Hisni Gucati došao na Kosovo zbog porodičnih razloga

Hisni Gucati
FOTO: SVK

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši šef Organizacije ratnih veterana OVK Hisni (Hysni) Gucati, kojeg je Specijalni sud osudio na četiri i po godine zatvora, doputovao je danas na Kosovo, potvrdila je portparol specijalizovanih veća Kosova, Angela Grip.

Njegova poseta usledila je iz „ubedljivih humanitarnih razloga“. Prema njenim rečima, Gucati će se sastati sa svojom bliskom porodicom.

„Iz ubedljivih humanitarnih razloga, Žalbeno veće je naložilo Administrativnoj kancelariji da upravlja nadgledanom posetom Kosovu g. Gucatija kako bi se sreo sa užom porodicom.

Optuženi ostaje u pritvoru Specijalizovanih veća. Euleks i kosovska policija podržavaju Specijalizovane komore Kosova“, navodi se u odgovoru kancelarije medijima.

Hisni Gucati je 30. maja 2022. stigao na Kosovo, nekoliko dana nakon smrti svog oca. Njegov otac Avdulah Gucati, preminuo je 27.05.2022.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj osuđeni su u Specijalnom sudu na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100 evra.

Gucati i Haradinaj proglašeni su krivim jer su od 7. do 25. septembra 2020. distribuirali poverljive informacije u vezi sa istragom stručnih istražnih timova specijalizovanih veća.

Haradinaj i Gucati su optuženi da su tokom septembra 2020. godine davali inkriminišuće izjave o svedocima koji sarađuju sa specijalovanim većima i o drugim ljudima nazivajući ih, između ostalog, lažovima, saradnicima i izdajnicima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.