Otvorena sezona u Akvarijusu – osećanja pretočena u stihove i kantri-rok muzika

Nakon duge letnje pauze, sinoć je u prisustvu mnogobrojnih posetioca i ljubitelja umetničkog stvaralaštva, u prostorijama mitrovičkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ svečano otvorena četvrta po redu kulturna sezona. Posetioci su po prvi put mogli da čuju stihove pesama direktora TV „Mir“, oštrog kritičara, satiričara aktuelnih političkih i društvenih tokova – Nenada Radosavljevića. Publici se predstavio u znatno drugačijem svetlu. Umesto političkog talk show-a, njegova nova pop-rok balada „Ivana“ i spot premijerno su ugledali svetlost dana. Kraj večeri obeležio je nastup kraljevačkog kantri-rok benda „Burns“.

Radosavljević se poezijom dugo bavi. Na društvenim mrežama već mesecima komentariše dnevne političke događaje kroz rubriku „Komentar dana“, koja se objavljuje i na KoSSevu, i koja stiče širu popularnost; ali sa publikom deli i svoje muzičke poduhvate.

U Akvarijusu su stihove njegovih pesama sinoć kazivali glumica Milica Mandić i Dunja Nikolić, kao i gimnazijalci Snežana Džogović i Mihajlo Radičević, uz klavirsku pratnju Miljana Gvozdića. Nakon toga, pred publikom je prikazan i spot za njegovu pesmu „Ivana“.

Nenad Radosavljević
Nenad Radosavljević, FOTO: KoSSev

Ideju, tekst i muziku potpisao je sam Radosavljević, aranžman je radio Savo Kostić, produkciju Dušan Popović, a na pesmi je radio, kako je sam Radosavljević pojasnio, veliki umetnik i gitarista poznat po nadimku Zika.

Moja Ivana

„U suštini je to moj osećaj, moja pesma, moja Ivana i to je samo pretočeno u muziku onda kada sam imao svoj bend, pa smo zajedno to proizveli u zvuk. Svo unutrašnje osećanje u pesmi je lično moje,“ kaže Radosavljević.

Radosavljevićev bend „Grupa EL34“ je izrasla iz grupe Rokfamaksenik (glas starog rokera).

Pojasnio je i odakle ideja za ovu pesmu.

„To se uvek veže za neke osobe, situacije, okolnosti, vreme, nekakav miris u vazduh, mladost pre svega – osećaj koji ne može da se vrati nikada, osim ako ga rečima ne opišete ili muzikom objasnite. Samo tako, samo na ta dva načina možete baš to vreme, taj osećaj, utisak da vratite,“ kazao je.

Iza Radosavljevića su godine iskustva u muzici i pisanju, pitali smo ga i da otkrije kako je počeo da piše.

„Kao svaki Titov pionir, onda kada smo se lako zaljubljivali i još lakše odljubljivali, mi smo pisali pesme, prosto je i u školskom programu bilo predviđeno čak i to da se između ostalih pismenih sastava pišu i pesme. Tako sam i počeo da pišem,“ objasnio je.

„Od Skoplja do Kragujevca nije bilo bolje muzičke scene osim u Mitrovici.“

„Mi nismo imali nekog ko je mogao da nas nauči. Mitrovica nam je bila prilično daleko. Mitrovica je imala talente, znanja, školu, jedni drugima su to prenosili, ali mi smo imali želju. E ta želja je upravo ono što je mene navodilo na to da stvaram nešto. Želja je bila da pred prijateljima pokažem nešto što sam radio.“

Sve što je nastalo posle „pionirskog dela života“ bilo je ozbiljnije, dodao je, dajući i svojevrstan recept za usavršavanje tehnike i znanja pisanja.

„Što sam više čitao literaturu i rusku i svaku drugu, rusku – jer su to klasici pa se do njih najčešće dolazi u našem društvu, a potom i drugi pisci – iz toga se stvorio osnov da se shvati kako rečima može da se napiše ono što svako od nas misli, ali ipak ne ume rečima da iskaže. To je ono što je veština koja se stiče velikim radom i trudom, uz mnogo čitanja. Kasnije sam to unapređivao kroz muziku, poput Hermana Hesea i igre staklenih perli – to je nešto što se prepliće u životu. Umetnost nije jednoznačna, čak se i druge oblasti, poput matematike mogu povezati sa oblašću koju mi zovem umetnost, a suštinski je izvorište života i razumevanje života kao pojma, poimanja i kao načina kako se kroz ovaj život koji imamo i prolazi,“ govori.

Priznanje Save Dečanca

Radosavljeviću je sinoć uručena i plaketa Centra za kulturu „Sava Dečanac“, kojom mu je odato priznanje za njegovo umetničko stvaralaštvo.

Američki kantri u Mitrovici

Bend Burns
Bend Burns, FOTO: KoSSev

Za sam kraj večeri nastupio je kraljevački bend „Burns“. Mnogobrojni posetioci su mogli da čuju neke od najpoznatijih hitova svetskih muzičkih stvaralaca, poput Džonija Keša, The Dors-a, Violent Femes-a, Sting-a, kao i Lane del Rej, Ejmi Vajnhaus, Blek Kejs-a u specifičnom kantri-rok stilu.

Ovaj bend postoji već 13 godina, a za sada imaju tri snimljene pesme. Svoj prvi album željno iščekuju, a očekivanje deli njihova publika, koja, kako kažu, obožava njihov specifičan stil.

Ovaj bend je nastupao u našim krajevima na desetine puta.

„Leposavić, Zvečan, Mitrovica, to je bila ta redovna ruta,“ dodaju.

Od ovog nastupa nisu očekivale previše, jer, kako kažu, znaju šta ih čeka:

„Ovde su oduvek bile najbolje žurke i najbolji provod“.

Miljana Dunđerin
Miljana Dunđerin, FOTO: KoSSev

Kulturni lider grada

Govoreći o novoj sezoni i aktivnostima ovog Privatnog kulturnog centra, Miljana Dunđerin navodi da glavni program ostaje isti, međutim, „postoji i faktor iznenađenja“:

„Mi se trudimo maksimalno da pripremimo program, tipični događaji – kao što su likovni okršaji ostaju isti, a iznenađenja je puno.“

„Biće tu gosti iz inostranstva, gosti iz regiona, kao i lokalni stvaraoci u svim oblastima umetnosti,“ dodaje Dunđerin.

„Uredništvo „Akvarijusa“ navodi da će ove godine pažnju da pokloni i u svojim programima afirmiše pre svega stvaraoce čiji život i delo, između ostalog, pokazuju da kategorije slobode i ljubavi, i ideje humanosti i dalje, kao ključne, egzistiraju u kulturnom, umetničkom, naučnom i filozofskom diskursu.

Oni dodaju da su se na to odlučili upravo zbog toga što je „vreme u kojem živimo obeleženo dominantnim ateizmom, amoralnošću, plutokratijom, političkim i ekonomskim totalitarizmom, nestajanjem gotovo svih humanističkih vrednosti u koje je čovek nekada verovao“, pa će, upravo zbog toga, nova, četvrta sezona da ponese naziv „Vizija“, naglašavaju iz ovog kulturnog centra.

Ovaj kulturno umetnički centar već četiri godina za redom predstavlja mesto stvaralačkog susreta, mesto gde se, „u vremenu jednoumlja i zaglupljivanja, stvara i održava kritičko mišljenje, i prenosi i neguje ljubav“, pa je ujedno moto „Akvarijusa“ od samog početka da ‘nema umetnosti bez slobode i pobune’.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.