Otvaranje izložbe kolonije „Jesen u Prizrenu“ sutra u Novom Sadu

Foto: Dom kulture „Gračanica“

Otvaranje izložbe radova likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ biće održano sutra sa početkom od 19 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Radovi će za posetioce biti izloženi narednih mesec dana, saopštio je jedan od organizatora Dom kulture „Gračanica“.

Izložba se sastoji od 22 izabrana rada sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ u periodu od 2015. do 2021. godine.

Кolonija se prethodno održavala u obnovljenom Dušanovom konaku manastira Svetih Arhangela, a nastala je 2015. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Eparhije raško-prizrenske, odnosno manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, pod pokroviteljstvom Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

„Suština okupljanja u Prizrenu je da se omogući lični podsticaj umetnicima, angažovanost svih nas u svedočenju savremenog trenutka i podrška u očuvanju ugroženog srpskog kulturnog i nacionalnog blaga ovog grada i na čitavom Кosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

O dragocenostima kolonije govorio je istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, koji je istovremeno jedan od organizatora i utemeljivača kolonije.

„U potrebi za slobodom, kao vrhovnom principu kojem težimo, kolonija ’Jesen u Prizrenu’ nam donosi nove, dragocene darove. Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni ’dijalog’ o savremenoj stvarajućoj kulturi na Кosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha, odbacujući opake maske i naloge koje nameću kreatori savremenog sveta“, naveo je on.

Organizatori izložbe u Novom Sadu osim Doma kulture „Gračanica“ su i Fondacija „Simonida“ i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodina.

U saopštenju se napominje, da će se izložba održati u skladu sa svim propisanim epidemiološkim merama, protiv širenja epidemije kovid-19.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.