Otvorena studentska poliklinika: "Gradićemo još više"

Zgrada Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Prištini otvorena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Sredstva za izgradnju, preko 15 miliona dinara, izdvojilo je Ministarstvo prosvete Vlade Srbije i Studentski centar, a za opremanje – Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Ova zdravstvena ustanova u kojoj će raditi profesori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici biće na usluzi studentima, kao i građanima i pružaće im zdravstvenu pomoć u oblasti opšte, internističke medicine, ginekologije i stomatologije. Polikliniku su, uprkos prethodnoj zvaničnoj najavi da će to učiniti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, i ministar za prosvetu Srbije, Mladen Šarćević – otvorili Đurićev zamenik, Željko Jović, i Šarčevićeva pomoćnica, Vesna Mandić. Đuriću i Šarčeviću, kako je neposredno pred otvaranje, javila agencija Tanjug, a u međuvremenu iz Raške komentarisao i sam Đurić,  Kosovska policija "nije dozvolila da uđu na KiM preko prelaza Jarinje". "Reč je o širem scenariju pokušaja destabilizacije, te da neko želi da izazove haos," ovako komentariše Đurić u Raški. Ceremonija u Mitrovici je ipak počela na vreme.

"Prvi prioritet su nam deca – mladi i zato je danas velika čast i veliko zadovoljstvo otvarati ovu ustanovu koja će biti na korist i zadovoljstvo naših studenata; dakle, naše dece koja su prvi bedem u odbrani srpstva, srpske države i srpskog nacionalnost interesa," rekao je Jović. 

Popović: Nismo gurnuti niz vodu, niti prodati

"Izgradnjom ovog objekta pokazujemo da je nama i nastavnicima, briga o zdravlju studenata na prvom mestu. Izmeštanjem studentske polikline iz Doma 3 dobili smo novih 30 mesta za smeštaj studenata. Izgradnja ovog objekta predstavlja još jedan dokaz da nismo zaboravljeni i gurnuti niz vodu i prodati, kako pojedinci kvalifikuju vlast u Srbiji i njen odnos prema Kosovu i Metohiji. Izgradnja ovog objekta predstavlja još jedan dokaz koji to demantuje. Živela Srbija!" – kazao je direktor Studentskog centra, Jovo Popović. 


Đurić i Šarčević iz Raške: Neko želi da izazove haos. Kao da smo poslednji šverceri

"Mogu samo da kažem da je reč o širem scenariju pokušaja destabilizacije odnosa Beograda i Prištine, o pokušaju sprečavanja rada na normalizaciji odnosa, o pokušaju, između ostalog, i sprečavanja uspostavljanja parlamentarne većine za formiranje institucija u Prištini," rekao je Ðurić za Tanjug i naglasio da je poseta bila uredno najavljena. 

Očigledno je, smatra Ðurić, da "neko želi da izazove haos zabadanjem prsta u oko i pokušavanjem da se srpske institucije na KiM-u ugase", te da on na to "samo može da poruči da srpske institucije na KiM-u ne samo da neće biti gašene, već će biti otvarane nove". 

"Zaista, ovo je potpuno nerazumno, da budemo vraćeni kao da smo poslednji šverceri sa granice," rekao je Šarčević za Tanjug, prenosi B92

"Kao država još više i još jače, bićemo prisutni na ovom prostoru," naveo je, takođe. 

"Nastavićemo da gradimo duplo više nego što smo gradili do sada – da dokažemo i pokažemo koliko smo vitalni i koliko nam je čvrsta namera da ovde ostanemo i opstanemo, ne samo kao narod, nego i kao država," zaključio je. 

Sličnu poruku imala je i pomoćnica ministra prosvete Srbije, Vesna Mandić. 

"Želimo da poboljšamo dnevni život studenata, ali ne samo njih – poznato je da će ova Studentska poliklinika služiti i građanima."

Najavila je i da će danas biti raspisan konkurs za investiranje u studijske programe  i  nastavu. 

Ministarstvo prosvete investiraće u projekte za unapređenje nastave sa ciljem da studenti stiču funkcionalna znanja i poboljšavaju svoju zapošljivost, dodala je. 

Radovi na izgradnji studentske poliklinike površine 250 metara kvadratnih završeni su za dva i po meseca, a radove je izvodila kompanija "Rad 028".  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.