Carina Kosova: Rekordni prihodi i izvoz, uvezeno preko 200 miliona litara goriva

Carina Kosovo Kosova
FOTO: Printscreen/Ekonomia Online

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Carina Kosova je ove godine prikupila 422 miliona evra, 14 odsto više nego u istom periodu 2021. Portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci (Stavileci) potvrdio je za Ekonomia online da su prošle godine prikupili 370 miliona evra, dodajući da se ove godine očekuje rekord u naplati prihoda.

Staviljeci je dalje rekao da je Kosovo zabeležilo povećanje izvoza robe za 40 odsto u prva dva meseca 2022. godine, poput proizvoda od plastike, nameštaja, gaziranih, alkoholnih i bezalkoholnih pića.

„Prihodi u ovom periodu su bili veoma dobri i ako ih uporedimo sa prošlom godinom, imali smo oko 370 miliona prikupljenih, do sada imamo 422 miliona. Dakle, postoji povećanje od 52 miliona i ako to pretvorimo procentualno, akumulirali smo veći prihod za 14% u odnosu na prošlu godinu. S obzirom na to da je (prošla godina prim. red.) jedna od godina u kojoj je Carina ostvarila najveće prihode od svog osnivanja na osnovu trenutnog trenda, očekuje se da će ova godina biti rekordna u naplati prihoda.

„U izvozu imamo rast i to se manifestuje u nekoliko kategorija. Prošle godine smo imali najveći izvoz. Prošle godine smo izvezli 199 miliona evra, a sada imamo oko 281 milion ili 82 miliona više nego prošle godine, što je procentualno oko 40 odsto. Kategorije koje se izvoze su proizvodi od plastike, nameštaj, uvećanje gaziranih, alkoholnih i bezalkoholnih pića“.

On je, između ostalog, dodao da je Kosovo uvezlo 20 miliona litara benzina i 204 miliona litara nafte, prenosi EO.

„U ovom periodu uvozom u vrednosnom smislu, dominira uvoz proizvoda koji imaju visoke vrednosti. Kosovo je veoma veliki uvoznik bilo koje vrste robe koja se uvozi. U vrednosnom smislu dominiraju naftni derivati, takođe dominiraju vozila jer imaju veoma visoku vrednost u pogledu uvoza. Mogu vam reći da su svi proizvodi koji se uvoze bazirani na istom trendu. Postoji tendencija rasta cena.

„Dva glavna goriva koja se uvoze na Kosovo, kao što su nafta i benzin, ostala su u istom trendu uvoza. Prošle godine smo imali oko 200 miliona litara uvezene nafte i 23 miliona litara uvezenog benzina, dok ove godine imamo 20 miliona litara benzina i 204 miliona litara nafte. Dakle, manje-više trend potrošnje je ostao isti, ali se pomerilo samo povećanje cena na berzama“, rekao je Staviljeci.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.