"Osnovana mreža albanskih opština u 5 zemalja"

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, saopštio je da su Tirana, Priština, Tetovo, Preševo i Ulcinj počeli sa razmenom iskustava u oblastima urbanizma, inovacija, životne sredine, kulture i investicija.

On je napisao na svom Fejsbuk nalogu da to ima doprinos i za opštine i za ove oblasti. 

"Počeo je sastanak mreže albanskih opština. Ideju o oživljavanju ove mreže imali smo Erionom već neko vreme, ali sada uoči 28. novembra – prva materijalizacija dvodnevnog sastanka u Tirani," napisao je na Fejsbuku.

I mediji u Albaniji su takođe izvestili da su se predsednici 5 najvećih opština u kojima žive Albanci u regionu okupili u Tirani na prvom sastanku Konferencije Saveza albanskih opština u regionu.

Kao što je navedeno pre nekoliko nedelja, gradonačelnik Tirane, Erjon Veljiaj, dočekao je svoje kolege iz Prištine, Špenda Ahmetija, Preševa, Šćiprima Arifija, predsednika opštine Ulcinj, Nazifa Cungu i Tetova, Teutu Arifi.

Konferencija Saveza albanskih opština u regionu trajaće 2 dana i na kraju se očekuje potpisivanje sporazuma o saradnji između 5 opština.

Veljiaj je rekao da sastanak nema nacionalističku svrhu, već obostranu korist između Albanaca u nekim od najvećih centara u regionu.

"Teme su urbanističko planiranje, druga tema su ekološki problemi, ostale teme su kultura, četvrta – inovacije, najnovije tehnologije i novi oblici finansiranja," rekao je Veljiaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.