Priština: Otkriven spomenik posvećen pripadnicima KFOR-a

U Prištini je danas otkriven spomenik posvećen pripadnicima KFOR-a koji su izgubili život tokom službe na Kosovu. 

Spomenik su otkrili premijer Kosova, Ramuš Haradinaj i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a, Džon Manza (John Manza).

„Mi smo ljudi koji izražavaju zahvalnost, ne zaboravljamo prošlost i želimo da imamo sigurnu budućnost,“ rekao je Haradinaj, dodajući da Kosovo ima za cilj da uđe u „NATO organizaciju pružanja mira“ i „pomogne ne samo sebi i regionu, već i svuda i svima kojima je to potrebno“.

Oko 160 vojnika KFOR-a preminulo je od 1999. tokom svoje službe na Kosovu, javio je ranije RSE.

Ocenio je i da će „narod i Vlada Kosova biti zauvek zahvalni“ NATO-u i državama koje doprinose KFOR-u.

A prištinska Koha u međuvremenu je izvestila o „četiri pravopisne greške“ na spomeniku koji je danas svečano otkriven: „Dve na albanskom, jedna na srpskom i jedna na engleskom.“

Isti portal objavio je i fotografiju:

„Ovaj spomenik će dugo ostati simbol za ono što smo radili tokom godina na Kosovu i izgradili snažno Kosovo, orijentisano na budućnost, kao što je evroatlantska integracija,“ rekao je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Džon Manza, koji se i zahvalio na inicijativi postavljanja spomenika.

On je ocenio i da je KFOR „i dalje uspešan u stvaranju bezbednog i sigurnog okruženja za slobodno kretanje za sve one koji žive na Kosovu“.

Na ceremoniji su učestvovali i ministar Kosovskih snaga bezbednosti Rrustem Beriša, komandant KBS-a Rahman Rama, komandant KFOR-a, general-major Salvatore Kuoći, direktor NALT-a, general Ralf Hofman (Ralf Hoffmann), drugi međunarodni i kosovski predstavnici, kao i članovi porodica vojnika NATO-a i KFOR-a koji su izgubili život na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.