Outdoor In: Ukradena sajla sa Via Ferrata-e Berim; Policija da nađe počinioce

Foto: Slike Srbije, konkurs "100 najlepših slika Srbije", autor Dragiša Mijačić. Fotografija uslikana na deonici Via Feratta-e na Mokroj Gori u Zubinom Potoku
Foto: Slike Srbije, konkurs „100 najlepših slika Srbije“, autor Dragiša Mijačić. Fotografija uslikana na deonici Via Feratta-e na Mokroj Gori u Zubinom Potoku

Organizacija posvećena razvoju turizma u Zubinom Potoku, Outdoor In, saopštila je juče da obustavlja sve aktivnosti dok se ne reši pitanje krađe sajli na „Via Ferrata Berim“ budući da krađom sigurnosne sajle u dužini od 250m, ona više nije bezbedna. Iz Kosovske policije, međutim, tvrde da krađa nije prijavljena.

Iz Outdoor In-a o krađi su izvestili javnost juče, ali do danas slučaj krađe nije evidentiran u dnevnom izveštaju Kosovske policije, a kako je za KoSSev potvrdio portparol Kosovske policije za Region Severa, poručnik Branislav Radović, komandir policijske stanice u Zubinom Potoku nije potvrdio da je slučaj prijavljen.

U naknadnoj izjavi za KoSSev, Dragiša Mijačić iz Outdoor In-a, rekao je da je dopis o krađi Kosovskoj policiji dostavljen još juče i dodao da su i danas u kontaktu sa policijom odakle im je rečeno da je istraga u toku.

„Iako nas bezbednosne okolnosti severa Kosova nisu štedele, stekli smo poverenje turista kreiranjem jasnih procedura za kretanje na Via Ferrati, formiranjem profesionalne službe vodiča i nabavkom savremene tehničke opreme, čime smo uspostavili visok standard u upravljanju turističkih kompleksa avanturističkog tipa“, navedeno je u saopštenju Outdoor In-a uz konstataciju da je krađom sajle nastao bezbednosni izazov zbog kog obustavljaju turističke atrakcije i aktivnosti na promociji Ibarskog Kolašina dok policija ne pronađe počinioce.

Jedan od promotivnih filmova o Via Ferrati Berim pogledajte na YouTube kanalu Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj:

Fotografija sa Via Ferrate Berim bila je trećeplasirana na prošlogodišnjem konkursu „100 najlepših slika Srbije“: Šara i Mokra Gora u top tri najlepše slike Srbije

Iz Outdoor In-a podsećaju da je zahvaljujući njihovom radu najpoznatiji svetski izdavač turističkih vodiča „Lonely Planet“ uvrstio Ibarski Kolašin u 10 najboljih „skrivenih“ destinacija na Zapadnom Balkanu, a o Via Ferrati u Zubinom Potoku izveštavali su i brojni lokalni i nacionalni mediji, poput RTS-a.

„Takođe smo uradili na desetine promotivnih filmova koji su pokazali atraktivnost turističke ponude Ibarskog Kolašina i severa Kosova na mnogobrojnim turističkim sajmovima i konferencijama širom sveta. Najveći uspeh se svakako ogleda u sve većem broju turista koji dolaze u Ibarski Kolašin i na taj način ekonomski doprinose razvoju opštine Zubin Potok“, dodaje se još u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.