"Albanci u severnom delu zemlje se osećaju diskriminisano"

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Albanski predstavnici na severu reagovali su na potpisivanje ugovora pripadnika paravojne strukture takozvane "Civilne zaštite" sa institucijama, koje se dogodilo juče u severnoj Mitrovici.

Prema njima, Albanci koji žive na severu su, iako čine više od 30 odsto stanovništva u tom delu, diskriminisani od strane lidera severnih opština jer nemaju mogućnost da se zaposle, ne samo u opštinskoj upravi, nego ni u bolnicama, klinikama, obrazovnim i društvenim centrima.

Poslanik u Skupštini opštine u Mitrovici, i istovremeno šef poslaničke grupe DPK u tom delu, Baškim Cimilji, reagovao je izražavajući nezadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o radu 483 pripadnika takozvane "Civilne zaštite".

On je rekao da je na gotovo svim konkursima osnovni kriterijum nacionalnost, dok druge etničke grupe ne mogu da konkurišu.

"Albanci na severu ponovo su ignorisani od strane Republike Kosovo. Oni nisu uključeni u zapošljavanje u bilo koje institucije, koje obuhvataju i pripadnike paravojne strukture, kao što se to dešava svaki put. Dakle, Albanci u ovom delu zemlje nemaju nikakva prava, dok se to ne može reći za Srbe koji žive u drugim delovima Kosova, koji se ne suočavaju sa takvom diskriminacijom," rekao je Cimilji.

Čak i neki od drugih albanskih građana tog dela navode da se osećaju diskriminisano, prenosi KP.

"Pored višestruke diskriminacije, ni Srbi nam ne dozvoljavaju da obnovimo naše domove, samo da ograničimo naš povratak u toj oblasti," rekao je za Kosovapress Albert Gaši, stanovnik u severnoj Mitrovici.

Prema njegovim rečima, državne institucije i dalje ćute i ne pričaju o ovim problemima, a "puna su im usta" suvereniteta i kontinuiranog proširenja države Kosovo u ovom delu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.