Otklonjen kvar u bloku elektrane „Kosovo B“, u toku faza testiranja

Obilić elektrana
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Portparol KEK-a, Skender Bucoli (Bucolli), potvrdio je za Express da su radovi u bloku B2 termoelektrane „Kosova B“ završeni i da se trenutno sprovodi faza testiranja i pokretanja ove proizvodne jedinice.

Rotorska turbina u bloku B2 je van pogona od 14. decembra. Da bi ovu jedinicu učinio funkcionalnom, KEK je angažovao nemačkog stručnjaka.

Portparol Kosovske energetske korporacije, Skender Bucoli, potvrdio je da su radovi završeni.

„Kosovska energetska korporacija vas obaveštava da su radovi u proizvodnom bloku B-2 završeni u skladu sa predviđenom dinamikom. Trenutno smo u fazi testiranja i pokretanja ove proizvodne jedinice“, rekao je on u petak za Express.

Usled toga što nije vršena proizvodnja električne energije u jedinici B2, Kosovo je uvezlo struju u vrednosti od 50 miliona evra. Povratak u funkciju bloka B2 TC Kosova B oko 20. januara najavio je premijer Aljbin Kurti tokom posete KEK-u.

On je takođe najavio da će za popravku jedinice B2 biti angažovan nemački stručnjak.

Za angažovanje nemačkog stručnjaka u KEK-u izdvojeno je 250.000 evra.

Pročitajte još:

Kosovo: Plan restrikcija 8:2; Kvar u bloku B2 otklanja se krajem januara; „Opterećenju doprinosi blokada voda iz Srbije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.