Parlamentarni izbori ili “dan prikupljanja“; biračka mesta ili „sabirni centri"?

02:30 (16/03/2014) –                   09:30 (19/03/2014)

IZBORI: Sve informacije – detaljno i analitički, na jednom mestu. 

19/03/2014 – Na srpskim parlamentarnim izborima, održanim u nedelju 16. marta, ubedljivu pobedu na Kosovu i Metohiji odnela je koalicija SNS sa 7.173 birača, što čini 52% od ukupnog broja birača koji su glasali na KiM-u. Za SNS-om sledi DSS sa 2.836 glasova tj. 19.21%, koalicija SPS-a sa 1.774 glasova – 11.97%. SRS, NDS Boris Tadić i Dveri dobili su nešto manje od 5% osvojenih glasova, dok su ostale stranke osvojile oko, ili ispod jednog procenta glasova.

U Srbiji je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, od ukupnog biračkog tela, glasalo 53.12% glasača, a pobedu je odnela koalicija SNS sa 48.34% glasova.

Prema privremenim rezultatima RIK-a, koalicija SNS osvojila je 158 mandata, SPS-PUPS-JS 44, DS 19, a NDS 18 skupštinskih mandata.

Manjinske stranke koje će biti zastupljene u Skupštini su: Savez vojvođanskih Mađara koji je osvojio 9 mandata, SDA Sandžak Sulejmana Ugljanina sa 3 osvojena mandata, i Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija sa 2 mandata.

22:10 – Prema preliminarnim rezultatima, na Kosovu i Metohiji glasalo 37.174 glasača ili 34,42% od ukupnog broja, potvrdio portparol OEBS-a, Nikola Gaon.

22:00 – Kolona OEBS-ovih vozila sa kompletnim biračkim materijalom u pratnji Kosovske policije, krenula je iz Severne Kosovske Mitrovice prema Raški. 

20:30 – Zatvoreni birački centri, ali na pojedinim biralištima još uvek gužva; Goran Rakić ekskluzivno za KoSSev: OEBS jutros otvorio džakove sa glasačkim materijalom, izvadio srpske zastave i predao nam otvoren materijal. 

Iako su u 20 časova zatvoreni birački centri, na pojedinim biralištima i dalje je gužva. Tako, primera radi, u Tehničkoj školi, na barem dva biračka mesta, koja su danas bila i najposećenija,  1 i 2, gužva je i dalje prisutna. 
 
Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, veći deo dana proveo je na biralištu razgovarajući sa građanima. Neposredno pred završetak glasanja, novinari KoSSeva koji su pošli na glasanje, sreli su se sa njim u foajeu Tehničke škole gde su razgovarali o proteklom danu.   
 
Rakić je izrazio zadovoljstvo izlaznošću građana, ali je nasuprot tome, uputio oštre kritike na račun OEBS-a zbog jutrošnjeg incidenta u kojem su, kako kaže, službenici OEBS-a otvarili džakove sa izbornim materijalom, izvadili srpske zastave, predali otvoren materijal i imali celodnevne propuste u informativno-logističkoj podršci biračima.  
 
"OEBS nije znao da da tačna uputstva glasačima gde i kako da glasaju. Oni nisu imali kompletna uputstva i nisu umeli da biračima daju tačne instrukcije gde su njihova biračka mesta i gde treba da glasaju", rekao je Rakić.  
 
Na naš komentar da su na ulazu u Tehničku škole stajale liste sa jasnim spiskovima ulica i rasporedom učionica u kojima birači mogu da glasaju, Rakić je rekao da su ti spiskovi bili nepotpuni i neupotrebljivi za starija i slabovida lica, kao i da im se često, zbog gužve, niie ni moglo prići. 
 
"I ja sam sam imao problem da nađem svoje biračko mesto. Vodili su me iz učionice u učionicu i tek u trećoj sam uspeo da glasam," rekao je Rakić. 
 
Gradonačelnik Mitrovice je ipak OEBS-u uputio najoštrije krtike zbog jutrošnjeg zatvaranja glavnog ulaza u Tehničku školu, te otvaranja stražnjeg izlaza sa petnaestominutnim zakašnjenjem uz već pomenuto otvaranje džakova sa izbornim materijalom i vađenje srpskih zastava.  
 
"Otkud im pravo da bez ikakvog objašnjenja zatvore glavni ulaz, a otvore stražnja izlazna vrata? Otkud im pravo da otvore džakove? Otkud im pravo da izvade srpske zastave i predaju nam otvoreni birački materijal bez zastava?" istakao je Rakić za naš portal. On je dodao da je  lično intervenisao i otvorio ulazna vrata koja su kasnije ostala prohodna.
 
Na naš komentar da je portparol OEBS-a prethodno izjavio da su radili samo onako kako su se Beograd, Priština i međunarodni predstavnci dogovorili, Rakić je dodao: "Ja mislim da to nije dogovoreno, već da je OEBS ovo uradio na svoju ruku. Oni su preuzeli da svoju obavezu profesionalno izvrše, ali to nisu uradili."
 
Upitan da li je ovo za njega  'izborni' ili 'sabirni' dan, Rakić je rekao da je to jasno bez obzira na terminologiju koju koriste Priština i OEBS. "Priština  opet pokušava da izvrgne ruglu sve ono što je dogovoreno."
 
A na naše zapažanje da je OEBS na ulazu u Tehničku školu istakao natpis na kojem jasno piše "Sabirni centar", Rakić kaže  "Bez obzira na njihovu terminologiju, za nas su ovo parlamentarni izbori Republike Srbije".
 
19:30 – Pola sata pred zatvaranje birališta na Severnom Kosovu, u biračkim centrima i ograncima još uvek ima gužve, ali i na dosta biračkih mesta glasanje se odvija bez većih problema. Tako je od troje novinara naše redakcije dvoje glasalo u roku od pet minuta, u Severnoj Mitrovici i u Zvečanu, dok treći novinar već pola sata stoji u redu da glasa. Ono u šta su se novinari i sami uverili jeste da birački spiskovi, kao i 2012. nisu sređeni po azbučnom redu i nisu potpuni. Primera radi, ime naše novinarke bilo je nepotpuno, ali su joj na licu mesta dozvolili da glasa zahvaljujući matičnom broju koji se slagao u identifikacionom dokumentu i biračkom spisku.
 
Članovi biračkih odbora su evidentno umorni, najviše kako kažu, usled "haotičnih spiskova koji su im stigli iz RIK-a". Na jednom od biračkih mesta na kojima je glasao i novinar KoSSev-a, članovi biračkog odbora su naveli da po njihovoj slobodnoj proceni, svaki 8. građanin je danas glasao. "Dosta ljudi je dolazilo i odustajalao, što usled ovolike gužve i zadržavanja, ali pre svega zbog ovih spiskova, ali mi nismo mogli brže i više od ovoga da radimo," naveo je jedan od članova.
 
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, kao i kandidatkinja za narodnu poslanicu, Miljana Nikolić, prisutni su u hodniku Tehničke škole i razgovaraju sa građanima.
 
18:15 – Do 18 časova na Kosovu i Metohiji je glasalo 28.416 glasača, što čini oko 26% od ukupnog broja, potvrdio je portparol OEBS-a, Nikola Gaon. Od tog broja, 11.552 glasača je sa Severa Kosova. 

17:45 – Oliver Ivanović danas neće moći da glasa, iako je prethodno podneo zahtev OEBS-u preko svog advokata, potvrdila je za naš portal njegova supruga Milena. "OEBS je Ivanoviću rekao da ovog puta, zbog tipa glasanja, ne postoje mobilni timovi i on, na žalost neće moći da glasa," rekla je ona. "Vidite da se razlikuje sve, glasamo kao dijaspora," dodala je Ivanovićeva supruga.

Ranije danas, portparol OEBS-a, Nikola Gaon, takođe je potvrdio da oni nemaju timove zadužene za glasanje u pritvornim centrima, ali nije imao saznanja da li pritvorenici imaju mogućnost da glasaju danas.

17:00 – Od 11 biračkih mesta u Tehničkoj školi, na većini je još uvek vidljiva gužva usled većeg zadržavanja građana koji pokušavaju da glasaju. Građani čekaju najmanje 15 minuta kako bi glasali, a postoje i problemi sa biračkim spiskovima. Dolaze porodice, ali ne mogu da glasaju svi članovi, jer se ne nalaze na biračkim spiskovima, kažu članovi biračkih odbora.

Uprkos preovlađujućem nezadovoljstvu građana, ima i onih birača koji su glasali u kratkom roku. Šta kažu birači u Tehničkoj školi, poslušajte OVDE.

16:10 –  Današnju gužvu i ogromno nezadovoljstvo i dezorjentisanost birača na pojedinim biračkim mestima, a u jednom sabirnom centru – Tehničkoj školi u Severnoj Kosvskoj Mitrovici, možda najbolje ilustruje slučaj starca B. Bogdanovića, koji nije mogao da glasa jer se, kako on kaže, umesto na glasačkom spisku, našao među mrtvima. Naš novinar ga je zatekao kako ljutito protestuje sedeći ispred Tehničke škole. Poslušajte šta kaže OVDE.

14:00 – Na Kosovu i Metohiji je glasalo 15.094 birača do 14 časova u 10 centara i 15 ogranaka, što čini nepunih 14% od ukupnog broja upisanih birača, potvrdio je za KoSSev portparol OEBS-a, Nikola Gaon.

"Glasanje protiče bez problema širom Kosova", kaže Gaon. Na pitanje našeg novinara kako komentariše ogromnu gužvu i nezadovoljstvo birača u Tehničkoj školi, kao jedinom "sabirnom centru" sa 11 biračkih mesta u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Gaon kaže da OEBS samo sprovodi raniji dogovor Beograda i Prištine.

"Biračke spiskove je obezbedio RIK, tako da mi radimo sa tim materijalima. Mi sprovodimo na terenu onakvi modalitete operacija kakvi su dogovoreni u konstultacijama sa Beogradom, Prištinom i svim ostalim akterima. Kada govorimo o 10 centara i 15 ogranaka, to je nešto što je u konsultaciji sa svim relevantnim faktorima takođe dogovoreno, tako da je podela centara i ogranaka nešto što dolazi iz RIK-a," kaže Gaon za naš portal.

Portparolu OEBS-a nije poznato da li su glasali pritvorenici, među njima i Oliver Ivanović, odnosno da li oni danas imaju tu mogućnost. Nikola Gaon kaže da oni nemaju timove zadužene za glasanje u pritvornim centrima. 

13:00Član glavnog odbora Demokratske stranke Srbije, Marko Jakšić će glasati danas u četiri sata popodne u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. U izjavi za KoSSev on kaže da današnji izbori imaju za cilj da "ustoliče Aleksandra Vučića na mesto premijera vlade" zbog čega su izbori i zakazani, te da SNS ima određenu prednost sa ovakvom organizacijom smanjenih biračkih centara.

"Takođe, ovi izbori treba da potvrde i da je Kosovo i Metohija posebna država u smislu proevropske orjentacije tzv. proevropskih stranaka. Tako da lično mislim da će cilj ovih izbora biti da se do kraja primeni Briselski sporazum, da se Kosovo preda Prištini tj. da se napravi još jedna albanska država na Balkanu i da se Srbija jednostavno što više udalji od Rusije – to je cilj ovih izbora," kaže Jakšić.

Marko Jakšić se nada da će tzv. nacionalne stranke, a pre svega Demokratska stranka Srbije, ući u srpski parlament. "Nadam se da će i druge nacionalne stranke da uđu u parlament imajući u vidu da najveći deo javnosti, građana Srbije misli da Srbija ne sme da se deli. Nažalost, tzv. proevropske stranke imaju drugačiji način mišljenja," dodao je Jakšić.

Na pitanje šta misli o samoj organizaciji današnjih izbora, on kaže da se  izbori  održavaju nalik na organizaciju izbora za srpsku dijasporu. "Na primer, glasovi građana Srbije iz Pariza se broje u Beogradu. Glasovi građana Srbije sa Kosova i Metohije će se brojati van teritorije Kosova i Metohije. Tako da je i na ovaj način Beograd priznao da je Kosovo posebna država", rekao je Jakšić.

Jakšić dodaje da do sada nije bilo većih primedbi na sam tok glasanja, te da su aktivisti DSS-a solidno organizovani, iako je od 11 biračkih odbora, ova partija zastupljena u četiri. Nasuprot tome, on naglašava da su današnji izbori sa smanjenim biračkim centrima organizovani tako da više odgovaraju vladajućim partijama koje imaju materijalne resurse da prevezu svoje birače iz udaljenijih delova Severnog Kosova, za razliku od opozicionih stranaka. "Severno Kosovo je razuđeno, sa velikim brojem brdsko-planiskih sela. Samo ona politička stranka koja je materijalno imućna, a to je pre svega Srpska napredna stranka, može da vozi glasače i birače i u tom smislu ima određenu prednost." Jakšić zaključuje za naš portal da izbori stoga nisu regularni jer se favorizuju stranke na vlasti.  

12:00 – Dosadašnju galeriju fotografija, možete pogledati OVDE.

10:15 – Velika gužva koja odaje utisak prave pometnje, vlada u Tehničkoj školi gde se jedino danas u Severnoj Kosovskoj Mitrovici može glasati u 11 biračkih mesta, za razliku od 2012. Birači pokušavaju da priđu i pronađu sebe na biračkom spisku, a ima pritužbi i da se ne mogu pronaći. Posmatrači pojedinih stranaka kažu da su spiskovi sređeni, ali da je usled mnogo biračkih jedinica u jednom biračkom centru, vrlo teško organizovati da glasanje protiče brzo i uobičajeno. Osoblje OEBS-a sa terena koje nadgleda današnje izbore takođe potvrđuje da je u Tehničkoj školi u Severnoj Kosovskoj Mitrovici trenutno najveći problem u odnosu na ostala mesta na Severu Kosova zbog većeg broja biračkih mesta na jednoj lokaciji. U Brnjaku, na primer, nalazi se samo jedno biračko mesto u biračkom centru. Oni dodaju da danas ima nešto manje biračkih centara nego pre dve godine – 25, ali da sve treba biti "manje više isto kao i 2012", te da su izmene isključivo organizacione i logističke prirode, iako je i kosovska strana insistirala na što manjem broju biračkih centara.

08:05 – Zbog velikog interesovanja, iz teksta na dnu stranice, izdvajamo listu 27 kandidata za narodne poslanike sa Kosova i Metohije iz 8 političkih partija, koju možete pogledati OVDE.

08:00 – U Severnoj Kosovskoj Mitrovici jedino biralište otvoreno u 07:15. Na glavni ulaz Tehničke škole gde se glasa se nije moglo ući zbog, kako je javio Tanjug, istaknute srpske zastave – otvorena stražnja vrata sa 15 min zakašnjenja. 

Međunarodne organizacije na Kosovu današnji dan u svojoj službenoj internoj prepisci i komunikaciji nazivaju isključivo "Collection Day" (dan za prikupljanje), a biračka mesta "collection points" (sabirni centri); Ko su 27 kandidata za narodne poslanike sa KiM-a?; od entuzijazma ka Sabirnom centru Gorana Markovića.

Srpski parlamentarni izbori, šesti po redu od 2000. godine, danas se održavaju i na Kosovu i Metohiji, a organizuju se po modelu iz 2012. godine, tj. pod supervizijom OEBS-a. Uprkos brojnim protivljenjima kosovskih opozicionih stranaka da se ponovo dopušta "mešanje Srbije" i "povređuje suverenitet Republike Kosovo", kosovski zvaničnici su izjavili da ovaj model organizacije srpskih izbora na Kosovu nije ništa drugo do "potvrđivanje suvereniteta Republike Kosovo," na čijoj teritoriji se omogućava "demokratsko pravo građanima Kosova sa dvojnim državljanstvom da glasaju na izborima druge države" i to u okviru "poznate forme međunarodne prakse za građane koji imaju dvojno državljanstvo."

OEBS je preuzeo sav glasački materijal od Republičke izborne komisije Srbije (RIK) za Kosovo i Metohiju, a nakon glasanja će ga poslati u Vranje i Rašku, na obradu i neće učestvovati u brojanju glasova. Stručnjaci zaduženi za izbore više puta su naglašavali da su samo oni glasovi koji se prebroje na samom biračkom mestu, u prisustvu izborne komisije – najispravniji, jer nisu podložni neregularnom procesu prebrojavanja, odnosno manipulaciji, koji se ne mogu isključiti kada se glasovi sa biračkog mesta prebacuju na drugo mesto kako bi se tamo prebrojali.

Prema dostupnim podacima iz RIK-a, pravo glasa na Kosovu i Metohiji ima 107.958 građana, dok je konačan broj građana koji imaju pravo glasa na parlamentarnim izborima u Srbiji 6.765.998 birača.

Građani na Kosovu danas glasaju u 10 izbornih centara i 15 ogranaka. Kao i ostali građani Srbije, oni mogu da glasaju za 19 stranaka i pokreta. Prema podacima sa kojima KoSSev raspolaže, među kandidatima za narodne poslanike nalazi se i 27 kandidata iz 8 partija koji su predloženi da predstavljaju građane Kosova i Metohije (KoSSev je pripremio listu kandidata sa KiM-a za narodne poslanike koju možete pogledati OVDE). Na Severu Kosova će biti otvorena četiri izborna centra, sa sedam ogranaka. Birališta se otvaraju u 7 časova ujutru, zatvaraju u 8 časova uveče.

Iako su srpski mediji prethodno objavili izjavu jednog od zvaničnika CIK-a, Veljka Odalovića, da će na KiM-u biti otvoreno 90 biračkih centara, to je demantovala zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri, pomenuvši za kosovsku štampu brojku od oko 20 "mesta za prikupljanje glasova".

Inače, uz kosovske zvaničnike, i međunarodne organizacije na Kosovu današnji dan u svojoj službenoj internoj prepisci i komunikaciji nazivaju isključivo "Collection Day" (dan za prikupljanje), a biračka mesta "collection points" (sabirni centri), novinar KoSSeva se lično uverio iz više izvora.

Do skora se u javnosti vodila polemika između Beograda i Prištine hoće li izbora biti ili ne, uz ćutanje međunarodnih predstavnika. Predstavnici vlade Srbije su uverljivo tvrdili da će izbora sigurno biti, predstavnici kosovske vlade da neće. Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, Milorad Drecun je 8. marta za B92 potvrdio da je održavanje parlamentarnih izbora Republike Srbije dogovoreno u Briselu, te da će izbora sigurno biti i "jedino što će se razlikovati jeste terminologija". "Videćete u narednom periodu, zvaničnici u Prištini će reći da to nisu izbori, nego da je to sakupljanje glasova. Za nas su to izbori. Za njih to neće biti biračka mesta. Biće nekakvi 'centri'," rekao je tada Drecun.

Iako je polemika u javnosti trajala danima oko toga hoće li srpski parlamentarni izbori biti organizovani i na Kosovu, tema Kosova u samoj kampanji u Srbiji je bila gotovo neprimetna u odnosu na teme o velikim ekonomskim investicijama, planovima i zamajcu, socijalnim pitanjima, radnim mestima, korupciji, i partnerima u međunarodnoj zajednici. Ipak, upadljivi nedostatak očuvanja  Kosova u Srbiji kao teme, Srbima na Kosovu nadoknađen je, pored stalnog boravka na terenu ministra Vulina, i posetom PPV-a Aleksandra Vučića Severnom Kosovu 27. februara, gde je na mitingu u Leposaviću poručio "Možete da kažete da je Kosovo i Metohija deo Srbije."

Kosovska tema je dominirala svega kod nekoliko opozicionih stranaka, pre svega u kampanjama DSS-a, pokreta Dveri i SRS-Obraz-Naši, koje su takođe, intenzivnije isticali ekonomske teme za građane Srbije nego ranije. Ipak, ni ove stranke, sa izuzetkom DSS-a, nisu imali šire vidljive aktivnosti na samom Kosovu, a pogotovu ne u Metohiji. Izostanak kosovske kampanje je naročito bio vidljiv kod pokreta Dveri, sa izuzetkom opštine Leposavić, uprkos tome što je ovaj pokret jasno verbalno isticao očuvanje suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji kao okosnicu svoje nacionalne politike i imao vrlo intenzivnu kampanju u samoj Srbiji.

Sa druge strane, u nedavnoj kosovsko-lokalnoj izbornoj sagi na Severu Kosova, aktuelna lista "Srpska" je uz podršku vladajuće koalicije u Srbiji i uz često prisustvo na KiM-u Ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju, Aleksandra Vulina, učvrstila svoj uticaj. Većinskim srpskim kosovskim opštinama upravljaju mahom mladi, do sada politički neafirmisani novi gradonačelnici sa ove liste, sa izuzetkom opštine Štrpce, sa čvrstim vezama sa dosadašnjim predstavnicima vlasti iz Beograda.

Od 03. novembra prošle godine, sve do danas, građani Severnog Kosova, naročito Severne Kosovske Mitrovice su u izbornoj tenziji. Predizborna kampanja za današnje izbore se u najvećem delu vremena poklopila i sa donedavnim kosovskim lokalnim izborima, pre svega u Severnoj Mitrovici, koji su 23. februara, u 4. krugu  okončani pobedom kandidata  iz – u narodu popularno nazvane – Državne liste. Srpske vlasti građanima Severne Mitrovice danas upućuju poziv po 5.  put u poslednjih 5 meseci da izađu i glasaju. Prethodna 4 kruga kosovskih izbora obeležili su krupni događaji: polupane su glasačke kutije, napadnut je kandidat za gradonačelnika, a kasnije i izabrani gradonačelnik, da bi se isti zvanično povukao posle pobede, ubijen je odbornik u lokalnoj skupštini i uhapšen drugi kandidat za gradonačelnika pod optužbom za ratne zločine koji se nalazi u produženom pritvoru.

Građani Severnog Kosova su u protekloj deceniji i po sa entuzijazmom glasali na  svim srpskim izborima, bez obzira da li ih međunarodna zajednica priznavala ili ne. Tradicionalno su glasali za one partije i kandidate koji su zagovarali tkz. tvrđu nacionalnu i državnu politiku, među njima najčešće za SRS, a kasnije za SNS. Uz istovremeno odbacivanje svega što bi imalo veze sa kosovskim političkim sistemom, slali su jasnu poruku da sebe vide delom Srbije. Ovoga puta, baš kao i u kultnom filmu Gorana Markovića – "Sabirni centar", današnja birališta ili "sabirni centri" za sada liče na  tačku između 'ovog' i 'onog' sveta. 

Sam dan izbora pada na isti dan kada se pre tačno deset godina desio tragičan događaj davljena tri albanska dečaka u selu Čabra blizu Južne Mitrovice na pograničnoj liniji sa srpskim selom Zupče, koji je sledećeg dana poslužio kao povod za pogrom nad srpskim stanovništvom, njegovom imovinom, crkvama i manastirima. Tako je 17. mart 2004, iako danas skoro zaboravljen u Srbiji, u sećanjima Srba sa KiM-a ostao simbol ne samo stradanja, već i desetogodišnji simbol nemoći međunarodne zajednice i pre svega većinske populacije, da uvere Srbe odavde u suštinski proces tolerancije i pomirenja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.