Osojane: Novo obijanje povratničke kuće

U selu Osojane, opština Istok, obijena je kuća povratničke porodice Repanović. Na kući je polomljen prozor, izvršena je premetačina u kući, ukraden je novac, lap top računar i nešto garderobe, saopštilo je kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak. Ovaj incident dogodio se nakon ovonedeljnog obijanja crkve u Sušici, iz koje je odneta kutija s novcem. U Osojanu je 14. decembra obijena kuća sveštenika Miloša Vukića i opljačkana, a sredinom novembra u istom selu posečen je voćnjak površine od 20 ara i šuma jednog od meštanina, Nebojše Đurića.  

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić oštro osuđuje obijanje kuće Repanovića i ističe da je obijanje kuće Repanovića unelo nemir i strah među svim meštanima Osojana. Jevtić ocenjuje da jedan ovakav čin na samom početku godine šalje poruku da se u 2016.godini moraju uložiti veći napori kako bi povratnici bili sigurniji u sredinama u kojima su se vratili, a povratak bolji nego u protekloj godini. 

"Ovakvi incidenti su nastavak loših poruka povratnicima da su nesigurni. Ovo je jako loša vest, jer će nam otežati posao da vratimo sve one koji žele da se vrate," naveo je Jevtić.

On je podsetio da je u protekloj godini bilo 79 incidenata, kada je reč o pripadnicima srpskog naroda i veliki broj je nerasvetljen, naglašavajući da to daje, kako je rekao, podstrek svim nedobronamernim ljudima da incidente i prave. 

"Moramo zajedničkim snagama delovati i poslati jasnu poruku prestupnicima da nisu bezbedni i da su pod lupom zakona gde god se nalazili i ma kom narodu pripadali. Osuđujući ovaj napad, pozivam sve moje kolege i sve institucije zadužene za bezbednost na Kosovu da maksimalnim zalaganjem stvorimo jedno bolje sutra, kako bi povratak u 2016. godini bio masovniji," rekao je Jevtić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.