Mitrovički maturanti na maturu bez automobila: Malo treme i mnogo slavlja!

Učenici Tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“ proslavljaju maturu. Treću godinu zaredom oni na matursko veče idu organizovano – autobusom. Akciju sponzoriše „Kolašin prevoz“ čiji je autobus maturante prevezao, a za bezbedan povratak kućama zadužena je firma „Novi taxi“.

Tehnička škola je jedina koja ovu akciju sprovodi na Severu Kosova. Ključni razlog je to što žele da promovišu bezbednost u saobraćaju, na koju na ovaj način ukazuju i škola, i đaci i njihovi roditelji.

„Na maturu bez automobila je akcija koja promoviše bezbednu vožnju. Za maturante je posebno rizično da voze kada je matura, jer su obično pod dejstvom alkohola. Istovremeno je obično svest roditelja, a zatim i dece, takva da se, ako nisu dobili automobil tog dana da voze, osećaju kao da nisu ništa uradili, a sa druge strane, voze skupe automobile koji su veoma snažni i koje, pod dejstvom alkohola, veoma često ne mogu da iskontrolišu,“ objašnjava jedan od zagovornika bezbedne vožnje i omiljeni profesor među đacima, Petar Subotić.

O bezbednosti večeras nisu brinuli ni profesori, ni roditelji, a i sada već bivše đake morile su neke druge brige.

Sa nestrpljenjem su iščekivali izlazak na podijum pripremljen na popularnoj ploči njihove škole, istovremeno razmišljajući o daljem školovanju, jer, ipak, ovo je svojevrsna životna prekretnica.

Marko Marjanović priznao je da „ima i malo treme“.

„Osećam se normalno, možda ima malo treme, ali ne previše,“ dodao je.

Na pitanje šta planira u vezi sa daljim školovanjem, kaže:

„Razmišljao sam puno o tome i nadam se da ću upisati Višu saobraćajnu školu u Leposaviću.“

„Na neki način smo i srećni što završavamo školu, ali donekle nam je i žao što se rastajemo sa profesorima i sa društvom koje će nam biti prijatelji za ceo život,“ kazao je Radisavljević Filip iz Leška.

I Filip namerava da se dalje bavi saobraćajem. Planira da upiše Saobraćajni fakultet u Beogradu, a alternativa je Kragujevac.

A posle izlaska na podijum, aplauza roditelja, prijatelja, rođaka, sada već bivše đake je pozdravio i direktor škole, Rade Tanić.

Učenicima 68. generacije koju je ova institucija iznedrila, poželeo je zdravlje, sreću, da upišu željene fakultete i visoke škole i da ih i završe.

Uručio je i nagrade učenicima.

Redžeparu Zejitu i Memarović Jovanu koji su na 13. Republičkom takmičenju elektro-tehničkih škola osvojili treće mesto, obezbeđena je besplatna obuka i polaganje za vozače B kategorije.

Učeniku generacije, Sikimić Ognjenu – dodeljen je vaučer za letovanje na Zlatiboru u trajanju od sedam dana iz agencije Holiday, a škola je i njemu obezbedila besplatnu obuku i polaganje za vozača B kategorije.

A posle nagrada – muzika. Uz zvuke truba, nakon fotografisanja, maturanti su se uputili u tradicionalnu šetnju kroz grad.

Posle šetnje, umesto skupim automobilima, na maturu su se odvezli bez automobila. Pred njima je večeras jedna od najlepših noći, koju će sigurno pamtiti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.