Otadžbina: Razgraničenje će biti poslednja seoba Srba; Građanima u Novoj godini žele da ostanu deo Republike Srbije

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Ideja o razgraničenju kojom će 80.000 Srba južno od reke Ibar ostati u „Velikoj Albaniji“, biće „poslednja seoba Srba“, upozoravaju iz Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“. U Novoj godini, iz ovog pokreta se ipak nadaju „da će Gospod Bog sprečiti Aleksandra Vučića“ da „potpiše sveobuhvatni izdajnički sporazum sa separatistima iz Prištine“, a građanima žele da „i dalje budu kao do sada – deo Republike Srbije“.

„Sve dosadašnje seobe Srba sa KiM bile su pod pritiscima. Bilo to da su to bili Turci, Nemci, komunisti, natovci. Ovo će biti prvi dobrovoljni egzodus. On će biti u režiji Srbina, pa još u liku predsednika Srbije čije je ime Aleksandar Vučić.“

Povod za novo saopštenje ove političke organizacije je naslovna strana lista Telegraf od 20. decembra u kom se iznose navodni detalji o planu razgraničenja kao finalnom produktu Briselskih pregovora. 

Telegraf iznosi tvrdnje da će četiri severne opštine pripasti Srbiji, a da će određenim manastirima na jugu Kosova biti zagarantovana eksteritorijalnost.

U Otadžbini sumnjaju u istinitost tih navoda i tvrde „prema glasovima koji se čuju iz Brisela, kako vlast iz Beograda pregovara sa separatistima, Srbiji treba da pripadne samo onaj deo teritorije koji je Petar Stambolić poklonio Kosovu i Metohiji, a to je mesna zajednica Lešak“. Dodaju i da, prema njihovim informacijama, „jezero Gazivode sa okolinom Srbija ustupa separatistima na 99 godina“.

Upozoravaju da će predsednik Vučić, čije je geslo nekada bilo da „sve Albance sa Kosova i Metohije treba proterati preko Prokletija zarđalim viljuškama“, danas „tim istim Albancima poklanja sve do Kopaonika“.

Praznična čestitka

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ svim Srbima sa KiM-a čestitao je novogodišnje i božićne praznike sa željom da i u 2019. godini, po ljudskim i Božijim zakonima, i dalje budu kao do sada deo Republike Srbije. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ se nada „da će Gospod Bog sprečiti Aleksandra Vučića da u narednoj godini potpiše sveobuhvatni izdajnički sporazum sa separatistima iz Prištine. Takvim sporazumom prvi put bi se desilo da se neko od srpskih vlastodržaca odrekao svoje pradedovine. Bacanje anateme na izdajnika bila bi preblaga kazna“.

Optužuju i medije – „Dnevni telegraf“, „Informer“, „Alo“, „Pink“ i druge da promovišu predsednikovu ideju o razgraničenju, tvrdeći da će na taj način doći do stvaranja Velike Srbije sa Republikom Srpskom i severnim delom KiM i pitaju se „kakva je to Velika Srbija bez Pećke Patrijaršije i Crne Gore.“

„Gola laž“ je, kažu iz Otadžbine i da će Srbi južno od reke Ibar imati status kao što je Republika Srpska u BiH.

„Biće skoro šest godina od potpisivanja izdajničkog Briselskog sporazuma a da Vučić nije dobio Zajednicu srpskih opština. Ingerencije takve Zajednice su inače na nivou ribolovačkog saveza. Iluzija je onda da od Albanaca može da dobije nešto što podseća na Republiku Srpsku koja ima sopstveno sudstvo i policiju.“

I navod o eksteritorijalnosti manastira na KiM je „nebuloza“.

„Danas u svetu samo Sveta Gora u Grčkoj ima religioznu autonomiju, ali svi monasi u njima moraju da poštuju važeće zakone grčke države pa i monasi srpskog manastira Hilandar,“ navode iz ovog pokreta.

Iznose i sumnje u navodnu umešanost Rusije u pregovore koji će voditi razgraničenju i to objašnjavaju time da Rusiji „ne pada na pamet da širi NATO prostor“.

„Pre manje od mesec dana Dimitrij Peskov portparol ruskog Kremlja je izjavio da susret između Trampa i Putina nikada neće moći da se održi u Vašingtonu po bilo kojoj temi već samo na neutralnom terenu kao što je bilo poslednji put u Finskoj. Na stranu ovo, Vladimiru Putinu ne pada na pamet da širi NATO prostor jer čelnici separatista već sada najavljuju da odmah po potpisivanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma Kosovo će se kandidovati za ulazak u ovu vojnu organizaciju.“

ROSU ne može na Sever? Da li se stradanje Srba sa juga podrazumeva?

Dokaz da se razgraničenje planira vide i u tvrdnjama državnih zvaničnika da Specijalne jedinice Kosovske policije ne mogu na Sever bez dozvole.

„Kakva diskriminacija. Po Aleksandru Vučiću Srbi južno od reke Ibar su nebitni a njihovo stradanje se podrazumeva. Međutim, posle hapšenja ministra za KiM Marka Đurića nisu mnogo sigurni ni Srbi severno od reke Ibar. Njega je ROSU policija uhapsila u severnom delu Kosovske Mitrovice. To samo pokazuje nemoć vlasti u Beogradu da zaštiti Srbe iz južne srpske pokrajine.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.