Jedinice civilne zaštite Severnog Kosova kreću u pomoć Obrenovcu!

MOBILIZACIJA SRPSKOG NARODA NA KiM-u ZA POMOĆ CENTRALNOJ SRBIJI, VOJVODINI i REPUBLICI SRPSKOJ: 16/05/-22/05 2014 – NA OVOJ STRANICI pratite sa nama događaje iz sata u sat:

I na Severu Kosova je od danas trodnevna žalost zbog 27 ljudskih žrtava potvrđenih do sada u poplavama u Srbiji koje su, osim Srbije, pogodile i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Srpski narod na KiM-u je mobilisan kako bi pomogao mestima i gradovima u centralnoj i zapadnoj Srbiji, Vojvodini i Republici Srpskoj. Građani odavde neprestano prate vesti i saosećaju sa teško pogođenim stanovništvom. Preko pet stotina  pripadnika civilne zaštite, vatrogasaca, ekipa hitne pomoći sa KiM-a, radnika Zavoda za javno zdravlje, dobrovoljaca, bajkera i ostalih grupa se smenjuju na terenu u najteže popljavljenim područjima Srbije, pre svega, Obrenovcu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici. Puno studenata sa KiM-a koji studiraju u Beogradu, nose pomoć i volontiraju na terenu. Na KiM-u se prikuplja pomoć, pojedinačno i organizovano. Brojne su građanske inicijative. Pomoć se sakuplja čak i na ulici. Iz Kosovske Mitrovice jutros je otišlo oko 200 tona pomoći u garderobi, hrani, lekovima, vodi i higijenskim sredstvima koja je sakupljana u svim srpskim sredinama u proteklim danima. Pomoć koju su studenti iz Kosovske Mitrovice prethodno za samo sedam sati u subotu prikupljali – sa dva šlepera i kamionom upućena su ka sabirnim centrima u Beograd. U ponedeljak su otišli i novi kamioni pomoći za Republiku Srpsku, kao i kombi sa bebi opremom u Beograd. Mnoga privredna preduzeća sa Severnog Kosova upućuju pomoć ka severu Srbije, a pomoć od ponedeljka sakupljaju učenici osnovnih i srednjih škola.Opština Kosovska Mitrovica izdvojila je milion dinara za kupovinu hrane stanovnicima ugroženih mesta u Srbiji. Zaposleni u institucijama izdvajaju lične dohodke.

26/05/2014 – 16:00 – Džezeri Kosovske Mitrovice za poplavljeno stanovništvo Srbije i Bosne i Hercegovine

Čuveni, tradicionalni, 12. po redu međunarodni Jazz festival "North City Jazz and Blues Festival" u Zvečanu, održava se 30. i 31. maja.

Ovogodišnji festival se razlikuje od prethodnih. Sva sredstva prikupljena od prodaje karata i promotivnog materijala biće donirana u humanitarne svrhe, a za pomoć poplavom ugroženom stanovništvu Srbije i Bosne i Hercegovine. 

15:30 – Humanitarni koncert u Leposaviću

Na platou ispred zgrade opštine Leposavić, u četvrtak 29. maja, Crveni Krst i omladina Leposavića organizuju humanitarni koncert za pomoć ugroženima u poplavama.

Na humanitarnom koncertu će učestvovati: Boris Georgijev, Marko Milojević, Nevena Čiplak, Dark Sky, Midnight, M.Y.O i mnogi drugi.

Sva prikupljena sredstva biće uplaćena na račun Vlade Srbije.

14:00 – U Gračanici se večeras održava humanitarni koncert za pomoć poplavom ugroženom stanovništvu u Srbiji

U Gračanici se večeras održava koncert grupe "Arhai", u organizaciji NVO ˝Centar za mir i toleranciju˝, uz podršku opštine Gračanica. 

Nastup počinje večeras u u 21 sat, u prostorijama Alternativnog centra u Gračanici.

Sav prihod od ulaznica biće doniran u humanitarne svrhe za pomoć ugroženom stanovništvu u Srbiji. 

25/05/2014 – 12:00 – U Kosovskoj Mitrovici će se, u utorak 27. maja, održati humanitarni koncert pod sloganom "Mi to možemo zajedno" 

Na koncertu će nastupiti lokalni bendovi: Dark Sky, Škart, Fobija, Omnibusi, Brightside, Šalu na stranu, Psycho Sonic Boris & Hosenfefer i jedan gostujući bend Route To Nowere iz Gračanice.

Sav prikupljeni prihod biće doniran u humanitarne svrhe za pomoć ugroženim stanovništu Srbiji. 

Koncert će se održati na trgu "Braće Milić˝, sa početkom u 18 časova. 

22/05/2014 – 14:00 – "Biševac plus" – 5 tona pijaće vode, 720kg praška za veš, ćebad za Šamac

U ponedeljak je ova firma prikupila vodu, ćebad i higijenska sredstva, koja je kamionom odvezao za Šamac jedan od vlasnika ove porodične firme, Boban Biševac. Šamac je jedna od najteže poplavljenih opština u Bosni i Hercegovini.

“Odvezao sam 5 tona vode, 50 ćebadi, 40 paketa od po 18 kg praška za pranje veša. Bio sam sa još jednim kamionom Crvenog krsta koji je takođe krenuo za Republiku Srpsku. Putovali smo dugo,” rekao je Biševac za KoSSev.

10:00 – Novih 8 šlepera krenulo sa KiM-a

Osam  šlepera humanitarne pomoći za poplavljena područja krenuo je jutros iz Kosovske Mitrovice ka centralnoj Srbiji,  a od danas će prikupljanje pomoći preuzeti Crveni krst Kosovske Mitrovice, koji će dobiti nove prostorije. U nastavku akcije prikupljaće se isključivo hrana.

21/05/2014 – 21:00 – I Romi Kosovske Mitrovice uplatili pomoć

Oko 80 Roma iz čuvene Fabričke ulice u Kosovskoj Mitrovici, uplatilo je danas 40.000 dinara na poseban račun Vlade Republike Srbije, za pomoć poplavama ugroženim područjima. Oni su uplatili svoju socijalnu pomoć koja je ovim Romima glavni, a često i jedini izvor primanja.

„Nas oko osamdeset Roma koji primamo socijalnu pomoć iz Srbije, uplatilo je novac danas. To je novac koji nam je dala vlada za socijalnu pomoć. Mi smo sada hteli da vratimo, jer drugim ljudima sada ova pomoć više treba,“ rekao je za KoSSev, inicijator ove akcije, Hazir Krasnići.

17:00Osojane – Omladinci iz Osojana prikupili su pomoć u novcu za ugrožene u poplavama u Srbiji.

Omladinci su se sami organizovali, a meštani opštine Istok pomogli u meri u kojoj su mogli, tako da su ukupno sakupili više od 80.000 dinara i taj novac uplatili na tekući račun namenjen ugroženima u poplavama koje su zadesile Srbiju, javio je Radio FM Bravo.

15:1540 lekara i tehničara sa Medicinskog fakulteta pridružilo se timovima za asanaciju terena poplavljenih područja u Srbiji

Četrdeset lekara i tehničara sa Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i KBC u Gračanici pridružilo se takođe danas timovima za asanaciju terena u poplavljenim područjima u Srbiji, saopšteno je iz dekanata Medicinskog fakulteta. Zaposleni će se odreći i po jedne dnevnice u korist pomoći ugroženom stanovništvu.

"Iskazujemo i našu spremnost da se svi zaposleni lekari, nastavnici i saradnici ovih ustanova stave na raspolaganje Kriznom štabu i ministarstvu zdravlja Republike Srbije shodno daljim potrebama u pružanju neophodne medicinske pomoći," navedeno je u pisanoj izjavi sa ovog fakulteta, kao, kao i KBC u Gračanici.

13:30 – Srbi iz Goraždevca i okolnih mesta uplatili više od 400.000 dinara na račun Vlade Srbije

Srbi iz Goraždevca i okolnih mesta uplatili više od 400.000 dinara i prikupili humanitarnu pomoć preko dve tone u hrani, odeći i higijenskim sredstvima.

13:00 – I kafići iz Kosovske Mitrovice se pridružili akciji "Budimo humani – plati kafu i limunadu slanjem SMS-a na 1003"

Kafe bar "Padrino" iz Kosovske Mitrovice od sutra organizuje akciju za pomoć ugroženom stanovništvu iz poplavljenih područija. Svi njihovi gosti od sutra kafu i limunadu plaćaće slanjem SMS poruke na broj 1003 na koji se prikuplja pomoć za poplavama ugroženo stanovništvo. 

Akcija počinje sutra u 7 časova i trajaće čitav dan. 

08:30 – Preko 30 radnika Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice i Gračanice, uputilo se jutros sa opremom za dezinfekciju ka Beogradu. Oni će raditi na dezinfekciji terena i objekata popljavljenih područja.

20/05/201419:40 – Trodnevna žalost i na Severu Kosova i Metohije 

Od sutra je i u opštinama na Severu Kosova trodnevna žalost, koju je Vlada Srbije proglasila za 21, 22. i 23. maj, usled 14 do sada potvrđenih ljudskih žrtava u poplavama u Srbiji, potvrdio je za KoSSev predsednik Privremenog organa opština Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

I gradonačelnik, Goran Rakić, potvrdio je za KoSSev da od sutra u Mitrovici počinje trodnevna žalost, dodavši da su građani vidno ožalošćeni još od početka nesreće, uprkos tome što poplave nisu pogodile kosovsko podučjue. 

19:35 – U ponedeljak su dva kamiona sa prikupljenom garderobom i opremom za bebe upućena u Šamac

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić objasnio je zašto su građani posebno aktivni u prikupljanju pomoći za Republiku Srpsku.

19:15 – EULEX izrazio saučešće porodicama stradalih u poplavama u Srbiji

Portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić Solomon je tokom vanrednog programa televizije "Pink" u ime EULEX-a izrazila saučešće porodicama stradalih u poplavama u Srbiji. 

18:20 –  EULEX šalje dodatnu pomoć ugroženima u Srbiji

EULEX dostavlja danas dodatnu humanitarnu pomoć ugroženima u poplavama. Donacija se sastoji od dva generatora velikog kapaciteta, koji mogu da proizvedu struju za oko 800 domaćinstava, tuševe za vanredne situacije koji mogu da se koriste na terenu za dekontaminaciju, dezinfekciju i druge postupke, dodavanjem odredjenih hemikalija u rezervoare, grejače, bojlere za kuvanje vode, kapaciteta od 20 litara – 10 komada,  saopšteno je iz EULEX-a.

Donacija će biti predata Centru za vanredne situacije pri MUP-u Srbije, a dostavu će obaviti Kristalina Georgieva, EU Komesar za međunarodnu kooperaciju, humanitarnu pomoć i krizne situacije.

17:00 – Akciji prikupljanja pomoći poplavom ugroženim područjima u Srbiji pridružile su se i škole na centralnom Kosovu i Metohiji

Učenici OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici su se samoinicijativno organizovali i prikupljaju pomoć, kako u novcu, tako i u sredstvima za higijenu.
 
Učenici su odlučili da pomoć koja bude prikupiljena u novcu, bude poslata Republici Srpskoj, a za ugrožena područja u Srbiji, učenici prikupljaju sredstva za higijenu. 
 
Akcija prikupljanja pomoći biće nastavljena i u narednim danima.
 
12:30 – Više hiljada zaposlenih sa KiM se odreklo dnevnica na ime pomoći ugroženim područjima u Srbiji
 
Svi zaposleni u lokalnim samoupravama, zdravstvenim ustanovama i školama na teritoriji kosovskog okruga odrekli su se jedne dnevnice, a na ime pomoći poplavama ugroženim područjima centralne Srbije.
 
"Na sastanku saveta Kosovskog upravnog okruga, jednoglasno je doneta odluka da se svi zaposleni u lokalnim samoupravama, zdravstvenim ustanovama i školama na teritoriji kosovskog okruga, odreknu jedne dnevnice na ime pomoći ugroženima u poplavama na teritoriji centralne Srbije," rekla je za program Radio Gračanice šef odseka za opšte poslove u Kosovskom upravnom okrugu, Danijela Milić.
 
11:40 – Ženska inicijativa opštine Gračanica pokreće dvodnevnu kampanju prikupljanja pomoći deci ugroženoj poplavama u centralnoj Srbiji
 
Iako su članice Ženske inicijative kao volonterke na teritoriji opštine Gračanica unazad nekoliko dana aktivno radile na prikupljanju pomoći, ova inicijativa je odlučila da se organizovano priključi ovoj akciji i to prikupljanjem pomoći za decu poplavama ugroženoj, u vidu dečijih knjiga i igračka, javio je radio Gračanica.
 
Dečije knjige i igračke, higijenske pakete, hranu i Pampers pelene, sve članice Ženske inicijative i ljudi dobre volje mogu u sredu 21. maja i u četvrtak 22. maja od 9 do 16 časova na punktu u centru Gračanice, na mestu gde se i prethodnih dana prikupljala pomoć doneti pomoć. 

10:25 – Vlada Srbije proglasila trodnevnu žalost u Srbiji zbog broja stradalih u poplavama

Vlada Srbije usvojila predlog premijera, Aleksandra Vučića da se u Srbiji, zbog broja stradalih u poplavama, proglasi trodnevna žalost 21, 22. i 23 maja.

Broj stradalih u poplavama u Srbiji je porastao na četrnaest. 

19/05/2014 – 21:00 – Bajkeri – dobrovoljci iz Kosovske Mitrovice vratili se sa izgradnje nasipa iz Umke; Bajkeri takođe poslali novac, kombi krcat opremom za bebe i vozilo sa garderobom

Članovi udruženja bajkera "Kosovski vitezovi" iz Kosovske Mitrovice, odvezli su u nedelju kombi krcat opremom, hranom za bebe, higijenskim sredstvima, kao i  novac u sportsku halu na Tošinom bunaru u Beograd, te manje vozilo sa garderobom u centralnu Srbiju u subotu. 

Osmorica članova ovog udruženja su se juče vratili sa izgradnje nasipa i odbrani Umke, gde su proveli čitav dan u subotu, ali se već u sredu ili četvrtak spremaju za novi odlazak.

Od četiri kritične tačke u pojasu Barič-Umka-Makiš-Ostružnica, do danas jedino je nasip na Umci ostao neprobijen. 

18:00 – Centar za prikupljanje pomoći u Zvečanu u prostorijama opštine, svakog radnog dana od 7 do 17 časova

I u Zvečanu se prikuplja humanitarna pomoć u prostorijama skupštine opštine, svakog radnog dana od 7 do 17 časova. Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Dragan Nedeljković u obaveštenju za građane naglasio je da su prioritet pre svega oprema za bebe, konzervirana hrana, dezinfekciona i higijenska sredstva.

U naredbi koju je ovaj organ doneo, članovi komisije za prijem robe i portiri zgrade obavezuju se da će biti odgovorni za svaku eventualnu neodgovornost u prijemu robe i eventualnog manjka u evidentiranim količinama.

Pomoć se prikuplja za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku. 

17:00 – U Gračanici se prikuplja humanitarna pomoć za bebe iz ugroženih područja u Republici Srpskoj

U Gračanici se prikuplja humanitarna pomoć za bebe iz ugroženih područja u Republici Srpskoj, javio je KIM radio. Veliki broj građana se odazvao ovoj akciji i odneo odeću za decu i bebe, kao i higijenska sredstva na štand koji se nalazio ispred prodavnice suvenira. 

Aktivisti ove akcije – organizacije "Omladinski savet", CPT i uredništvo časopisa "Naše polje", pozvali su meštane Gračanice i okoline da donesu pomoć u meri u kojoj su u mogućnosti. Najpotrebniji su dugotrajno mleko, instant i konzervirana hrana za bebe, sokovi, pelene i sredstva za higijenu. Roba se večeras distribuira u Zvečan, odakle se, zajedno sa humanitarnom pomoći sa Severa Kosova, šleperom šalje u Republiku Srpsku. 

16:00 – Novi centar za prikupljanje pomoći u Kosovskoj Mitrovici od sutra hangar JP "Vodovod Ibar" (krug nekadašnjeg vojnog remonta) koji ujedno postaje sabirni centar za svu pomoć koja se prikuplja na centralnom Kosovu

Studentski parlament u saradnji sa Privremenim organom opštine Kosovska Mitrovica nastavlja sa prikupljanjem pomoći za poplavama ugrožena područja u Srbiji i Republici Srpskoj. Od sutra će centar za prikupljanje pomoći biti hangar JP "Vodovod Ibar2 (u krugu nekadašnjeg vojnog remonta), otvoren od 9 do 15 časova.

Poziva se što veći broj volontera, jer se očekuje dolazak 5 kamiona prikupljene pomoći sa centralnog Kosova. Volonteri treba da dođu na lice mesta.

11:00 – Akciji prikupljanja pomoći opštine pridružili se i ratni veterani iz Kosovske Mitrovice

Od danas su prostorije udruženja ratnih veterana u Kolašinskoj ulici otvorene za prikupljanje pomoći poplavom ugroženim mestima u Srbiji i Republici Srpskoj. Akciju prikupljanja pomoći, udruženje je samoinicijativno pokrenulo u koordinaciji sa opštinskom upravom Kosovska Mitrovica.

Mobilne ekipe su takođe na raspolaganju. Svi stariji sugrađani i ljudi koji žele da pomognu, a nisu u  mogućnosti da lično dođu do prostorija udruženja, mogu da pozovu na broj telefona 065 075 06 17, daju svoju adresu na koju će mobilna ekipa doći i preuzeti pomoć.

18/05/2014 – 17:30 –  Kamion pomoći za Republiku Srpsku, hrana i oprema za bebe u Beograd

Veliki broj građana Kosovske Mitrovice okupio se oko 17:00 časova ispred opštinske zgrade u Kosovskoj Mitrovici, kako bi na kamion utovarili pomoć za Republiku Srpsku, koju su građani nastavljali da prikupljaju i nakon što su prva dva šlepera i kamion sa pomoći juče posle podne otišli za Beograd. Ostatak robe utovaren je u još jedan kombi i on će najverovatnije otići u Beograd.

Današnji sabirni centar bio je u opštinskoj zgradi, ali su studenti i danas prihvatali robu koju su im brojni građani donosili i usmeravali je ka opštinskoj zgradi, koja se nalazi u blizini Filozofskog fakulteta. Mobilne ekipe prikupljača su i danas bile aktivne, ali za razliku od juče, kada su išle od stana do stana, danas su se odazivale samo na pozive onih građana koji nisu bili u prilici da dođu do sabirnog centra, mahom starijih ljudi i onih sa malom decom.

Danas je posebna pažnja usmerena i na prikupljanje opreme i hrane za bebe, pa je tako sakupljeno 72 paketa pampers pelena, dečje hrane, krevetac, kolica, ćebad, kao i ostala roba u odeći, hrani i vodi za piće. Pored volentera iz opštine, studenti su i danas bili uključeni u akciju. 

“Danas je u najvećem broju sakupljena kako garderoba, tako i oprema za decu. Sakupili smo 72 paketa pampers pelena, hrane za decu, krevetac, kolica, naravno ćebad. Sva roba i hrana za decu šalje se za Beograd kombijem, pošto je ona sada gore i najpotrebnije, a ostala roba koju smo sakupili će najverovatnije, kamionom, ići kao pomoć u Republiku Srpsku,” rekao je za KoSSev član Studentskog parlamenta prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Milan Savić.

14:30 – Kosovska Mitrovica prikuplja hranu i opremu za bebe Republike Srpsk

Na gradskom trgu "Braća Milić" danas se samoinicijativno prikuplja pomoć za poplavom ugrožene bebe u Republici Srpskoj.

Mlade građanke, Renata Milosavljević i Katarina Adžančić, danas su na gradskom trgu "Braća Milić" organizovale akciju "Građani Kosmeta za bebe Republike Srpske" kako bi pomogle bebama u područjima ugroženim u Republici Srpskoj. U njihovom timu su, kako kažu – i svi ostali građani dobre volje.

Kombi koji prikuplja pomoć, parkiran je tokom čitavog dana na ovom trgu, popularnom pre svega kod mladih roditelja, baka i deka, čiji se mališani i unuci na njemu stalno igraju.

Akcija prikupljanja pomoći za bebe Republike Srpske trajaće danas do 18 časova, ali se narednih dana nastavlja na drugim mestima. Kombi za prikupljanje pomoći će sutra biti stacioniran u Zvečanu, a prekosutra u Leposaviću. 

13:30 Jedinice civilne zaštite Severnog Kosova krenule nazad  kućama iz Obrenovca

Jedinice civilne zaštite četiri severne opštine na Severu Kosova krenule su nazad iz centralne Srbije nakon dvodnevne akcije spašavanja stanovništva u potpuno poplavljenom Obrenovcu. Oko 70 pripadnika ovih jedinica je upravo iz Beograda krenulo ka Mitrovici.

“Završili smo u Obrenovcu. Nalazimo se u Beogradu i sada smo krenuli ka Mitrovici, ali smo spremni da se vratimo odmah nazad, ukoliko bude trebalo,” potvrdio je osetno umornim glasom u telefonskoj izjavi za KoSSev, koordinator civilne zaštite za Severno Kosovo, Stevan Pavićević.

Spasioci civilne zaštite sa Severnog Kosova su umorni, ali naglašavaju da o tome uopšte ne razmišljaju, jer je najpreče bilo spasiti što više ljudi.

“Drago mi je što smo imali priliku da bar malo pomognemo narodu Obrenovca.To je bila samo kap u moru. Nije bila lepa slika koju smo zatekli. Žalosno je šta je sve tamo narod izgubio. Bili smo dobro organizovani. Sve institucije koje su bile zadužene za akciju spašavanja stanovništva u Obrenovcu bile su veoma efikasne. Još uvek sam pod utiskom i ne znam šta bih  više uopšte mogao da kažem u ovakvoj situaciji, osim da smo spremni da se vratimo ponovo u pomoć,” naglasio je Pavićević za naš portal.

Njihov povratak na Severno Kosovo se očekuje u kasnim večerašnjim satima.

13:00 – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-major Ljubiša Diković upravo je sa terena iz Šapca,u venrednom programu TV "Pink" potvrdio da se sa njima nalazi i grupa dobrovoljaca iz Štrpca na čelu sa svojim gradonačelnikom, te da svi oni zajedno rade na odbrani Šapca od poplava.

Prethodno je srpski Internet portal “Vesti online” javio da je u Beograd juče stiglo 150 Srba iz Štrpca, koji su zajedno sa tri tone pijaće vode odmah upućeni u mesto Drenovac. U mestu Drenovac kod Sremske Mitrovice i Šapca, kome je juče pretila najveća opasnost, nalazi se i grupa dobrovoljaca iz Kosovske Mitrovice i Zvečana.

11:30 – Leposavić nastavlja akciju prikupljanja pomoći za poplavom ugroženim područjima Srbije

U Leposaviću se nastavlja jučerašnja akcija prikupljanja pomoći za poplavama ugroženim područjima Srbije. Centar za prikupljanje pomoći u Leposaviću – sala starog doma kulture otvoren je od 10 sati ujutru u prostorijama starog doma kulture. Prema rečima inicijatora ove akcije, Branka Milutinovića, današnja akcija će trajati sve dok građani budu donosili pomoć.

09:45 – Ruski avion Iljušin-76 s humanitarnom i tehničkom pomoći sleteo je na aerodrom u Beogradu. Još jedan avion IL-76 s ruskom pomoći sleteo je ranije jutros na niški aerodrom.

 
U avionu koji je sleteo na aerodrom u Beogradu s pomoći koju je Ruska Federacija poslala građanima Srbije u poplavama ugroženim područjima nalaze se agregati, čamci, ćebad, kao i hrana za bebe i druge namirnice. Još jedan avion IL-76 s ruskom pomoći sleteo je ranije jutros na niški aerodrom.
 
Iz Rusije je ranije u Srbiju stiglo 76 spasilaca sa opremom, dva specijalna vozila i deset čamaca koji su angažovani u Obrenovcu.  
 
09:00 – EULEX uputio pomoć Srbiji u hrani, vodi, poljskim krevetima; jedan spasilački helikopter kao pomoć intervnetnim jedinicama MUP-a

Portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić Solomon izjavila je jutros za KoSSev da je EULEX za ugrožena mesta u Srbiji uputio pomoć u hrani, vodi i poljskim krevetima, a za koji minut se očekuje sletanje EULEX-ovog spasilačkog helikoptera na aerodrom u Surčinu. 

"EULEX-ov kamion sa 5.000 obroka, 7.000 pijaće vode i 200 poljskih kreveta je noćas stigao u Beograd i biće upućen ugroženima u Mladenovcu. Očekuje se da u 10:15 ova pomoć stigne u centar Crvenog krsta u Mladenovcu," rekla je u telefonskoj izjavi za naš portal portparolka EULEX-a. Ona je dodala da će i jedan EULEX-ov helikopter sleteti u 8:55 na aerodrom u Surčinu, te da je u pitanju pomoć interventnim jedinicama MUP-a. 
 
00:45 – Evropska unija poslala koordiniranu pomoć 
 
U saopštenju koje je prenela agencija BETA nešto posle ponoći, navodi se da je Evropska unija uputila koordiniranu pomoć putem svog Mehanizma za civilnu zaštitu koji je aktiviran nakon prijema zahteva Srbije za pomoć zbog teških poplava. Kako je BETA navela, Evropska komisija je u svom saopštenju potvrdila da je dvanaest aluminijumskih i dva motorna čamca, sedam pumpi visokog i 11 pumpi manjeg kapaciteta, jedinica za prečišćavanje vode i 16 helikoptera stiglo, ili je na putu za Srbiju, kao i ekipe sa više od 130 ljudi iz ukupno 13 zemalja EU. Očekuje se potvrda za slanje barem još dva aluminijumska čamca, dve pumpe visokog kapaciteta, jednog helikoptera i dodatnih 27 ljudi. U saopšenju se dodaje da su Bugarska, Nemačka, Slovenija i Austrija u roku od nekoliko sati pozitivno odgovorile na hitan zahtev Srbije za slanje pumpi za vodu velikog kapaciteta i operativnih timova posredstvom Koordinacionog centra za hitno reagovanje Evropske komisije, te da su pomoć ponudile Češka Republika, Francuska, Hrvatska, Litvanija, Letonija i Estonija. 
 
"Sedmočlani tim Civilne zaštite EU počeo je raspoređivanje u Srbiji kako bi koordinirao napore sa vlastima i Delegacijom EU u Srbiji, te da olakša isporuku dolazeće pomoći," navedeno je u saopštenju i dodaje se da su u toku pripreme za slanje čamaca za spasavanje, pumpi velikog kapaciteta i operativnih timova u Srbiju, a veći deo te pomoći stići će do danas.

17/05/2014 – 19:00 – Kosovska Mitrovica solidariše se sa narodom Republike Srpske

Privremeni organ Kosovska Mitrovica izrazio je večeras punu soliodarnost sa, kako se kaže, braćom iz Republike Srpske, koju je pogodio poplavni talas.

"Srbi iz Republike Srpske su uvek bili uz naš narod i u najtežim trenucima nam pružali nesebičnu pomoć.Zato je vreme da im, iako i sami doživljavamo iste nedaće, pomognemo. Privremeni organ će, shodno svojim mogućnostima, uputiti pomoć ugroženima u Republici i apeluje na svoje sugrađane da učine isto. Izraz naše podrške je potvrda da smo jedan narod, ma gde živeli i da smo spremni da i kada nemamo, uvek budemo tu jedni za druge! Izdržali smo i opstali mnogo puta, pobedićemo i ovog puta, ako budemo složni i solidarni!" kaže se u pisanoj izjavi Privremenog organa Kosovska Mitrovica.

18:00 – Dva šlepera i kamion sa pomoći koju su prikupili građani Severne Kosovske Mitrovice u organizaciji Studentskog parlamenta i uz pomoć pedeset volontera i prikupljača, krenuli su ka Beogradu do sabirnih centara za pomoć. 

Šleper sa hranom, mlekom i lekovima, krenuo je nešto pre 17 sati ka odredištu "Interkomerc" na Novom Beogradu – Omladinskih birigada 31, dok su se drugi šleper sa odećom, obućom, Pampers pelenama i higijenskim sredstvima, kao i kamion sa vodom za piće, uputili ka sabirnom centru "Ateks-Beograd", Milorada Jovanovića 7. 

Jedan od inicijatora ove akcije, Nemanja Biševac, vidno umoran, zadovoljan je odzivom građana Severne Kosovske Mitrovice. "Nakon sedam sati prikupljanja pomoći, svi volonteri su prezadovoljni odzivom građana. Prikupljeno je skoro 1000 pakate garderobe, oko 500 dušeka i ćebadi, zatim tu su i 73 paketa hrane, 27 paketa hrane za bebe, Pampers pelene, higijenskih sredstava, vode," rekao Biševac za KoSSev, dodavši da je odziv građana premašio i njihova očekivanja. 

"Bukvalno su se svi uključili. Pored građana, puno privrednika, iz prodavnica, običan narod, studenti, tako da smo zaista zadovoljni sa današnjim danom," kaže Biševac. 

Iako građani još uvek donose pomoć, ona će se preusmeriti ka novom sabirnom centru koji se otvara sutra ujutru u zgradi opštine. Studentski parlament apeluje na sve građane da od sutra, pomoć usmeravaju ka opštini, ali kažu da će oni i dalje biti na raspolaganju za prijem robe. 

16:30 – Dva šlepera i kamion sa pomoći polaze za manje od pola sata u Beograd

Pristigla pomoć se iz hola Filozofskog fakulteta još uvek utovaruje. Ispred zgrade Filozofskog fakulteta parkirani su dva šlepera i kamion i oni će za pola sata krenuti u Beograd. 

Šleper će prikupljenu pomoć sa hranom, mlekom i lekovima odvesti na odredište "Interkomerc" na Novom Beogradu – Omladinskih birigada 31, dok će se drugi šleper sa odećom, obućom, Pampers pelenama i higijenskim sredstvima uputiti ka Ateksu-Beogradu – Milorada Jovanovića 7. Na treći kamion se utovaruje voda. 

Odziv građana je izuzetno velik. Studenti su veoma dobro organizovani. Uprkos skučenom prostoru, parkiranim šleperima u koje se utovaruje pomoć, kao i velikog priliva građana, saobraćaj ispred zgrade Filozofskog fakulteta funkcioniše. Građani koji donose pomoć, kao i organizatori, disciplinovano obavljaju ovaj posao.

16:00 – U Goraždevcu je obezbeđeno više od 150.000 dinara; prikuplja se hrana, novac, odeća i higijenska sredstva

Na današnjoj sednici Privremenog ograna opštine Peć sa sedištem u Goraždevcu, u proširenom sastavu, sa svim institucijama Srbije koje funkcioniše na ovoj teritoriji i nekoliko privrednika, dogovoreno je da se nastavi sa prikupljanjem pomoći za ugrožena mesta u Srbiji, saopšteno je u pisanoj izjavi koju je potpisao predsednik Privremenog organa opštine Peć, Miloš Dimitrijević, a koja je stigla na mejl adresu našeg portala. U istoj izjavi se kaže da je za sada obezbeđeno više od 150.000 dinara koji će biti uplaćeni na poseban račun srpske vlade. Stanovnici Goraždevca nude pomoć ugroženim mestima u Srbiji. Juče se javilo oko 50 ljudi iz ovog mesta spremnih da krenu. 

I članovi privremenih organa iz Peći, Kline, Istoka, Dečana, Đakovice i Srbice će uputiti novčanu pomoć u iznosu od 125.000 dinara, takođe na poseban račun Vlade Srbije, stoji u drugoj pisanoj izjavi koju je potpisala načelnica Pećkog upravnog okruga, Vinka Radosavljević.

U svim mestima gde žive Srbi ovog okruga, prikuplja se hrana, novac, odeća i higijenska sredstva. Uprkos teškoćama u kojima ovi Srbi žive, oni se u ovim trenucima saosećaju sa ugroženim stanovništvom u Srbiji. 

15:30 – U centru Gračanice, ispred diskoteke „Insomnija“ i Centra za socijalni rad u Laplјem Selu, počela je akcija prikuplјanja humanitarne pomoći za stanovništvo pogođeno poplavama u centralnom delu Srbije.

U organizaciji opštine Gračanica, Omladine Kosova, diskoteke „Insomnija“, Turističke organizacije Gračanica i nevladine organizacije „Imed“ do sada je prikuplјena znatna količina pomoći, javio je radio Gračanica.

„Odziv meštana je odličan. Sva pomoć koja bude prikuplјena u toku današnjeg i sutrašnjeg dana, biće transportovana do najugroženijih mesta u centralnoj Srbiji. Ono što je najpotrebnije su svakako hrana, voda, dečija oprema, odeća, ćebad,“ rekao je za Radio Gračanica direktor Turističke organizacije Gračanica, Boban Petrović.

Dve ekipe volontera Crvenog krsta iz ovog mesta već su na terenu i u saradnji sa Crvenim krstom Srbije rade na prikuplјanju pomoći.

„Stanje našeg naroda u centralnoj Srbiji je teško. Moramo da im pomognemo. Radimo sve da bi smo pre svega probudili svest ovdašnjeg stanovništva o težini situaciji u kojoj je naš narod trenutno. Solidarnost je najmanje što možemo da pružimo, istakao je Svetozar Živić sekretar organizacije Crvenog krsta Gračanice.

Akcija prikuplјanja pomoći trajaće i narednih dana, sve dok to bude bilo potrebno, najavili su iz opštine Gračanica.

12:00 – Na sastanku opštinskog štaba za vanredne situacije Kosovske Mitrovice danas je odlučeno da se sva pomoć do sada prikupljena, što pre uputi u ugrožena područja u Srbiji

U akciji prikupljanja pomoći učestvuju privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, opštinski Crveni krst, Centar za socijalni rad, škole, Studentski centar, privatne firme, građani, a pomoć u smeštaju i slanju mobilnih kuvarskih ekipa, ponudio je i Studentski centar. Do podneva su prikupljena dva šlepera pomoći u hrani, higijenskim sredstvima i garderobi. Šleper sa hranom danas kreće u 15 časova, dok drugi šleper kreće u 17 časova put Beograda, gde će se u toku puta odrediti kuda pomoć tačno ide. Trenutno najgora situacija u Srbiji je u Krupnju, Ubu i Obrenovcu, saopšteno je na konferenciji za štampu opštinskog štaba za vanredne situacije Kosovske Mitrovice. 

Predsednik privremenog organa opština Kosovska Mitrovica i koordinator kriznog štaba, Aleksandar Spirić, na konferencijije je govorio i o ekipama dobrovoljaca koje trenutno pomažu ugroženom stanovništvu u Šapcu i selu Drenovo kod Sremske Mitrovice.

"Naša grupa od 134 dobrovoljca je podeljena. Znamo da se od devet sati jutros, grupa od 60 ljudi nalazi na potezu Zorka-Šabac, u starom gradu u Šapcu, a u 10 sati, preostali deo ljudi je stigao u selo Drenovo, kod Sremske Mitrovice i oni se nalaze na jednom od najopasnijih nasipa. Ulažu maksimalne napore, a situacija nije nimalo naivna kada je u pitanju Šabac. Ono što znamo jeste da su trenutno najugroženiji Krupanj i Ub," rekao je Spirić i dodao da se dobrovoljci još uvek prijavljuju. Prijavljivanje se vrši na dva telefonska broja – 028 422 840 i 028 422 228.

11:30 – Hol Filozofskog fakulteta već krcat robom; mobilna ekipa prikupljača rano jutros i u zgradi redakcije KoSSeva

Studenti univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, srednjoškolci, volonteri Crvenog krsta, kao i ostali dobrovoljci, od osam časova jutros prikupljaju pomoć za ugrožena mesta u Srbiji. Centar za prikupljanje pomoći za sada je hol Filozofskog fakulteta, koji je već krcat garderobom, flašama sa vodom za piće i hranom. Mnogo građana donosi pomoć na lice mesta, ali pomoć iz časa i čas donose i mobilne ekipe sa oko pedesetak prikupljača. Pristigla pomoć se tu registruje, klasira, pakuje i raspoređuje. Mobilne ekipe idu od stana do stana, kao i po prodavnicama. Građani koji šalju pomoć su uglavnom odgovorni, garderoba je čista, dobrog kvaliteta i uredno složena. Po prodavnicama je odziv trenutno slab, jer se radnici ne usuđuju da doniraju robu bez odobrenja vlasnika. Pomoć će se prikupljati danas do 14 ili 15 časova.

10:00 – Civilna zaštita Severnog Kosova spašava Obrenovac, dobrovoljci Kosovske Mitrovice i Zvečana – Šabac

Jedinice civilne zaštite su stigle u ranim jutarnjim časovima u Obrenovac i već rade na spašavanju ugroženog stanovništva u tim područjima. Oko 130 dobrovoljaca, koji su krenuli u ponoć, stigli su u Šabac, takođe, i oni imaju pune ruke posla, potvrdio je za KoSSev predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

„Nemamo informacija za sada kakva je situacija tamo, jedinice rade, videćemo kasnije. Ono što sigurno znam jeste da ćemo danas doneti niz novih odluka. Nastavljamo da prikupljamo pomoć, pre svega u garderobi i najosnovnijim namirnicama – vodi za piće i konzervama,“ rekao je Spirić i najavio mogućnost konferencije za štampu Kriznog štaba opštine.

03:00Jedinice civilne zaštite Severnog Kosova kod Bubanj potoka čeka nova patrola policije koja će ih iz kolone sprovesti do Obrenovca

Jedinice civilne zaštite sa Severnog Kosova se trenutno nalaze na ulazu u Beograd. Kod Bubanj potoka ih čeka policijska patrola koja će ih iz dugačke kolone vozila sprovesti ka Obrenovcu. Pripadnici ove službe još uvek ne znaju tačno šta ih tamo očekuje i na kojem će konkretnom mestu biti raspoređeni, ali su spremni za akciju, rekao je za KoSSev koordinator ove službe, Stevan Pavićević.

Njihovo kretanje je otežano usled velikih gužvi i kolona vozila na autoputu. Gotovo sve vreme kreću se pod policijskom pratnjom. Policija ih preuzima iz mesta u mesto, kako bi mimoišli kolone vozila. Ove jedinice od 70 pripadnika sa dvadesetak vozila, opremom i čamcima, krenule su večeras sa Severnog Kosova, nešto posle 19 časova.

02:00Dobrovoljci iz Gračanice od juče izvlače ugrožene stanovnike u Lazarevcu, nova grupa od 120 dobrovoljaca krenula noćas

Više od 120 dobrovoljaca iz opštine Gračanica krenulo je noćas, sat vremena posle ponoći prema Šapcu i Lazarevcu, javio je Radio Gračanica. Načelnik Kosovskog upravnog okruga Vladeta Kostić rekao je za ovaj radio da  se u kratkom roku odazvao veliki broj ljudi.

"Noćas, zajedno sa 120 dobrovoljaca put Šapca i Lazarevca krećemo i ja i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović. Spremili smo opremu, čizme kabanice, konopce, baterijske lampe i ostalo što je potrebno za ljudstvo. Cilj nam je samo jedan, a to je da pomognemo braći u nevolji. Prečeg zadatka u ovom trenutku od ovoga nemamo“ rekao je Kostić.

Iz ove opštine na centralnom Kosovu, danas pre podne za Lazarevac je krenulo i dvadesetak medicinskih tehničara sa tri sanitetska vozila hitne službe Doma zdravlja iz Gračanice, isti radio je javio, a ekipa od pedesetak pripadnika opštine Gračanica, koja je u toku jučerašnjeg dana stigla u Ub, već je učestvovala u izvlačenju stanovnika na području opštine Lazarevac. U telefonskom izjavi za radio Gračanica, jedan od dobrovoljaca, Dragan Aleksić, kaže da je situacija alarmantna i da je na stotine domaćinstava ugroženo, a na hiljade ljudi evakuisano. „Ceo dan izvlačimo ljude. Voda je na pojedinim mestima i do dva, tri metra, pružamo maksimum koji možemo i trudimo se da sačuvamo pre svega ljudske živote. Ljudima nedostaje voda i hrana, to je ono što im je najpotrebnije“ rekao je Aleksić.

Sutra će u centru Gračanice biti organizovana akcija prikupljanja humanitarne pomoći za ugrožene od poplava u centralnoj Srbiji. Pomoć će se prikupljati i u Centru za socijalni rad u Lapljem Selu.

01:00 –  Civilna zaštita Severnog Kosova trenutno u Batočini i kreće se otežano zbog dugačkih kolona; kreće se uz policijsku pratnju

Oko 90-ak pripadnika civilne zaštite sa Severa Kosova, sa oko dvadesetak vozila, opremom za spasavanje, uključujući i čamce, u ovom trenutku se nalaze u Batočini i njihovo kretanje je otežano usled velikih gužvi na autoputu. Oni su upućeni u Obrenovac gde ih očekuju u kriznom štabu ovog mesta.

"Krećemo se otežano zbog velikih gužvi. Uspevamo da se krećemo tako što nas policija iz mesta u mesto izvlači iz kolone i preuzima," za KoSSev kaže koordinator ovih jedinica, Stevan Pavićević. Civilna zaštita krenula je večeras, nešto posle 19 časova, ka Obrenovcu.

00:45 – Krenuli dobrovoljci iz Kosovske Mitrovice i Zvečana

Više od sto dobrovoljaca iz Severne Kosovske Mitrovice krenulo je večeras u 12:16 sa tri autobusa i jednim kombijem ka Šapcu, koji je jedan od najugroženijih gradova u Srbiji. Dobrovoljci su bili dobro organizovani i opremljeni sa gumenim čizmama i šuškavcima. U žurbi su ušli u autobuse, motivisani da krenu u pomoć ka ugroženim građanima Srbije.

Student, Srđan Anđić, u izjavi za KoSSev, kaže da ga je za ovaj put inspirisao poziv koji je prethodno upućen iz Studentskog parlamenta.

"Samo sam razmišljao kako bi bilo da se ovako nešto dešava u mom rodnom gradu. Mislim da treba što više studenata da se odazove, kao i što veći broj građana Srbije da se odazove i pomogne, jer ovo je jedinstvena prilika da svi pokažemo jedinstvo i da svi pokažemo neki stav koji postoji u našoj državi i da pomognemo jedni drugima," kaže Srđan.

Na naše pitanje da li znaju kuda se dobrovoljci iz Kosovske Mitrovice upućuju, Srđan kaže: "Ja mislim da se ide direktno za Šabac, zato što je tamo najugroženije. Sava je trenutno oko 810cm, za večeras se predviđa oko 850, treba sva radna snaga. U Sremskoj Mitrovici je puklo. Fale im ljudi i mi pokušavamo da sada to nadoknadimo."

Srđan ne zna koliko će ostati, osim da se među dobrovoljcima govori da bi se mogli sutra, ili prekosutra vratiti, ali da će to zavisiti od organizatora, jer, kako kaže, čeka ih izgradnja dosta kilometara nasipa.

23:10Studentski centar Kosovska Mitrovica nudi smeštaj i hranu za 100 građana iz područja ugroženih poplavom, kao i mobilne kuvarske ekipe

Studentski centar Kosovska Mitrovica trenutno ima smestajni kapacitet da primi 100 građana iz područja ugroženih poplavom i spreman je da ponudi smeštaj i hranu dokle god bude bila potrebna. "Nudimo i pomoć u spremanju obroka, na mestima gde je najpotrebnije, kao i svaku vrstu pomoći u našoj moći. Naše mobilne kuvarske ekipe su spremne," rekao je za KoSSev, predstavnik ovog centra, Aleksandar Mašković.

22:00 – I sa centralnog Kosova dobrovoljci kreću u ponoć na čelu sa gradonačelnikom i predsednikom skupštine Gračanica

I sa centralnog Kosova u ponoć kreće grupa od stotinu ljudi, koju će predvoditi gradonačelnik Gračanice, Branimir Stojanović, kao i predsednik skupštine opštine, Vladeta Kostić Iz Lapljeg sela kreće osoblje hitne pomoć sa tri sanitetska vozila, kao i ekipa vatrogasaca, izvestio je KiM radio večeras.

Konvoj koji će se okupiti ispred opštine krenuće put Šapca noćas u 00:30. U Gračanici i Lapljem selu će sutra biti i organizovana akcija prikupljanja humanitarne pomoi za najugroženija područja u centralnoj Srbiji, javio je ovaj radio.

22:00 – Pogledajte video koji je Tanjug snimio pred polazak jedinica civilne zaštite iz sve četiri opštine Severnog Kosova za Obrenovac OVDE

21:09 Civilna zaštita severnog Kosova prešla integrisani prelaz "Rudnica"  pre pet minuta

Oko 90-ak pripadnika civilne zaštite Severnog Kosova, sa oko dvadesetak vozila, opremom za spasavanje, uključujući i čamce, pre pet minuta prešle su integrisani prelaz na Rudnici, potvrdio je za KoSSev koordinator ovih jedinica, Stevan Pavićević.

"Na prelazu nije bilo zadržavanja, osim rutinske procedure upisivanja broja vozila i putnika. Za otprilike četiri sata stići ćemo u Obrenovac, ukoliko ne budemo imali neke veće probleme na putu. Očekujemo i da nam se jave iz sektora za vanredne situacije i upute nas na tačno odredište" rekao je Pavićević.

Na Severnom Kosovu kiša neprestano pada, ali je ona mnogo slabijeg intenziteta nego u ugroženim mestima u Srbiji, i nema poplava za sada.

21:00 – Autobusi sa dobrovoljcima iz Kosovske Mitrovice i Zvečana polaze u ponoć. Do sada se ovim opštinama javilo oko 130 dobrovoljaca. Broj se povećava iz sata u sat. 

Predsednik Privremenog organa opština Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, rekao je večeras za Kossev da u ponoć kreću 4 autobusa iz opština Zvečan i Kosovska Mitrovica sa dobrovoljcima, ka ugroženim mestima u Srbiji, ali i da je opština Kosovska Mitrovica izdvojila 1000000 dinara iz opštinskog budžeta za 2014. godinu i nabavku prve pomoći za, usled poplava, ugroženo stanovništvo u Srbiji. Ovim novcem nabaviće se hleb, voda za piće, konzerve, čizme, kabanice i džakovi.

"Javljaju se ljudi, velika je zainteresovanost i svi oni žele da pokažu humanost i solidarnost ovim putem. Naš krizni štab radi 24 sata. Do sada nam se javilo oko 130 ljudi i autobusi polaze u ponoć," rekao je Spirić i dodao da je u ovom trenutku ugroženom stanovništvu u Srbiji, od namirnica najpotrebnija voda za piće.

"Srbi sa Kosova i Metohije, sa zebnjom prate razvoj situacije u centralnoj Srbiji, gde su poplave odnele ljudske živote i prete da potpuno parališu normalan život. Iz tog razloga, spremno smo se odazvali pozivu premijera Aleksandra Vučića i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandra Vulina, da pomognemo svojim sunarodnicima," navodi se u ranijoj pisanoj izjavi koju je potpisao predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

21:30 –  I studenti iz Leposavića u akciji

I mladi Leposavića su organizovali akciju prikupljanja pomoći za ugrožena područja u Srbiji. Kako je za KoSSev rekao jedan od inicijatora akcije, Branko Milutinović, sutra u 10 časova kod zgrade Crvenog Krsta Leposavića u Leposaviću, svi građani će moći da donesu hranu, lekove, odeću, i bilo kakvu drugu pomoć koju žele da upute centralnoj Srbiji.

„Sutra mogu doći svi građani i doneti  hranu, lekove, odeću, ali i bilo šta drugo što misle da može biti korisno ugroženima u Srbiji,“ rekao je Milutinović i dodao će biti organizovane i ekipe volontera koje će obaveštavati građane Leposavića o ovoj humanitarnoj akciji, ali i ići od kuće do kuće, te prikupljati pomoć.  

Iako su ovu akciju inicirali Stojanović i još jedan njegov prijatelj, Crveni Krst Leposavića ustupio jesvoje prostorije za sutrašnje prikupljanje pomoći. On dodaje da za sada  nemaju plan kome će tačno uputiti pomoć, te da će to zavisiti od situacije na terenu, to jes tprohodnosti puteva.

19:45 – Studentski parlament, kojem su se prethodno javili dobrovoljci za pomoć poplavom ugroženim mestima u Srbiji, obezbedio je i autobus.

Autobus će ka centralnoj Srbiji krenuti večeras u ponoć. Prijave za dobrovoljce su još uvek u toku. Na Facebook stranici objavljen je i broj telefona – 066 909 7566 na koji se građani mogu javiti ukoliko žele da pomognu. 

19:00 – Mladi Severne Kosovske Mitrovice pokrenuli inicijativu preko društvenih mreža za prikupljanje pomoći ugroženim područjima u Srbiji

U organizaciji studentskog parlamenta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, pre nepunih sat vremena pokrenuta je inicijativa preko društvenih mreža za prikupljanje pomoći za poplavom ugrožena područja u centralnoj Srbiji. 

Na Facebook stranici posebno kreiranoj za ovu priliku "Hitnoooo! Prikupljanje pomoći za narod!!!" upućen je javni poziv da se od subote u 9 sati ujutru, u holu Filozofskog fakulteta u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, počinje sa prikupljanjem pomoći.

"Molimo sve studente, kao i narod Kosovske Mitrovice i Kosmeta da se uključi u akciju. Donesite prekrivače, hranu, odeću, sve što mislite da je od pomoći! Moramo svi da se uključimo!", stoji u apelu na ovoj stranici, kojoj su se, za manje od sat vremena postavljanja, pridružila 182 člana. 

Građani se mole, takođe, da se pridruže i timovima koji će ići po prodavnicama i prikupljati pomoć. 

Jedan od inicijatora ove akcije, Nemanja Biševac, za KoSSev kaže da je ova akcija pokrenuta pre sat vremena, te da u ovom trenutku nemaju konkretan plan, osim što imaju jaku želju i znaju da je Srbiji sada potrebna svaka pomoć.  

"Odlučili smo da podelimo sudbinu našeg naroda i pomognemo onoliko koliko smo u mogućnosti," rekao je Biševac za naš portal. 

U ovom mladom timu nalazi se šestoro studenata Filozofskog, Ekonomskog i Pravnog fakulteta, a u ovim trenucima im se priključuju i novi studenti. Svi zajedno se spremaju za posao koji ih sutra čeka. 

"U toku je sastanak, a krećemo sa radom od sutra u 9 časova. Za sada znamo da je prvi centar za prikupljanje pomoći hol Filozofskog fakulteta. Očekujem veliki odziv i u hodu ćemo odrediti još nekoliko ostalih centara za prikupljanje pomoći. Za sada nas ima šestoro u ovoj organizaciji sa Filozofskog, Ekonomskog i Pravnog fakulteta, ali se kolege neprestano javljaju i očekujem da ćemo vrlo brzo imati jedan veliki dobar tim," kaže Biševac i dodaje da se upravo spremaju da kontaktiraju krizne štabove u Srbiji, obaveste ih o ovoj akciji na Severu Kosova i koordinišu svoje aktivnosti sa njima. 

Na naše pitanje, da li će organizovati i dobrovoljce, osim prikupljanja pomoći, Biševac kaže da upravo razgovaraju o ovom pitanju, jer im se već javio dovoljan broj dobrovoljaca za jedan autobus. 

"Pokrenuli smo ovo pitanje i nadam se da ćemo uspeti da se izborimo za jedan autobus, pošto već imamo dovoljno dobrovoljaca da krenu ka ugroženim mestima," naglasio je Biševac. 

17:15 –

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.