Jevtić: I Beograd da se uključi u povratak

Izvor: RTK2 – Tatjana Slavić (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Masovniji povratak raseljenih Srba u kosovske gradove, desiće se tek kada se i Beograd uključi u ceo proces povratka, rekao je za RTK2 minisitar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Jevtić se danas sastao sa šefom operativne kancelarije Evropske Unije Kristofom Štokom sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje I o realizovanju projekata koji bi trebalo da pomognu proces povratka raseljenih na Kosovo.
 
Ministar za povratak je naglasio da je u proteklom periodu u okviru saradnje sa Evropskom unijom Ministarstvo ostvarilo dobre rezultate u procesu povratka raseljnih i stabilizaciji povratka na Kosovo.
 
,,Projekat Povratak i reintegracija na Kosovu, koji je za rezultat imao ono što je nama najvažnije, a to je da u kućama koje smo izgradili I dalje žive ljudi I niko se nije odselio”, rekao je Jevtić.
 
Kristof Štok je rekao da će kancelarija Evropske unije nastaviti da podržava ministarstvo i ubuduće kroz razne projekte.
 
“Želeo bih da kažem da će podrška ministarstvu za zajednice i povratak biti nastavljena. Moram da napomenem da smo ostvarili dobre rezultate u prošloj godini i da smo uspeli da povratnicima obezbedimo krov nad glavom, što nam je i cilj”, kazao je Štok.
 
Masovniji povratak raseljenih Srba u kosovske gradove, desiće se tek kad se i Beograd uključi u ceo proces povratka, smatra Jevtić.
 
"Pre svega mislim da treba da znamo koji je tačan broj lica koja nisu prodala svoju imovinu, koja žive u raseljeništvu i žele da se vrate na Kosovo, da te informacije razmenimo sa Beogradom i da na taj način tačno znamo koliko lica na Kosovo trebamo i da vratimo. Mislim da je ovratak u gradove moguć. Imamo primer Prizrena," naglasio je Jevtić.
 
Zahvalivši se na saradnji i podršci Evropske komisije u daljem realizovanju projekata ovog ministarstva, Jevtić je izrazio spremnost i punu posvećenost Ministarstva za zajednice i povratak da i u narednom periodu sve što će se realizovati bude u interesu povratka raseljenih.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.