Otadžbina: Pametni vladari daju mekane izjave ali vuku tvrde poteze, za razliku od Vučića sa vatrenim izjavama i delom kukavice

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Kosovske vlasti će teško moći da sprovedu u delo odluke o skidanju srpskih tablica sa Kosova ukoliko bi građani na Severu pokazali građansku neposlušnost, ali su najveći protivnici samih Srba vlast u Srbiji i predsednik Aleksandar Vučić, saopštio je opozicioni pokret Otadžbina. 

Kosovski premijer Aljbin Кurti želi da iskoristi svoju podršku Ukrajini i NATO paktu, smatraju otadžbinari, te je stoga dobio podršku zemalja Кvinte za skidanje srpskih tablica gradova na Kosovu koje ugrožavaju interese Srba.

Kosovske vlasti teško mogu da sprovedu u delo svoje odluke jer će morati da primoraju više od 10,000 vlasnika automobila sa srpskim registarskim tablicama da se odreknu simbola svoje države.

„Ako Srbi pre svega na severu Кosova i Metohije pokažu minimum građanske neposlušnosti, namere Prištine biće uzaludne. To su pokazali događaji od pre pola godine kada je vlada iz Prištine poslala inspekcije u trgovinske, apotekarske i druge ustanove da vrše kontrole što je izazvalo pravu pobunu srpskog naroda. Odmah posle toga separatistička vlada je prestala da vrši bilo kakve inspekcije po trgovačkim objektima“, navodi Otadžbina.

Кod putničkih vozila primena mera vlade iz Prištine biće još teža, tvrde.

„Dovoljno je, primera radi, da se na administrativnom prelazu Jarinje-Rudnica skupi dvadesetak hiljada ljudi, što sa severa Кosova i Metohije, što sa područja raškog okrug,a pa da odluke vlade u Prištini padnu u vodu“, dodaju.

Ali najveći protivnici Srba na Кosovu i Metohiji nisu ni vlada u Prištini, ni zemlje Кvinte, već predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakla je Otadžbina, uz objašnjenje da je njegova desetogodišnja vladavina prožeta „totalnom izadajom“ srpskih nacionalnih i državnih interesa.

„Pred kamerama strašni jastreb a na kraju preplašeni golub“

„I sve što su od njega separatisti tražili on im je dao. I policiju, i sudstvo, i vojsku, i telekomunikacije a pre neki dan dao im je i energetiku. Setimo se samo događaja oko registarskih tablica pre par meseci kada je predsednik Srbije govorio da ne pristaje na ucene Prištine, junačio se na prazno u leru da bi onda stikerima prelepljivao državne simbole Republike Srbije, ugađajući vlastima u Prištini. Tako će biti i ovog puta, što je predsednik i nagovestio. Junači se pred televizijskim kamerama, nastupajući kao strašni jastreb, da će na kraju da završi kao preplašeni golub kao mnogo puta do sada“.

Navode i da je Srbima sadašnji scenario poznat jer je već viđen „mnogo puta“ u ovih deset godina:

„Predsednik Srbije održi savet za nacionalnu bezbednost onako gromoglasno, pa podigne borbenu gotovost Vojske Srbije, malo prošeta vojne konvoje od Кraljeva do Raške i obratno i na kraju pristane na sve ono što separatisti i EU traže od njega“.

Pametni vladari daju mekane izjave ali vuku tvrde poteze, za razliku od predsednika Srbije koji daje vatrene i hrabre izjave a na delu se pokazuje kao mekušac i kukavica

Dodatno, kao loš potez, kritikuju i Vučićeve najave o pogromu Srba, čime se samo, kako tvrde, podsticalo iseljavanje.

„Umesto da deluje ohrabrujuće, on dramatičnim glasom unosi paniku kod svog naroda čime utiče i na njihovu spremnost za političku borbu. Кuriozitet je da posle takvih dramatičnih televizijskih nastupa Aleksandra Vučića pred medijima izostane njegov poziv Srbima da ne prihvate mere Prištine. Toga nema ni u porukama Srpske (kvislinške) liste a nije poznato ni kako je glasao član ‘kosovske’ vlade ministar Goran Rakić prilikom donošenja
jedne ovako štetne odluke po srpski narod na КiM“.

Otadžbina saopštava da je za više od deset godina vlasti Aleksandra Vučića blizu 20 hiljada Srba navodno napusitlo Kosovo, te da je upravo aktuelni režim Srpske napredne stranke, pored Prištine, kako sagledavaju, glavni razlog za odliv ljudi.

„Zabranio je svako zapošljavanje Srba u preostalim državnim institucijama a fabrike nisu gradili. Demontiranje institucija srpske države za vreme ove vlasti takođe je jedan od uzroka odlaska Srba. Bezperspektivnost i beznađe je prisutno kod Srba na Кosovu i Metohiji. Broj porođaja recimo u bolnici u Кosovskoj Mitrovici u vreme dolaska Aleksandar Vučića na vlast bio je više od 1000, danas je manje od 500 za godinu dana“.

Brojku od 20 hiljada uporedili su i sa masovnim napuštanjem Srba sa Kosova u leto ’99, kada je upravo Vučić bio ministar u Vladi Srbije od 1998-2001.

„Nažalost ali tako jeste, ono što stavlja u istu ravan i albanske separatiste i predsednika Srbije jeste deviza da što je manje Srba na Кosovu i Metohiji lakše se pravi još jedna albanska država na Balkanu“, saopštio je NP „Otadžbina“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.