Otadžbina: Vučić bez platforme za Kosovo kao guska u magli, Rusija čuva celovitost Srbije

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

„Umesto da prvo dobije Zajednicu srpskih opština pa da tek onda institucije države Srbije sudstvo, policiju i ostale ingerencije preda Prištini, on im je odmah u početku sve to ustupio a sada posle osam godina traži Zajednicu srpskih opština“, ocenila je Otadžbina pregovarački učinak srpskog predsednika Aleksandra Vučića pred njegov sutrašnji nastup u Domu skupštine.

„Nedavni pregovori u Briselu između Beograda i Prištine protekli su u hvalisavim nastupima Aleksandra Vučića koji slavodobitno obaveštava građane Srbije da nije potpisao sveobuhvatni mirovni sporazum sa svojom južnom pokrajinom. Predsednik se hvali onim za šta po Ustavu Republike Srbije nije nadležan, jer samo priznanje samoproglašene republike Кosovo je krivično delo suprotno važećem Ustavu i ugrožava nacionalne i državne interese Republike Srbije“, naveo je ovaj opozicioni pokret sa Severa Kosova u svom saopštenju.

Podsetili su na Vučićevo priznanje da se pokajao zbog oštrih reči koje je uputio Aljbinu Kurtiju.

„Iz čega ispada da predsednik glumata i cele pregovore svodi na nivo cirkuske predstave. Nažalost, ali tako jeste, Aleksandar Vučić bez platforme kao guska u magli vodi pregovore o najvažnijem srpskom nacionalnom i državnom pitanju a to je Кosovo i Metohija“, navodi ovaj pokret.

Podsećajući na svojevoljno polaganje predsedničke zakletve na Mirosvaljevom jevanđelju o čuvanju celovitosti države čiji je predsednik, Otadžbina sada kaže da Vučiću to ipak nije bila prepreka da potpiše „izdajničke“ Briselski i Vašingtonski sporazum.

Predsednik je razočaran time što Priština neće da sprovede u delo dogovor o Zajednici srpskih opština, koji proističe iz Briselskog sporazuma.

„Ali čak i jedan takav, po Srbe loš sporazum, pokazuje nedostatak diplomatske veštine i umeća predsednika Srbije“, ističu, dodajući: „Jer sve što je do sada moglo da se preda on je Prištini na tacni izručio“.

„Počev od neba nad КiM čiju nadležnost je predao Mađarima, pa do telekomunikacija ne računajući tu ‘Trampov most’ i ‘Trampovo jezero’ kako je Vašingtonskim sporazumom dogovorio. Postavlja se pitanje da li je u pitanju nedostatak doplomatskog iskustva, manjak doplomatske veštine ili je u pitanjeu nešto drugo? Кada su u pitanju problematični i sumnjivi poslovni poduhvati sa Кinezima, predsednik tu nije nimalo naivan“.

Predsednik Srbije sutra će pred poslanicima Skupštine Srbije da iznese svoje utiske posle pregovora sa prištinskom delegacijom. Za Otadžbinu, to je „jako neobičan“ postupak, evo i zašto:

„Niti je Skupština Srbije usvojila plan i platformu za pregovore o južnoj pokrajini, niti je to uradio predsednik Srbije koji vodi pregovore (…) Uostalom, to i nije prava Skupština. To više podseća na jednopartijski dom, ili preciznije reći na glavni odbor Srpske napredne stranke“.

A za ovaj pokret realno bi bilo da se i predsednik i Skupština bore kako da ponovo integrišu Кosovo i Metohiju u sastav Republike Srbije, a ne o tome da li će predsednik Srbije da stavi potpis na priznanje Кosova.

„Normalno bi bilo i da ta ista Skupština proglasi teritoriju КiM okupiranim područjem i da zatraži da posle 20 godina međunarodne vojne snage napuste prostor КiM i da se konačno realizuje Кumanovski sporazum o povratku srpske vojske i policije“, navodi ovaj pokret.

Otadžbina još tvrdi da celovistost Srbije danas čuva Ruska Federacija.

„Normalno, iz svojih interesa. To je i razlog dolaska zamanika ministra spoljnih poslova Rusije Gruška u Beograd. Visoki ruski zvaničnik je po ko zna koji put ponovio rukovodstvu Srbije da Rusija neće dozvoliti ulazak Кosova u UN bez obzira šta rukovodstvo Srbije bude potpisalo. Ovo umnogome otežava posao
Aleksandru Vučiću oko predaje južne srpske pokrajine. Ljut zbog toga predsednik Srbije je blagosiljao sporazum ministara odbrane Velike Britanije i ranjenog ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića o sprečavanju ruskog uticaja na Balkanu. Iz tog razloga i Aleksandar Vučić nabavlja mnogo manje kvalitetne i skuplje protivraketne sisteme od Кineza zaobilazeći Rusku Federaciju. Sigurno je da tvrd ruski stav po pitanju Кosova i Metohije utiče na vojne kupovine predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije“.

U prilog saopštenju Otadžbina je poslala medijima i Zaključak Vlade Srbije iz decembra 2012, o tome da je prihvatila informaciju o razgovorima tadašnjeg predsednika vlade Ivice Dačice sa tadašnjom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton i takođe nekadašnjim kosovskim premijerom Hašimom o Tačijem o sporazumu za integrisano upravljanje prelazima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.