Otvoreni Balkan „prazna priča“ ili doprinosi „relaksiranju“ odnosa u regionu

FOTO: Printscreen/N1

Advokat Relja Radović smatra da je inicijativa Otvoreni Balkan „obojena ogromnim rečima, a potpuno materijalno prazna iznutra“, dok je politikolog Vuk Velebit ocenio da je ekonomska saradnja u regionu „put ka relaksiranju odnosa“.

Radović smatra da je cela inicijativa Otvoreni Balkan „obojena nekim jako velikim rečima“, na primer jedinstveno tržište kao proklamovani glavni cilj inicijative ovog projekta.

Kako je naveo „do sada smo mogli da vidimo sve što je potpisano, ali u praksi do sada „nije se uspostavilo otvaranje ili stvaranje jedinstvenog tržišta“.

Na pitanje da li Hrvatska i Grčka mogu da se pridruže Otvorenom Balkanu, Radović je ocenio da je to „odličan tester za pitanje šta je Otvoreni Balkan“.

„Ukoliko Otvoreni Balkan zaista teži da ostvari to jedinstveno tržište, ne može da bude bilo kakvog govora da se ove dve zemlje pridruže, zato što je njima to jednostavno zabranjeno, jer su one članice EU. Evropska Unija ima svoje jedinstveno tržište, ona ima ekskluzivnu nadležnost da pregovara međunarodne trgovinske odnose sa trećim državama, odnosno sa onima koje nisu njihove članice. Hrvatska uopšte nije nadležna da razgovara o svojim trgovinskim odnosima sa inostranstvom, to može samo da radi Evropska komisija“, objasnio je advokat u emisiji „Novi dan“.

Radović smatra da će se Otvoreni Balkan svesti „na mnogo skromnije oblike saradnje. Neće više insistirati na tom narativu jednistvenog tržišta koji je očigledno nedostižan u praksi. Radiće se na nekim sitnijim oblicima saradnje kao što se i do sada radilo“.

„Nedostižno je zato što je pojam otvorenog tržišta dosta ambiciozan, zahteva jedan ozbiljan pristup, zahteva međunarodno organizovanje na jako visokom nivou, ozbiljne međudržavne sporazume koji su dosada jednostavno izostali“, rekao je sagovornik N1.

Velebit ističe da je ekonomska saradnja put ka „relaksiranju odnosa“.

„Otvoreni Balkan je nastao kao potreba ovog regiona, lokalnih lidera i političara da naprave neku inicijativu gde će biti veći osećaj da ste vi vlasnici procesa regionalnog povezivanja. Ova inicijativa je pre svega vlasništvo ovog regiona, a ne Brisela, Amerike ili Moskve“, rekao je Velebit.

Radović sa druge strane smatra da je inicijativa Otvoreni Balkan „obojena ogromnim rečima, a potpuno materijano prazna iznutra“.

„Jednostavno pokazuje da nema nikakvu drugu suštinu osim da posluži lokalnim političarima da se pretvaraju kako nešto čine, a u suštini ništa ne čine. Političari su tokom decenija dokazali da nisu sposobni da razgovaraju na Balkanu već samo ako ih neko pritera ili u Briselu ili u Berlinu. Ovaj region će ući u EU jednog momenta, ali tako što će ih evropske zemlje uvući u EU zato što to ide na ekonomsku štetu i njima i nama“, objasnio je advokat.

Prema mišljenju Velebita, dobra stvar Otvorenog Balkana je pre svega otvorena komunkacija između investitora.

„To jeste ekonomska inicijativa, ali na neki način jeste i politička platforma sa koje možete da povećate svoju pregovaračku poziciju sa EU. Ja stvarno mislim da sve što doprinosi da se ovaj region više poveže je i dalje dobro. Pogledajte odnos Srbije i Albanije, mislim da je on mnogo relaksiraniji nego što je bio“, ocenio je politikolog.

Na pitanje da li će neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana koji Edi Rama organizuje u Tirani nešto promeniti i jasnije odrediti sudbinu ovog projekta, Velebit napominje da je Albanija jedna od lidera ovog projekta i „da ne može tek tako sada da izađe ili odustane od toga“.

„Otvoreni Balkan je doprineo da se Berlinski proces ubrza i da stvari koje Berlinski proces treba da donese budu vidljivije i da se naprave neki konkretni pomaci, tako da bih ja tu izjavu pre čitao u tom kontekstu nego da je Edi Rama odustao od projekta Otvoreni Balkan“, zaključio je Velebit.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.