Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Avni Arifi, šef kabineta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja tvrdi da postizanje sporazuma isključivo zavisi od Beograda, a da je, kako tvrdi, Priština spremna, prenosi RTK2 na srpskom jeziku. „To zavisi isključivo od Srbije, ako žele sporazum mi smo spremni, mi smo oduvek bili spremni. Sporazum o uzajamnom priznanju je u korist obe zemlje. Kosovo je spremno,“ rekao je Arifi.

I Vučić je spreman i SNS je spremna i Srpska lista je spremna ali oni nisu Srbija. Srbija je velika. I sada se uglavnom bavi time kako da počisti taj kukolj među sobom koji jeste bio spreman na to što je Priština jedva čekala i što su joj ovi „naši“ obećali.

Podela teritorije, normallizacija, korekcija granica, razmena teritorija i status kvo, pet su scenarija za rešenje pitanja Kosova, piše Blic.

Taj novinar Blica je verovatno pripravnik pa mu opraštam. Korekcija granica, razmena teritorija kao i razgraničenje je isto. U svakom slučaju postoji i peta opcija, a to je da Srbija proglasi okupaciju dela svoje teritorije. To se malo kome sviđa, ali razumeju oni koji najbolje razumeju kosovsko-metohijski problem. Državno pravno to je u postojećim okolnostima možda najbolje rešenje. Jeste teško, ali je svakako jedno od mogućih. I još nešto, status kvo naziv je loš termin za moguće rešenje “stanje kakvo jeste”. Novinare, novinare! Pripravniče, pripravniče… Razgovaraj sa ljudima koji su upućeni.

U Srbiji „rastu tenzije i strah“, izjavio je u intervjuu FoNetu profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber, koji u građanskim protestima vidi „početak oslobađanja ljudi“, ali tvrdi da je Kosovo glavni razlog što Evropska komisija „gleda kroz prste“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer u EU i „dalje postoji nada da će on taj problem rešiti“.

Ako u Srbiji postoji proces “početak oslobađanja ljudi” i drugi potpuno suprotan “rastu tenzije i strah”, profesor iz Graca nije “dorekao” ali je meni sasvim jasno i to ko se oslobađa u Srbiji i ko je na drugoj strani počeo da se plaši. A to je i zdravo i dobro. Pogotovu zato što su počeli da se plaše neustrašivi, neuništivi i nesmenjivi, a to znači – oni. 

Kada imate polarizovanu političku scenu, normalno je da će i komunikacija biti oštra, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković, dok Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“ poručuje da bi političke elite trebalo da „preseku“ i kažu da verbalno nasilje više nije prihvatljivo.

Verbalno nasilje je kompenzacija za svako drugo nasilje koje može nastupiti kao posledica sistemskog nasilja vlasti. U situaciji u kojoj smo ugnjeteni od strane sistema diktature vladaoca, koji je verbalno nasilje izmislio, ne vidim da bi mu se moglo odgovoriti na bilo koji drugi način, te sam pre pristalica verbalnog nego fizičkog nasilja, koje u postojećim okolnostima uopšte nije isključeno.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.