RTK: Pasivnost srpskih poslanika u kosovskoj skupštini opasan presedan

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Na sednici kosovske skupštine, održanoj u ponedeljak 2. marta, na kojoj se raspravljalo o ukidanju taksi na uvoz robe iz Srbije i BIH, niko od poslanika Srpske liste nije zatražio reč kako bi izneo svoj stav po tom pitanju. Oni su čak nakon prvih izlaganja predsednika parlamentarnih grupa napustili sednicu. Program na srpskom jeziku Radio Kosovo 2 bavio se ovom temom. 

Bivša poslanica u kosovskoj skupštini Rada Trajković ističe značaj učešća i aktivnosti srpskih poslanika, jer se iz kosovske skupštine šalju poruke i Srbima i Albancima.

“Odatle se šalje i poruka koja je od zajedničkog interesa i zato je važno sa svake sednice Skupštine poslati poruku oko pronalaženja različitih rešenja”, kaže Trajković i napominje da je pasivnost aktuelnih srpskih poslanika opasan presedan.

Srpska lista, koja ima podršku zvaničnog Beograda, na oktobarskim parlamentarnim izborima prošle godine dobila je ubedljivu većinu glasova Srba i tako osvojila svih deset poslaničkih mandata u kosovskoj skupštini, rezervisanih za srpsku zajednicu.

U toku predizborne kampanje i u postizbornom procesu, predstavnici Srpske liste su pozivali na jedinstvo i isticali da u kosovske institucije ulaze kako bi se izborili i odbranili prava i interese Srba.

Pokušaj upostavljanja kontakta sa članovima predsedništva Srpske liste, Goranom Rakićem, Igorom Simićem, Slavkom Simićem i Daliborom Jevtićem, a radi izjave, prošao je bezuspešno i niko od njih nije odgovorio na poziv i upit.

Trajković ocenjuje i da predstavnici Srpske liste ne preuzimaju nikakvu odgovornost kada je u pitanju život srpske zajednice jer se sve odluke donose u kabinetu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

“Vučić je uzurpirao politiku na Kosovu, iznošenje stavova u ime Srba na Kosovu, ali i sve institucije države Srbije. On je u tom momentu bio u Americi i razgovarao o rešavanju pitanja statusa Kosova”, navodi Trajković.

S druge strane, izvršni direktor nevladine organizacije “Aktiv” Miodrag Milićević, u izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosovo 2, ukazuje da se u kosovskoj skupštini nikada nije raspravljalo o osnovnim problemima sa kojima se suočava srpska zajednica, pa kao primer navodi sprovođenje Zakona o upotrebi jezika.

“Pitanje o upotrebi srpskog jezika, kao jednog od zvaničnih na Kosovu, do sada se nikada nije našlo na dnevnom redu sednice Skupštine. Zbog toga mislim da naši poslanici, odnosno poslanici Srpske liste koji bi trebalo da predstavljaju interese srpske zajednice generalno, moraju da povećaju svoj kontakt sa građanima i da istinske prioritete srpske zajednice na Kosovu uzmu kao svoje prioritete. To trenutno nije slučaj”, kaže Milićević.

On podvlači da je za opstanak srpske zajednice na Kosovu neophodno institucionalno delovanje putem kojeg će se zaštititi interesi Srba.

“U tom kontekstu jako je važna aktivnost poslanika u Parlamentu”, zaključuje Milićević.

Inače, poslanici Srpske liste su u prošlom sazivu kosovske skupštine bojkotovali rad kosovskog parlamenta zbog uvođenja taksi od 100 odsto od novembra 2018. godine, da bi se marta 2019. ipak vratili u poslaničke stolice kako im ne bi bili oduzeti mandati. Prema kosovskim zakonima, poslanik u Skupštini može ostati bez mandata ukoliko šest meseci odsustvuje sa sednica parlamenta.

RTK

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.