"Ovaj statut, ovakav kakav jeste, bio je jedino moguće rešenje na Severu"

Na današnjim sednicama skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić jednoglasno su usvojene izmene i dopune opštinskih statuta.

Kosovsko ministarstvo za administraciju lokalne samouprave telefonskim putem verifikovalo je statut SO Severna Mitrovica čime je isključena mogućnost novih izbora. O tome i načinu usaglašavanja statuta za KoSSev je govorio predstavnik bošnjačke zajednice i odbornik, Nedžad Ugljanin. 

Dok su se u skupštinama Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića usvajale tehničke i jezičke korekcije opštinskih statuta, Severna Mitrovica je pored ovih izmena, usvojila i izmene i dopune statuta koje se tiču sadržaja statuta – pozivanje na zakon o lokalnoj samoupravi, te administrativnim granicama opštine Severna Mitrovica. Statut Severne Mitrovice je verifikovalo kosovsko ministarstvo za administraciju lokalne samouprave čime je isključena svaka mogućnost da građani Mitrovice po peti izađu na lokalne izbore.

Predstavnik bošnjačke zajednice i odbornik u SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin je za KoSSev govorio o današnjoj sednici, statutu Severne Mitrovice i problemima bošnjačke zajednice.

Koliko je trajala sednica skupštine opštine?

Sednica je trajala oko tri sata i s obzirom na to da su te izmene morale biti izvršene, mi smo izmene izvršili uz konsultacije sa Ministarstvom  za lokalnu samoupravu i gradonačelnikom Rakićem. Krucijalne tačke su bile one koje se tiču administrativne granice, to jest, Suvog  Dola. Postignut je dogovor da to bude u skladu sa zakonom o administrativnim granicama, da prva tačka u okviru statuta bude ubačena pod rednim brojem 03-E/42 zakona o lokalnoj samoupravi. Konsultacije su trajale dosta dugo i nakon tri sata usvojen je statut.

Pošto večeras ističe rok da ministarstvo za lokalnu samoupravu verifikuje statut, kakav odgovor očekujete?

Odmah smo dobili potvrdni odgovor. Sve se to dešavalo na višem nivou, tu su učestvovali čak i predstavnici američke ambasade. Lokalna samouprava je odmah, kada je postignuta saglasnost i kada su te izmene izvršene, dobila potvrdni odgovor od strane ministarstva za lokalnu samoupravu. Da tokom današnjeg dana, koji je bio i poslednji dan u roku za verifikovanje statuta, nije verifikovan statut, onda bi to išlo preko  ustavnog suda.

To znači da nema više bojazni da će biti petog kruga izbora?

Tačno. Nema više bojazni da će biti lokalnih izbora, a bilo je dosta bojazni da će ih biti, jer je situacija na Severu Mitrovice bila drugačija u odnosu na ostale severne opštine. Da  je bilo novih izbora, bilo bi novih izbora čak i za gradonačelnika.

Da li ovo što kažete znači da se ministarstvo nezvanično složilo, ili ste već dobili zvanično obaveštenje da je statut verifikovan?

Odmah je stigao potvrdni odgovor telefonom iz ministarstva. Oni su čestitali na radu i na usvojenim izmenama s obzirom na to da je, kako sam i rekao, poslednji rok isticao večeras u 12 sati.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić je u svom jutrošnjem intervjuu za KoSSev pomenuo da je ministarstvo za administraciju lokalne samouprave tražilo da u preambuli statuta stoji “kosovski zakon o lokalnoj samoupravi,” a da su srpski odbornici insistirali da stoji samo zakon o lokalnoj samoupravi. Šta stoji u preambuli, sada posle verifikovanog statuta?

Ne, ne stoji “kosovski” ni tu. Kao što sam rekao, reči “Kosovo” i “Republika Kosovo” se ne pominju. Ja sam i na prošloj sednici skupštine rekao da će kod pominjanja zakona morati da se ubaci broj i broj zakona o lokalnoj samoupravi, dok je danas ‘ubačeno’ i to da ne mora da stoji “Republika Kosovo”, što znači, da je u tome postignuta saglasnost sa albanskim delegacijama, i to još na prošlom sastanku. Kada je ubačena ta tačka danas, Ministarstvo je ipak pokušalo da izvrši neki vid pritiska i da se ubaci reč “Kosovo”. Međutim, albanska delegacija je najviše postigla kroz konsultacije sa gospodinom Rakićem, pa i sa predstavnicima drugih delegacija.

Koje su to ostale delegacije?

Mislim na one koji su učestvovali u konsultacijama. Ja lično nisam toliko učestvovao u konsultacijama, kao što su to bili drugi. Tu su predstavnici Ministarstva za lokalnu samoupravu, tu je i predstavnik Vlade Srbije, predstavnici kosovskih Albanaca, USAID-a, američke ambasade, pa čak i Administrativne kancelarije. Oni ne sede na samoj sednici, ali su tu na konsultacijama i takođe su uključeni u rad. Iako ne učestvuju redovno na sednicama skupštine opštine, redovno učestvuju u konsultacijama. Delegati se najmanje pitaju. Konsultacije koje su se vršile u vezi sa izmenama i dopunama statuta uvek su se obavljale na višem nivou.

Da li ovi predstavnici prisustvuju radu skupštine, to jest sednicama?

Ne, nisu u sali, ali redovno učestvuju u konsultacijama.

To znači da je statut Severne Mitrovice konačno usvojen?

Da, konačno je usvojen.

Kakav je komentar albanskih odbornika? Kako su oni reagovali? Da li je nešto bilo protivno interesima koje oni zastupaju?

Ne, ništa nije išlo na uštrb bilo čijih interesa. Niko ne treba da slavi pobedu, niti jedna, niti druga strana, a niko ne treba da se oseća kao gubitnik. Mislim da ne treba da slave nijedna strana. Bilo je ipak dosta fleksibilnosti od strane albanskih odbornika, na primer, u statutu se ne pominje bilo “Republika Kosovo,” ili “Kosovo”, nego se samo napominje zakon pod brojem koji sam prethodno naveo i zakon o lokalnoj samoupravi. Dakle, u okviru statuta nema upotrebe reči “Republika Kosovo,” dok se sa druge strane upotrebljava – Briselski sporazum. U okviru statuta se pominje i formiranje Zajednice srpskih opština. Kao što rekoh, ne treba niko da se smatra pobednikom, jer ovaj statut, ovakav kakav jeste, bio je jedino moguće rešenje na Severu.

Koja je bila Vaša uloga kao predstavnika bošnjačke zajednice u tim konsultacijama?

Moja uloga je bila spašavanje statuta, s obzirom na to da je moj glas bio preko potreban kad se odlučivalo o usaglašavanju statuta. Srpski odbornici su ostali bez tri mandata, tada se stvorio vakuum prostor, gde se izmene i dopune nisu mogle usvajati sve dok se ne usaglase stavovi među svima nama. Moja uloga je bila, dakle, spašavanje samog statuta, glasanje za izmene nekih od tačaka i u tome sam uspeo.

Šta to u praksi i u životu opštine znači sada, kada je usvojen statut sa izmenama?
 
Od sada će rad skupštine i skupštinskih organa biti funkcionalniji nego do sada, jer smatramo da smo do sada bili u pat poziciji. Međutim, od današnjeg dana i usvajanja statuta, opština će adekvatno da radi jer građani očekuju da se nešto i uradi.
 
Šta su konkretni zadaci za Vas i Vaše saradnike?
 
Želimo da se okrenemo drugim temama, funkcionalnosti rada same skupštine, funkcionalnosti gradonačelnika i uključivanje u aktivnosti u okviru izvršne vlasti, jer samo tako moja zajednica može da postigne veću funkcionalnost i rešenje za sam severni deo Mitrovice.
 
Koliko ima Bošnjaka u Severnoj Mitrovici?
 
Različiti su statistički podaci sa kojima raspolažu UNMIK i ostale agencije ili strane. Ima 876 Bošnjaka i to je tačan podatak. Međutim, dok se ne popiše kompletni severni deo Mitrovice, pa i Kosova, može da se spekuliše sa podacima. Na primer, izbornom listom koju je Centralna izborna komisija odobrila, Mitrovica ima sada preko 28.000 stanovnika, a to nije tačan podatak. Time bi po zakonu SO Severna Mitrovica trebalo da ima 21. Sa druge strane, prema nekim statističkim podacima, Severna Mitrovica ima 11.600 stanovnika, a prema nekim – 14.800. Sve dok se ne izvrši detaljna registracija svih zajednica, pa i naše, nećemo znati tačan podatak o stanovništvu Mitrovice.
 
Šta su najveći problemi bošnjačke zajednice u Severnoj Mitrovici?
 
Što se tiče bošnjačke zajednice, s obzirom na to da je ostao mali broj Bošnjaka, problemi su isti kao i kod svih ostalih zajednica. Ne možemo se pohvaliti uslovima boljeg života za nas, kad toga nema ni kod nijedne druge zajednice. Dokle god se ne stvore bolji uslovi za samu srpsku zajednicu, mi smatramo da ni naša zajednica neće stvoriti takve uslove za život. Rekao sam da konkretno moramo raditi na što boljim životu svih zajednica, pa tako i moje. Kako bismo zaštitili svoj kulturno nacionalni identitet mi se suočavamo sa jednim problemom. Mi Bošnjaci iz severnog dela Mitrovice, još uvek nemamo verski objekat, to jest – džamiju, gde bi naša zajednica mogla da obavlja svoje religijske potrebe. Mi ćemo naravno i u Skupštini Srbije insistirati preko naših predstavnika da ostvarimo to pravo. Obratićemo se islamskoj zajednici Srbije, obratićemo se vladi Srbije, obratićemo se i vladi Kosova, obratićemo se islamskoj zajednici Kosova. Obratićemo se svima sa ciljem da sve bude regularno, jer želimo da na takav način osiguramo naš opstanak, koji je veoma ugrožen. Želimo da naša zajednica učestvuje u procesu izgradnje tolerancije i suživota između svih zajednica. Ako se to ne bude obezbedilo, to znači da smo onda postigli veoma mali vid tolerancije, a ona će zavisiti najviše od većinske zajednice, to jest, srpske, koja treba da brine o ostalim manjim zajednicama.
 
Sa kim u skupštini najbolje sarađujete?
 
Iskren da budem, sa svima. Što se tiče odnosa između kolega odbornika, to su dobri odnosi sa svima – prijateljski odnosi. Konkretno imam veoma dobre odnose sa predsednicom skupštine. Svi razgovori i pre sednice skupštine i posle, odvijaju se redovno. Uvek sam tu da pomognem i gradonačelniku i svim kolegama, te se nadam da će tako biti u daljem radu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.