Osmani: Srbija odlaže proces dijaloga sa Kosovom da bi status prikazala nezavršenim procesom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Vjosa Osmani izjavila je da Srbija pokušava da odloži proces dijaloga kako bi status Kosova prikazala kao „nezavršen proces“.

Ona je na prvu godišnjicu svog rada rekla da su kosovske institucije spremne na dijalog sa Srbijom kad god ih Evropska unija pozove radi normalizacije odnosa među ovim državama.

„Kosovske institucije su obavestile EU da su spremne da učestvuju u dijalogu, kad god nas EU pozove. Do izostanka dijaloga nikada nije došlo zbog odsustva kosovske delegacije. I dok mogu da garantujem volju Kosova da se obaveže na uzajamno priznanje, ne mogu da garantujem kako će se Srbija ponašati. Njihovo ponašanje pokazalo je da je njihov stav da odlažu proces dijaloga“, rekla je Osmani.

Ona je dalje navela da su se slušale srpske pretnje, Kosovo nikada ne bi bilo proglašeno državom.

„Da smo slušali pretnje Srbije, Kosovo nikada ne bi bilo proglašeno nezavisnom i suverenom državom. Kosovo nikada neće moći da bude uništeno jer je to završen proces.

Predsednica je potvrdila da će Kosovo ove godine podneti zahtev za članstvo u Evropskom savetu i da su u završnoj fazi priprema.

Kaže i da rade za članstvo u NATO.

„Što se tiče NATO-a, znate da je to komplikovaniji proces i odluka sa punom jednoglasnošću. Još uvek postoje četiri zemlje u NATO-u koje nisu priznale Kosovo, a naši koraci su pre svega da obezbedimo ispunjavanje svih kriterijuma za članstvo i drugo, da  ciljamo na članstvo u PFP-u, Partnerstvu za mir, gde imamo imamo zemlju već dugo vremena, jer je žalosno što su bile uključene zemlje poput Srbije i Lukašenkove Belorusije, ali Kosovo još nije dobilo poziv da se pridruži PFP-u“, rekla je Osmani.

Osmani: Srbija ta koja je onemogućila Srbe da glasaju na KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.