Počela izgradnja novog prelaza između "Kosova i Srbije"

Danas su započeti radovi na izgradnji novog prelaza između centralne Srbije i Kosova i Metohije, koji će povezivati Kosovsku Kamenicu, sa jedne strane, i Medveđu i Preševo, sa druge. Kamen temeljac za prelaz "Kapi e Sfirces" položili su kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, gradonačelnik Kamenice, Begzad Sinani i gradonačelnik Bujanovca, Šaip Kamberi, potvrđeno je iz opštine kojom rukovodi Sinani. Najavljen je i početak izgradnje objekata na Brnjaku, Merdaru i Mutivodama.

"Otvaranje ovog graničnog prelaza je rezultat pregovora između dve suverene države, između Kosova i Srbije. Danas smo ovde da sprovedemo sporazum između dve zemlje. Ovaj projekat će unaprediti slobodu kretanja. Prvo će biti prelaz samo za građane, ali verujemo da će u budućnosti da bude prelaz i za prevoz robe," navela je Tahiri.

Ona je istovremeno najavila izgradnju objekata i na postojećim prelazima, dodajući da "granični prelazi predstavljaju temelj suverenosti jedne države koja ima viziju saradnje".

Sinani je, sa druge strane, istakao važnost prelaza za građane.

"Ovim projektom direktnu korist imaće građani obe opštine, putovanje će takođe biti skraćeno," naveo je on, zahvalivši se istovremeno "svima koji su doprineli ovom projektu", ali i poželevši "svim građanima da koriste ovaj prelaz".

Novi prelaz "Kapi e Sfirces" biće građen po modelu IBM–a za, kako je ranije saopšteno, "granične prelaze između dve zemlje". Izgradnju će sprovesti kompanija "Fer Petrol", a očekuje se da će radovi biti završeni u roku od 25 dana. Vrednost radova je 75.000 evra.

Otvaranje ovog prelaza usaglašeno je, kako je tvrdila srpska strana, odnosno dogovoreno, kako je tvrdila prištinska – između Beograda i Prištine, krajem maja prošle godine. Tada je, takođe "usaglašeno" otvaranje i prelaza od Zubinog Potoka prema Novom Pazaru (Rajetići/Izvor), kao i proširenje postojećih administrativnih prelaza. Iz Kancelarije za KiM je tada, takođe, saopšteno da je otvaranje prelaza "Rajetići/Izvor" zahtev beogradske strane, a prelaza "Svirce" prištinske, u cilju "povećanja i pojednostavljenja slobode kretanja". 


Pročitajte još:

"Dobre vesti za Albance iz 'Preševske doline'": Usvojena odluka o eksproprijaciji za novi prelaz

"U septembru počinje izgradnja zajedničkih graničnih prelaza sa Srbijom" (FOTO)

Kosovska vlada odlučila da nastavi da razmatra eksproprijaciju zemljišta za dva nova "granična prelaza"

Kancelarija za KiM: Proširenje administrativnih prelaza omogućiće "brži protok ljudi i roba između centralne Srbije i KiM"

Dogovoreno 6 trajnih prelaza: Prelaz prema Medveđi "pomaže poboljšanju ekonomske situacije", prelaz na Severu "doprinosi borbi protiv krijumčarenje i nezakonitog prelaska"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.