Pasivni otpor opozicije na Severu Kosova pred sutrašnje kosovske parlamentarne izbore

Kako na Severu Kosova nije bila vidljiva kampanja stranaka koje učestvuju na kosovskim parlamentarnim izborima u nedelju, tako nije bila ni vidljiva anti-kampanja onih partija i predstavnika, koji su protivnici sutrašnjih izbora.

Pitali smo u Kosovskoj Mitrovici predstavnike nekadašnjih uticajnih vladinih stranaka, sada već u dobokoj opoziciji na Severu Kosova, šta misle o sutrašnjih izborima – Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke.

Predsednik opštinskog odbora DSS-a za Kosovsku Mitrovicu, Zoran Savić, rekao je za KoSSev da ova partija zagovara pasivni otpor koji se ogleda u tome što pozivaju građane da ne glasaju, ne sprečavajući one koji budu hteli da glasaju, ali i u tome što će ova partija imati svoje nezvanične predstavnike u biračkim odborima, koji će ih u svakom trenutku obaveštavati o izlaznosti građana na Severu. Iz ove partije naglašavaju da su rezultati o izlaznosti srpskih birača na Severu bili lažirani. On očekuju da se isto dogodi i sutra.

“Ja lično i DSS kao opoziciona i nacionalna stranka, ne priznajemo sutrašnje izbore. Smatramo ih nelegalnim, jer ih je raspisala predsednica nepriznate države Kosovo. Za nas sutrašnji izbori kao da ne postoje. Naša poruka građanima Kosovske Mitrovice je jednostavna: Ostanite kući, ne dajte legitimitet jednoj nepriznatoj državi, jer trenutna vlast u Beogradu hoće da podeli svoju odgovornost sa narodom na Kosovu i Metohiji,” rekao je Savić za naš portal.

Govoreći o potezima srpske vlade prema kosovskim Srbima po pitanju sutrašnjih izbora, Savić kaže da se na građane vrši veliki pritisak da glasaju sutra.

“Mislim da su i ovog puta pritisci strahoviti. Po Mitrovici se održavaju sastanci radnih organizacija. Vlada Srbije hrli ka Evropskoj uniji, slepo izvršavajući svaki njihov zadatak i daju jedan bogat deo srpske teritorije.”

Hoće li DSS sprečavati građane da glasaju, pitali smo Savića.

“Mi nećemo sprečavati. Svi su punoletni i sami neka razmišljaju svojom glavom. Mi nećemo učestvovati aktivno, već pasivno. Naš pasivni otpor se ogleda u tome što pozivamo narod da ne glasa sutra. Takođe, mi ćemo imati svoje ljude u biračkim odborima i imaćemo tačne podatke, jer su svi ostali rezultati do sada bili lažirani. U svakom trenutku znaćemo kolika je izlaznost, jer želimo da znamo šta se tačno dešava,” naglasio je Savić.

Na drugoj strani, poverenik DS-a za Severnu Mitrovicu, Miloš Subotić, smatra da Vlada Srbije, prema pitanju Kosova i Metohije, vodi nedoslednu i neozbiljnu politiku, te da je njihova preporuka građanima da sutra sami odluče. Subotić smatra i da treba otvoreno reći da ovo nisu statusno neutralni izbori, već izbori za parlament Republike Kosovo.

“DS smatra da ova nedosledna i neozbiljna politika Vlade Republike Srbije može da dovede do pogubnih posledica po opstanak srpskog naroda na prostoru KiM-a. Kada kažem nedosledna, onda tu mislim na to da smo na lokalnim izborima imali predstavnike vlade koji su mislili da se radi o statusno neutralnim izborima, pa smo imali farsu prelepljivanja kojekakvih dokumenata, a sada imamo da ti isti predstavnici vlade predlažu kojekakva precrtavanja glasačkih listića. Neodgovornost vlade u ovim izborima ogleda se u tome što su prethodnih mesec dana pozivali Srbe da ne učestvuju na izborima – stavili su neku vrstu moratorijuma, a poslednjeg dana su odlučili da idemo na izbore. U narodu su stvorili takvu konfuziju da građani ne znaju šta da urade," rekao je Subotić za naš portal.

Na pitanje kakav je zvaničan stav DS po pitanju sutrašnjih izbora, Subotić kaže:

“DS ne učestvuje na ovim izborima. Kao državotvorna stranka, mi smatramo da ovo nisu izbori Republike Srbije, već da su u pitanju izbori za parlament Republike Kosovo i smatramo da to treba otvoreno reći, a našim članovima smo preporučili da, ukoliko smatraju da ljudi koji se nalaze na listama, mogu doprineti ostanku Srba na Kim-u, onda izađu, a ukoliko ne, da ostanu kod svojih kuća u nedelju. Našim članovima smo preporučili da sami o tome odluče.”

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.