Ostavljaju porodice: Masovni odlasci sa Kosova zbog nemaštine (VIDEO)

Izvor: Bošnja-ks/Aljazeera (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Za većinu, prvo odredište je Beograd, a nakon toga neki kažu kako će pokušati ilegalno preći granicu sa Mađarskom.

Sa autobuske stanice u Prištini dolazi priča o nesvakidašnjim odlascima. Ljudi iscrpljeni neimaštinom i neizvjesnošću života na Kosovu, masovno odlaze na put, za neke – bez povratka.
 

„Ovo su scene koje građane Prištine podsećaju na masovno napuštanje Kosova tokom devedesetih. Ali, ovo nisu arhivski snimci, nego kosovska realnost. U poslednje vreme sve je veći broj onih koji bolju budućnost traže u zemljama Evropske unije“, javlja Al Jazeerin novinar Avni Ahmetaj iz kosovske prijestolnice.

Sa iste stanice krenula je i jedna grupa mladih.

„Odlučio sam da napustim Kosovo u potrazi za boljim životom. Ovdje je velika nezaposlenost među mladima, ovo je katastrofa. Nadam se da ću tamo naći bolji život, ali ne znam gdje ću ići. Ostat ću tamo gdje me sudbina odnese. Bitno je da odem odavde“, govori jedan od njih.

Ostavljaju porodice

Neki od njih iza sebe ostavljaju žene i djecu, u nadi da će se uskoro ponovo ujediniti i početi novi život. Prošlog mjeseca, zvanični Pariz je odlučila Kosovo staviti na listu nesigurnih zemalja, što je potaklo mnoge da traže azil u Francuskoj.

„Imam četvero djece, nemam posao i izgubio sam nadu da ću ga naći. Pokušat ću otići u Francusku. Nadam se da ću tamo dobiti azil. Ovdje se više nikada neću vratiti, ovdje nema posla, ne mogu izdržavati djecu“, navodi jedan od stanovnika Kosova koji također odlazi.

„Doveli su nas u ovo stanje, a za to je kriv (kosovski premijer) Hashim Thaci i svi ostali političari. Ako me vrate, nek me vrate, ja više nemam kud.“

Za većinu, prvo odredište je Beograd, a nakon toga neki kažu kako će pokušati ilegalno preći granicu sa Mađarskom.

Vraćen veliki broj putnika

Zvaničnici kosovske policije tvrde da čine sve kako bi spriječili ilegalnu migraciju, pa su tako u posljednjih nekoliko dana vratili veliki broj putnika, u nekim slučajevima i cijeli autobus.

„Žao mi je onih koji ostaju po putevima, ali ja im ne mogu pomoći. Sada ima više putnika nego ranije, počeo je novi priliv, stvarno ne znam gdje idu svi ovi ljudi“, govori Karamfil Beqaj, vozač autobusa.

Blizu 30 posto građana Kosova živi u siromaštvu, dok ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je manje od 20 posto građana zadovoljno radom kosovskih institucija. Zvaničnici su obećali otvaranje 200.000 novih radnih mjesta u naredne četiri godine, ali čini se, sve je manje onih koji u to vjeruju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.