CIK izdao uputstvo za drugi krug; Od većinski srpskih sredina glasa se samo u Klokotu

 

Upustvo glasanje izbori
FOTO: CIK

Drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike na Kosovu održaće se 14. novembra ove godine. Biračka mesta biće otvorena u 21 opštini, od kojih je samo jedna u kojoj živi većinski srpsko stanovništvo – Klokot. CIK je izdao uputstvo za glasanje.

„Pravo glasa imaju svi birači u opštinama u kojima se održava drugi krug izbora. Na glasačkom listiću su dva kandidata, Vi treba da glasate samo za jednog kandidata. Nakon što dobijete glasački listić uverite se da je glasački listić pečatiran“, poručili su iz CIK-a.

Građanima ujedno nalažu da, s ciljem zaštite tajnosti glasanja, presaviju glasački listić pre nego što napuste kabinu, a zatim da ga ubace u glasačku kutiju.

Naznačili su da će biračka mesta i birački centri biti isti kao i što su bili 17. oktobra. Sva biračka mesta će se otvoriti u 07:00 časova, a zatvaraju se u 19:00 časova, poručuju.

Iz CIK-a su ujedno podsetili da su jedini validni dokumenti za glasanje – lična karta, pasoš, vozačka dozvola i putna isprava.

Kako je potvrđeno neposredno pre održavanja prvog kruga izbora, jedina validna dokumenta su zapravo ona koje izdaju kosovske institucije.

Glasanje putem pošte za drugi krug izbora počelo je još 29. oktobra i završava se 12. novembra. CIK je prethodno saopštio da će se predizborna kampanja odvijati u periodu od 8. do 12. novembra.

Među opštinama koje idu u drugi krug je samo jedna sa većinski srpskim stanovništvom – Klokot, a koja je ujedno jedina opština sa srpskom većinom u kojoj Srpska lista nije uspela da u prvom krugu obezbedi više od 50 odsto podrške birača.

Osim Klokota, u drugi krug ići će Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Priština, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik i Mamuša

Podsetimo, CIK je krajem meseca oktobra objavio rezultate izbora za gradonačelnike za prvi krug, za sve opštine, dok je juče ujedno objavio rezultate glasanja za skupštine opština.

Više o tome u posebnim vestima:

CIK objavio konačne rezultate: Po 206 odbornika LDK i PDK, Srpska lista 147

Objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora za gradonačelnike, 21 opština ide u drugi krug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.