Osmani: Srbija ta koja je onemogućila Srbe da glasaju na Kosovu

Izvor: KosovaPress/Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Srbija napravila svaku vrstu propagande sa ciljem da predstavi kosovske institucije da su one navodno prekršile biračko pravo Srba, ali je istina bila daleko od toga jer je u stvari Srbija bila ta koja je sprečila Srbe da glasaju na Kosovu.

Osmani: Srbija odlaže proces dijaloga sa Kosovom da bi status prikazala nezavršenim procesom

Osmani je na konferenciji za novinare povodom godišnjice stupanja na dužnost rekla da na žalost Srbije i celog regiona – nema pozitivne promene u mentalitetu koji predvodi Srbiju.

„Nažalost, nastavlja se mentalitet iz 90-ih godina gde Srbija i dalje vidi druge zemlje u regionu, posebno Kosovo, Crnu Goru i Bosnu kao privremene države, ali sada verujem da je jasno da su sve tri zemlje stalne države i uprkos destabilizovanju. Ulogu koju Srbija, kao satelit Rusije, stalno igra u našem regionu… niko ne namerava da se odrekne našeg prava da postojimo kao slobodna, suverena i nezavisna država u regionu“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je nastavila sa svakom vrstom propagande u vezi sa glasanjem kosovskih Srba za izbore u Srbiji.

„Propaganda koja je imala za cilj da predstavi institucije Kosova da su navodno prekršile biračko pravo Srba. Istina je bila daleko od toga, jer je Srbija u stvari bila ta koja je Srbima onemogućila pravo glasa. Kosovske institucije dale su pravo građanima Srbije koji imaju dvojno državljanstvo da glasaju preko kancelarije za vezu, bilo poštom ili potpisivanjem bilateralnog sporazuma koji bi uvažio najbolju međunarodnu praksu u tom pogledu. Dakle, postojale su tri opcije, od kojih nijednu Srbija nije prihvatila… U ovom periodu, kao predsednik države, moja uloga je bila da se pobrinem da modalitet o kome se razgovara u potpunosti bude u skladu sa Ustavom, zakonima zemlje i da u potpunosti poštuje suverenitet zemlje. Ono što je došlo kao predlog Srbije nije poštovalo nijedan od ovih principa, dakle bilo je protivno Ustavu, zakonima i pošto je Kosovo smatrala svojom teritorijom na koju polaže pravo, to je naravno predstavljalo kršenje. Jasno je da je u pitanju naš suverenitet i bila je težnja Srbije da proširi svoj suverenitet kroz organizovanje izbora“, rekla je ona.

Ona je dodala da je od 22. februara od strane „nelegalnih struktura imenovano 80 izbornih poverenika“.

Govoreći o Albancima u Srbiji, kazala je: „Srbija je zabranila Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, oko 6 hiljada, prema izveštajima, pravo glasa i prema Helsinškom komitetu, preko toga oni sprovode etničko čišćenje administrativnim putem“, rekla je ona.

Ona je pohvalila Policiju i Obaveštajne službe za jučerašnje zalaganje u odbrani suvereniteta zemlje.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.