Generalna skupština bokserskih federacija u BG: Kosovo da učestvuje samo kao SAP Kosovo*

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim odrednice sutra, koja je izmenjena u danas; jučerašnje izdanje)

Bokserska federacija Kosova neće prisustvovati Generalnoj skupštini EBU-a koja se danas održava u Beogradu, a usled uslova koje je Srbija nametnula Kosovu, odnosno federaciji koja je punopravna članica, izveštava Koha.

Srpska federacija je putem imejla potvrdila kosovskoj federaciji da će joj „biti dozvoljeno da učestvuje na ovoj Skupštini samo kao SAP Kosovo* (Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo), što je uslov koji je neprihvatljiv za Federaciju profesionalnih boksera Kosova.

U dnevnom redu EBU-a učestvuju zemlje članice ove Skupštine, koja se održava danas, a među njima je i Kosovo.

U obrazloženju generalnog sekretara srpske federacije Luke Popovića, upućenom prvom čoveku Kosovske federacije profesionalnih boksera, Nedžmedinu Zeki, naveo je da ih informiše da im je „zbog nemilih događaja na Kosovu dozvoljeno da koriste samo naziv SAP Kosovo sa fusnotom“ i da „samo Kosovo ne može da se koristi“:

„Znate da država Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, tako da nije u mojoj moći da donosim odluke. “

Ovaj uslov za Federaciju Kosova je neprihvatljiv i zbog toga je odlučeno da ne bude deo ovog događaja.

Zeka je za Kohu izjavio da će ova akcija susedne države inicirati ako ne suspenziju, onda bar gubitak autoriteta.

„Oni i dalje stavljaju politički interes ispred sporta. Verujem da će ih to koštati, ako ne suspenzije, onda gubitka uticaja i autoriteta,“ rekao je Zeka.

Zeka je takođe obavestio evropske bokserske vlasti o ovim uslovima Srbije.

„Nažalost, ne možemo da učestvujemo na Generalnoj skupštini EBU, jer smo zabrinuti što nam domaćini (federacija Srbije) ne dozvoljavaju da budemo predstavljeni kao federacija Kosova. Smatramo da bi federacija države Kosovo, koja je prihvaćena kao član EBU-a, trebalo da bude predstavljena na svakoj Generalnoj skupštini kao Kosovo, bez obzira gde se ona održava,“ napisao je Zeka u pismu koje je poslao EBU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.