Patrijarh Irinej: Srbija bez KiM-a kao čovek bez srca i duše

Kosovo i Metohija su kolevka Srbije, i bez njih Srbija ne može da postoji. Jedina tragedija bila bi kada bi Srbi zaboravili KiM. Ipak, dokle god je njih postojaće svest i ljubav za srpsko Kosovo – poručio je večeras patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinije, tokom promocije monografije "Zadužbine Kosova i Metohije – istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda" na beogradskom međunarodnom Sajmu knjiga. Promociji su, uz veliki broj posetilaca, prisustvovali i vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i istoričar doktor Dušan Bataković. Kako je štampanje knjige finansirala Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, okupljenima se obratio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. On je, kao i Patrijarh, ocenio da monografija svedoči o tome "čije je Kosovo".

Foto: KoSSev

O važnosti monografije govorio je i jedan od njenih autora, profesor doktor Dušan Bataković, navodeći da je knjiga podeljena zvaničnicima zemalja članica UNESCO-a, kao i da se to još uvek čini.

Ističe da je monografija doprinela tome da Kosovo ne postane član ove međunarodne organizacije, a da je hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije "najbolja tapija KiM-a".

"Tamo su naše najveće svetinje, to je naša kolevka i ni malo nije čudo što se danas Srbija bori da sačuva svoje Kosovo, jer Srbija bez Kosova je kao čovek bez srca i duše. Srbija bez Kosova ne može da postoji, jer tu je njen početak i tu je njen krajnji domet svih duhovnih vrednosti koje je dostigla," rekao je Patrijarh, govoreći o Kosovu i Metohiji.

Dodaje i da "Kosovo iz našeg srca i naše duše niko ne može izbaciti".

"Jedina tragedija o Kosovu bila bi ako Srbi zaborave Kosovo. To je tragedija i to je izgubljeno, ako ga zaboravimo i prestanemo da cenimo i da znamo njegovu vrednost. Ali, nadamo se da to kod Srba nikada neće biti. I dokle postoje Srbi postojaće i svest i ljubav i znanje o srpskom Kosovu i Metohiji," ističe patrijarh Irinej.

Govoreći o najnovijoj monografiji, navodi da se radi o kapitalnom delu o "kolevci naše istorije, kulture i duhovnosti" i onom gde se "začelo i razvijalo ono što Srbija danas ima i čime može da se ponosi". 

Foto: Tanjug"Tu nalazimo sve ono što treba da znamo o Kosovu i sve ono što znači Kosovo i juče i danas i sutra," dodaje on, navodeći i  da je u pitanju "pravi dokument o Kosovu, značajan za nas", ali i da se nada da će biti značajan "i za one koji, nažalost, odlučuju o Kosovu danas."

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da "država Srbija i srpski narod nikada neće odustati od borbe" za Kosovo, a da će večeras predstavljena knjiga doprineti istini.

"Ova knjiga na najbolji mogući način svedoči o tome čiji su Kosovo i Metohija. KiM su u ovoj knjizi opisani i obeležni kao zemlja koja je nastala na srpskoj duhovnosti, istoriji, tradiciji neraskidivo povezanoj i sa sudbinom našeg naroda na ovim prostorima koji je, svedočeći sopstveni identitet i veru, strahovito postradao," naveo je Đurić, dodajući:

Foto: Marko Đurić/Tanjug"Objavljivanje ove knjige, na srpskom jeziku i njenih prevoda na različite svetske jezike u budućnosti – sigurno će doprineti istini o našem KiM-u i o sudbini našeg naroda na tim područjima."

Ističe i da Kancelarija za KiM, pomažući objavljivanje monografije, ostvaruje jednu od glavnih svrha svog postojanja, jer "poštuje, čuva i neguje svoju kulturu, duhovnost, ali i državnost".

Monografija "Zadužbine Kosova i Metohije" sadrži tekstove znamenitih srpskih istoričara, teologa, publicista, umetnika, kao i istorijska dokumenta i povelje, razna saopštenja i izveštaje o hrišćanskom nasleđu Kosova i Metohije, a predgovor patrijarha Pavla daje knjizi poseban pečat. Prvo izdanje objavljeno je 1989. godine, povodom 600 godina Kosovskog boja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.