Promet u preduzećima opao za 60 odsto za vreme pandemije

Katanac, preduzeće, zatvaranje
FOTO: BN

U periodu između marta i početka novembra 2020. godine 23 odsto preduzeća je otpustilo radnike. Kao rezultat pandemije, oko 29.000 radnika ostalo je bez posla, prenosi KosovaPress.

Od toga 61 odsto njih radi u sektoru trgovine na veliko i malo, popravke vozila i motocikala, proizvodnje, smeštaja i uslužnih delatnosti.

Takođe, skoro svako četvrto preduzeće je odložilo isplate plata ili uopšte nije isplatilo radnike u određenom periodu.

Ova otkrića su dokazana u istraživanju koje su sproveli „TLB Alumni“.

Ekonomski stručnjak, Edison Jakurti, kaže u intervjuu za KosovaPress da je studija „Ekonomski efekti COVID-19: Analiza privatnog sektora na Kosovu“ utvrdila da 88 odsto preduzeća navodi da je došlo do pada prometa.

Bivši zamenik ministra Trgovine i Industrije Jakurti navodi da je prema ovom istraživanju oko 4 hiljade 300 preduzeća zatvoreno zbog pandemije i oko 29 hiljada radnika koji su ostali bez posla zbog pandemije Covid-19.

„Negde 88 odsto preduzeća u privatnom sektoru navodi da su imali pad prometa u poređenju sa istim periodom prošle godine… O efektima na poslovanje, negde 1/3 preduzeća kaže da posluju punim kapacitetom. Preko 50 posto preduzeća kaže da rade delimično zbog uticaja koji je imala pandemija. Oko 4.300 preduzeća zatvoreno je zbog pandemije, a imamo oko 29.000 radnika koji su ostali bez posla zbog pandemije covid-19. Preduzeća izjavljuju da je oko 21 hiljadu radnika privremeno otpušteno, dok su ostali trajno“, kaže Jakurti.

Stručnjak Jakurti takođe navodi da postoji veoma veliki broj preduzeća koja kažu da su ostvarila pad prometa preko 60 odsto, dok negde 1/3 preduzeća kaže da je njihova prodaja potpuno otkazana.

„Efekti pandemije i jedna od karakteristika ove ekonomske krize bili su to što je bila udar na ponudu i potražnju. Ovo je zakomplikovalo situaciju. Videli smo da je u velikoj meri strana potražnje bila veoma izražena, što je pogodilo prodaju. Negde 1/3 preduzeća kaže da je njihova prodaja potpuno otkazana. Tačno sa procentom prometa imali smo ograničenja u brojkama, pad od 0-20 procenata, 21-40 procenata i tako dalje. Postoji veoma veliki broj preduzeća koja kažu da su imala pad prometa od preko 60 procenata ako uporedimo sa istim periodom prošle godine, s periodom mart-novembar 2019“, naglašava on.

Prema Jakurtovim rečima, od ukupno 21 sektora, četiri su sektora najviše pogođena, među kojima je i proizvodni sektor.

„Generalno, možemo videti tri ili četiri sektora koja su najviše pogođena činjenicom da ima više preduzeća i da je bilo više zaposlenih pre pandemije do marta 2020. Uglavnom trgovina – veleprodaja i maloprodaja su pogođene, pogođen je i sektor gastronomije, hotelijerstva i prehrambenih usluga. Jedan sektor koji je malo iznenađujuće pogođen, s obzirom na to da su vladine odluke donesene da zatvore sektore, ovom sektoru je dozvoljeno da radi malo duže, bio je proizvodni sektor, ali i dalje zasnovan na studiji ispostavilo se da je i proizvodni sektor takođe bio jedan od sektora koji je teško pogođen“, kaže Jakurti.

Jakurti je takođe govorio o postojećoj situaciji u preduzećima pre pandemije, za koju kaže da nije bila baš dobra, a na Kosovu je 89 odsto preduzeća malih, što je prema njemu veliki problem suočiti se sa situacijom kakva je pandemija.

Kako dodaje, 76 odsto preduzeća kaže da nije preduzelo nikakve mere, što je za Jakurta zabrinjavajuće jer nisu imali restrukturiranje kredita i cena.

“ Preko ¾ preduzeća su u stvari pretrpela krizu bez ikakve reakcije na nju. Smatram da se očekivalo da su država i vlada intervenisale. Na pitanje o očekivanjima od Vlade u oktobru-novembru, veliki broj je rekao da ne očekuje pomoć vlade, a onda nas to dovodi u vrlo depresivnu ekonomsku situaciju, ako same kompanije ne preduzmu mere i ako ne očekuju od vlade. Iako ne kažu da su vrlo pesimistični, izgleda da očekivanja za budućnost nisu baš dobra“, potvrđuje on.

Jakurti kaže da je jedan od sektora koji je porastao bio izvoz robe u strane zemlje.

Studija o uticaju pandemije COVID-19 na kosovsku ekonomiju sa fokusom na privatni sektor rezultat je analize baze podataka napravljene intervjuisanjem 1.378 preduzetnika iz 20 ekonomskih sektora u 7 regiona Kosova. Uključuje podatke o situaciji pre pandemije, uticaju pandemije i očekivanjima za budućnost. Studiju je podržao GIZ-ov YES program.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.