio je patrijarh u Visokim Dečanima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.