Osmani: Tačka Vašingtonskog sporazuma ugrozila ustavni poredak; Ambasada SAD: Radićemo na sprovođenju dogovorenog

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

„Radićemo sa Kosovom i Srbijom na sprovođenju Vašingtonskog sporazuma“, poruka je ambasade SAD u Prištini koja stiže nakon izjave kosovske predsednice, Vjose Osmani – da je jednom od tačaka ovog sporazuma ugrožen ustavni poredak Kosova.

Vjosa Osmani juče se obratila poslanicima u kosovskom parlamentu. U svom govoru, osvrnula se na jednu od tačaka iz Vašingtonskog sporazuma, potpisanog prošle godine, odnosno na jednogodišnji moratorijum na lobiranja za članstva u međunarodim organizacijama, na koji se Kosovo obavezalo. Reč je o obavezi koju je u ime Kosova prihvatio tadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Njome je prekršen ustavni poredak i pravo na konsolidaciju međunarodnog suvereniteta Kosova, ocenila je juče Osmani.

Nakon njene izjave, sinoć su iz ambasade SAD u Prištini u odgovoru za Gazeta Express, poručili da je ova zemlja spremna da podrži rad na sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine koji bi za fokus imao međusobno priznanje, ali i da će raditi sa stranama na sprovođenju obaveza preuzetih u Vašingtonu.

„Sjedinjene Američke Države su spremne da podrže rad na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije, koji bi se fokusirao na međusobno priznanje, što bi postavilo temelje za saradnju i stabilnu budućnost. Podržavamo dijalog uz posredovanje EU i ohrabrujemo strane da se vrate ovom procesu sa osećajem hitnosti da se zajedno pozabave tehničkim i političkim pitanjima. Radićemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona u cilju pune normalizacije“, kazao je portparol američke ambasade u Prištini za ovaj medij.

Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, potpisali su 4. septembra prošle godine dva odvojena dokumenta – u javnosti poznatija kao Vašingtonski sporazum.

Pretposlednjom – 15. tačkom ovog sporazuma, strane su se obavezale na jednogodišnji moratorijum.

Srbija je pristala na to da neće da sprovodi kampanju povlačenja priznanja i da će da se uzdrži od slanja zahteva međunarodnim organizacijama i nacijama da ne priznaju Kosovo.

Sa druge strane, Priština se obavezala samo na to da neće da traži članstva u međunarodnim organizacijama.

Moratorijum je važio sve do 4. septembra ove godine.

 

Pročitajte još:

Tekst sporazuma Kosova i SAD o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Da li su Vučić i Hoti potpisali sporazum između sebe ili sa SAD-om?

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.